Styrelsen for Forsyningssikkerhed sender nødhjælp til Ukraine fra EU’s nødlager
EU donerer 1,7 millioner mundbind fra EU-nødlageret i Danmark, og to lastbiler satte i dag kurs fra lageret i Greve mod et samlingspunkt i Polen, hvorfra værnemidlerne videredistribueres til Ukraine.
Nødlageret i Danmark er ét blandt EU’s nuværende 10 EU-nødlagre i Europa, der står klar til at hjælpe kriseberørte lande med værnemidler og medicinsk udstyr. De ti EU-nødlagre har siden 2020 afsendt assistance mere end 40 gange, primært under Covid-19 pandemien i 2020 og i starten af 2021.
Direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed Lisbet Zilmer-Johns siger:
”EU’s nødlagre viser igen deres værdi, siden de første nødlagre blev etableret i 2020. Vi har i dag sammen med Region Hovedstaden og Beredskabsstyrelsen sendt 1,7 millioner mundbind afsted til Ukraine. Afsendelsen fra EU-nødlageret i Danmark viser, at vi er med til, at EU bedre kan sikre forsyningssikkerhed og hjælpe lande i nød. Nu hjælper vi med at sikre, at Ukraine hurtigst muligt modtager de værnemidler, de har brug for, og vi står klar til at sende flere værnemidler afsted, hvis EU-Kommissionen beder om dette.”
De afsendte mundbind af type IIR anvendes bl.a. af hospitaler og indsatspersonel, og er én ud af fem typer af værnemidler på EU-nødlageret i Danmark.
Styrelsen for Forsyningssikkerhed varetager sammen med Region Hovedstaden opgaven med EU-nødlageret frem til august 2027. Beredskabsstyrelsen bistår med akut afsendelse af værnemidlerne, når EU-Kommissionen sender en anmodning.
For at se dette indhold fra sfos.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.
Fakta om EU’s nødlagre
- Det 10.000 m2 store EU-nødlager ligger i Greve og forvaltes af Region Hovedstaden, hvor akut distribution sker i tæt samarbejde med Beredskabsstyrelsen.
- Ved fuld lagerbeholdning indeholder EU-nødlageret 6,3 mio. beskyttelseskitler, 28,9 mio. mundbind, 3,3 mio. ansigtsvisirer, 1,1 mio. åndedrætsværn og 193 mio. beskyttelseshandsker.
- Anmodninger til EU's nødlagre af værnemidler og medicinsk udstyr sker gennem EU-Kommissionens katastrofekoordinationscenter (ERCC) i Bruxelles.
- EU-nødlagrene finansieres fuldt ud af EU-midler.
- EU-nødlageret i Danmark stod klar til afsendelse i maj 2021, og er ét af EU’s nuværende ti EU-nødlagre, som er placeret i forskellige EU-lande.
- De ti EU-nødlagre ligger i Rumænien, Tyskland, Grækenland, Belgien, Ungarn, Slovenien, Holland, Sverige, Tyskland, Kroatien og Danmark.
- Nødlagrene indeholder forskellige værnemidler og medicinsk udstyr til håndtering af primært sundhedskriser, fx COVID-19 og ebola.
- Langt hovedparten af hjælp med værnemidler sker bilateralt mellem de europæiske lande og til tredjelande. Hvis den bilaterale assistance ikke er muligt, anvendes EU’s nødlagre.
Nøgleord
Kontakter
Cathrine Jarlbæk HomannKommunikationskonsulent
Tlf:3046 3287cho@sfos.dkBilleder
Information om Styrelsen for Forsyningssikkerhed
Styrelsen for Forsyningssikkerhed er en dansk styrelse under Justitsministeriet. Styrelsens opgave er at understøtte det danske samfunds beredskab i forhold til nuværende og fremtidige kriser, hvor der kan forudses knaphed på særlige kritiske ressourcer.
Følg pressemeddelelser fra Styrelsen for Forsyningssikkerhed
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Styrelsen for Forsyningssikkerhed
Nordic Summit: Security of Supply samler lande om forsyningssikkerhed4.10.2024 10:28:12 CEST | Pressemeddelelse
For første gang nogensinde afholdes Nordic Summit: Security of Supply af Styrelsen for Forsyningssikkerhed med minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen. Her samles nordiske myndigheder med det klare mål at løfte samarbejdet om sikre forsyninger, så vores del af verden bliver mindre sårbar over for usikkerheder i de globale forsyningskæder.
Nye anbefalinger: Sådan kommer myndigheder i gang med forsyningssikkerhed19.9.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Globale kriser, nedbrud i it-systemer, mangel på medicin og andre forstyrrelser i vores forsyningskæder. Aldrig har det været vigtigere, at danske myndigheder tager forsyningssikkerhed alvorligt. Derfor kommer Styrelsen for Forsyningssikkerhed nu med konkrete anbefalinger til, hvordan myndighederne kan stå endnu stærkere til den næste krise.
Ny undersøgelse: Stort behov for styrket forsyningssikkerhed22.8.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
83 % af danske virksomheder og myndigheder ønsker bedre forsyningssikkerhed, når det gælder forsyningen af varer. Det viser en ny stor undersøgelse med næsten 3.000 deltagere. ”Danmarks sikkerhed er tæt forbundet med vores forsyningssikkerhed, så vi må alle i arbejdstøjet,” siger fg. direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed Henrik F. Brodersen.
Erhvervsliv og det offentlige skulder ved skulder om forsyningssikkerhed13.11.2023 12:01:35 CET | Pressemeddelelse
Et solidt samarbejde mellem myndighederne og det private erhvervsliv er essentielt, hvis Danmark skal være bedre forberedt på nye forsyningskriser, hvor vores adgang til vigtige varer bliver udfordret. Nu tager Styrelsen for Forsyningssikkerhed derfor hul på et styrket samarbejde med Dansk Industri og Dansk Erhverv i et nyt Erhvervsforum for forsyningssikkerhed.
Regeringen lancerer ny strategi for forsyningssikkerhed11.9.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Store globale kriser som covid-19 og krigen i Ukraine har vist, at varer og ressourcer kan være svære at få til Danmark under kriser. I den globale handel er vi på nogle områder blevet for afhængige af enkelte lande. Det gør os sårbare. Derfor skal alle de statslige myndigheder med ansvar for landets vigtigste funktioner fremover have mere fokus på, hvor der kan opstå problemer med forsyningen. Det skal være med til at sikre, at vores samfund også kan fungere under fremtidige kriser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum