Kontant debat på Folkemødet
I 2021 nedsatte regeringen en ’hurtigarbejdende arbejdsgruppe’, som blandt andet skulle finde ud af, hvordan hjemløse og andre udsatte uden mulighed for at hæve kontanter med kort kan få udbetalt deres offentlige ydelser. Efter mere end et års arbejde har gruppen ikke fremlagt én eneste konkret løsning, og dermed er der fortsat hjemløse og andre, som skal igennem alle mulige krumspring for at få adgang til deres egne penge.
På et samråd før sommerferien sagde erhvervsminister Simon Kollerup, at regeringen i første omgang vil overlade det til kommunerne at lægge pres på pengeinstitutterne. Ny lovgivning ligger ikke lige for. Man vil dog nu oprette et partnerskab med repræsentanter for præcis de samme organisationer, som var med i den hurtigtarbejdende arbejdsgruppe.
Men er det ikke blot endnu en syltekrukke? Det og meget andet vil blive diskuteret, når Hus Forbi er vært for en debat om det kontantløse samfund på Folkemødet på Bornholm. Den foregår i hjemløseorganisationen SANDs telt, plads A23, torsdag 16. juni klokken 14.
Deltagerne i debatten er Alternativets socialordfører Torsten Gejl, Finans Danmarks digitaliseringsdirektør Michael Busk-Jepsen og Hus Forbis redaktør, Poul Struve Nielsen. Ordstyrer er Jonas Kjærgaard, journalist på Hus Forbi.
Baggrunden er, at bankernes kontantkasser er forsvundet i takt med digitaliseringen, og kun få banker i udvalgte byer har i dag en åben kontantkasse. Men offentlige ydelser som kontanthjælp og førtidspension skal udbetales via en bankkonto, og der er hjemløse og andre udsatte mennesker, som ikke kan få sådan én og slet ikke finde ud af Nem-ID og Mit-ID.
De fleste mennesker i Danmark klarer sig fint uden kontanter, men hvorfor har politikere og pengeinstitutter så travlt med at få dem helt afskaffet? Som Hus Forbi-sælger Kasper Svamp for nylig kommenterede efter et et nedbrud i betalingssystemet ved en musikfestival:
'En god grund til at bevare kontanter. Vi fjerner jo heller ikke trapperne, fordi man har opfundet elevatoren.'
Hus Forbi vil være synlig under hele Folkemødet. En af sælgerne, Søren Otto, har bygget en gabestok, som skal visualisere, hvordan hjemløse og socialt udsatte holdes fast i et kafkask system af regler, som for mange er umulige at leve op til. Hjemløse Pernille (billedet ovenover) er en af dem - hun fik for ni måneder siden frataget sin kontanthjælp, fordi hun ikke har mulighed for at møde op på jobcentret hver morgen og bevise, at hun står til rådighed for arbejdsmarkedet.
Du kan møde hende og andre i gabestokken:
Torsdag 16. juni klokken 15.30 på Nordlandsstranden
Fredag 17. juni klokken 15 på Kæmpestranden
Lørdag 18. juni klokken 15 på Nordlandsstranden
Artiklerne om hjemløses kontante problemer og Pernilles kamp med systemet kan læses i juni-udgaven af Hus Forbi. Der vil være rig mulighed for at købe avisen på Folkemødet, men ellers fås den hos en autoriseret sælger nær dig.
Nøgleord
Kontakter
Poul Struve Nielsen
Tlf:5240 9079poul@husforb.dkBilleder
Information om Hus Forbi
Hus Forbi udkom første gang i august 1996. Anledningen var FN’s internationale fattigdomsår, og at København var europæisk kulturby ’96.
Hus Forbi tjener et dobbelt formål:
- At være med til at skabe debat og dialog om og med hjemløse og socialt udstødte, som typisk ikke kommer til orde i medierne.Hus Forbi er med andre ord deres talerør og skal sætte deres holdninger, behov og ønsker på dagsordenen over for politikere, myndigheder og resten af danskerne i al almindelighed.
- At give de hjemløse sælgere mulighed for at tjene deres egne penge og have noget at stå op til. For mange er det at sælge Hus Forbi et værdigt alternativ til tiggeri eller kriminalitet, fordi de her tjener penge på lovlig vis ved at sælge et produkt – avisen – som de kan stå inde for.
Følg pressemeddelelser fra Hus Forbi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hus Forbi
Fattigrøvenes grundlovstale5.6.2023 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi har brug for et system, der ikke parkerer folk, der er for syge til at arbejde, på kontanthjælp i flere år. Vi har brug for adgang til vores egne penge. Vi har brug for et hjem, vi kan betale, sagde Hus Forbis formand, Simon Nielsen, på Minoriteternes Grundslovsdag på Christiania.
Hus Forbi bliver OGSÅ digital5.3.2023 13:59:00 CET | Pressemeddelelse
Køberne af Hus Forbi kan nu vælge, om de vil have avisen på papir, eller om de hellere vil læse den på deres telefon, tablet eller computer. Hus Forbi lancerer samtidig en konkurrence, hvor der både er præmier til køber og sælger.
Hus Forbi stiger til 50 kroner1.2.2023 06:01:00 CET | Pressemeddelelse
Inflation og faldende salg har fået bestyrelsen til at hæve prisen. Sælgernes indtægt stiger også.
Hjørring Kommune lukker social café1.12.2022 11:11:50 CET | Pressemeddelelse
Kommunen fjerner tilskud til værested, som er den eneste Hus Forbi-distributør nord for Limfjorden. I mange kommuner er væresteder og varmestuer ramt af besparelser.
Folketingsvalg kan aflyse reform1.9.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med udsigten til et efterårsvalg kan kontanthjælpsreformen falde til jorden. Alternativet opfordrer De Radikale til at vente med at vælte regeringen, så aftalen kan nå at blive gennemført.