Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Styrelsen for Forsyningssikkerhed sender nødhjælp til Ukraine fra EU’s nødlager

Del
Styrelsen for Forsyningssikkerhed har afsendt 1,7 millioner mundbind fra EU’s nødlager med værnemidler i Danmark, efter Ukraine har anmodet om bistand gennem EU-Kommissionen.

EU donerer 1,7 millioner mundbind fra EU-nødlageret i Danmark, og to lastbiler satte i dag kurs fra lageret i Greve mod et samlingspunkt i Polen, hvorfra værnemidlerne videredistribueres til Ukraine.

Nødlageret i Danmark er ét blandt EU’s nuværende 10 EU-nødlagre i Europa, der står klar til at hjælpe kriseberørte lande med værnemidler og medicinsk udstyr. De ti EU-nødlagre har siden 2020 afsendt assistance mere end 40 gange, primært under Covid-19 pandemien i 2020 og i starten af 2021.

Direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed Lisbet Zilmer-Johns siger:

”EU’s nødlagre viser igen deres værdi, siden de første nødlagre blev etableret i 2020. Vi har i dag sammen med Region Hovedstaden og Beredskabsstyrelsen sendt 1,7 millioner mundbind afsted til Ukraine. Afsendelsen fra EU-nødlageret i Danmark viser, at vi er med til, at EU bedre kan sikre forsyningssikkerhed og hjælpe lande i nød. Nu hjælper vi med at sikre, at Ukraine hurtigst muligt modtager de værnemidler, de har brug for, og vi står klar til at sende flere værnemidler afsted, hvis EU-Kommissionen beder om dette.”

De afsendte mundbind af type IIR anvendes bl.a. af hospitaler og indsatspersonel, og er én ud af fem typer af værnemidler på EU-nødlageret i Danmark.

Styrelsen for Forsyningssikkerhed varetager sammen med Region Hovedstaden opgaven med EU-nødlageret frem til august 2027. Beredskabsstyrelsen bistår med akut afsendelse af værnemidlerne, når EU-Kommissionen sender en anmodning.

For at se dette indhold fra sfos.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.

Fakta om EU’s nødlagre

  • Det 10.000 m2 store EU-nødlager ligger i Greve og forvaltes af Region Hovedstaden, hvor akut distribution sker i tæt samarbejde med Beredskabsstyrelsen.
  • Ved fuld lagerbeholdning indeholder EU-nødlageret 6,3 mio. beskyttelseskitler, 28,9 mio. mundbind, 3,3 mio. ansigtsvisirer, 1,1 mio. åndedrætsværn og 193 mio. beskyttelseshandsker.
  • Anmodninger til EU's nødlagre af værnemidler og medicinsk udstyr sker gennem EU-Kommissionens katastrofekoordinationscenter (ERCC) i Bruxelles.
  • EU-nødlagrene finansieres fuldt ud af EU-midler.
  • EU-nødlageret i Danmark stod klar til afsendelse i maj 2021, og er ét af EU’s nuværende ti EU-nødlagre, som er placeret i forskellige EU-lande. 
  • De ti EU-nødlagre ligger i Rumænien, Tyskland, Grækenland, Belgien, Ungarn, Slovenien, Holland, Sverige, Tyskland, Kroatien og Danmark.
  • Nødlagrene indeholder forskellige værnemidler og medicinsk udstyr til håndtering af primært sundhedskriser, fx COVID-19 og ebola.
  • Langt hovedparten af hjælp med værnemidler sker bilateralt mellem de europæiske lande og til tredjelande. Hvis den bilaterale assistance ikke er muligt, anvendes EU’s nødlagre.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Styrelsen for Forsyningssikkerhed
Styrelsen for Forsyningssikkerhed
Datavej 20
3460 Birkerød

+45 4516 1666https://sfos.dk/

Styrelsen for Forsyningssikkerhed er en dansk styrelse under Justitsministeriet. Styrelsens opgave er at understøtte det danske samfunds beredskab i forhold til nuværende og fremtidige kriser, hvor der kan forudses knaphed på særlige kritiske ressourcer.

Følg pressemeddelelser fra Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Regeringen lancerer ny strategi for forsyningssikkerhed11.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Store globale kriser som covid-19 og krigen i Ukraine har vist, at varer og ressourcer kan være svære at få til Danmark under kriser. I den globale handel er vi på nogle områder blevet for afhængige af enkelte lande. Det gør os sårbare. Derfor skal alle de statslige myndigheder med ansvar for landets vigtigste funktioner fremover have mere fokus på, hvor der kan opstå problemer med forsyningen. Det skal være med til at sikre, at vores samfund også kan fungere under fremtidige kriser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum