Komponisten Birgitte Alsted fylder 80 år den 15. juni

Birgitte Alsted (f. 1942) debuterede i 1971 som violinist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og begyndte i samme periode at komponere. I 2006 uddannede hun sig yderligere med en master i elektronisk musikkomposition fra DIEM i Aarhus.
Birgitte Alsted har igennem hele sin komponistkarriere bevaret sin nysgerrighed og lysten til at eksperimentere, og hendes kunstneriske projekt er derfor i evig forandring og forvandling. Alsted står aldrig stille eller gentager sig selv, hun arbejder hele tiden videre og finder nye sider af sin musik. Hun komponerer alt fra sang- og instrumentale soloværker til kor- og orkestermusik, og i Alsteds arbejde med elektroakustisk musik har hun især været tiltrukket af computermusikkens muligheder for at manipulere med lyd og har også i den sammenhæng eksperimenteret med skabelsen af multifacetterede sanseoplevelser og blandt andet skrevet musik til danseforestillinger, kunstinstallationer, multimedia performances og billedkunst.
Som et eksempel på billedkunstens indvirkning findes solo accordeon-værket Melencolia komponeret i 2001, der tager afsæt i et kobberstik af renæssancekunstneren Albrecht Dürer med titlen Melencolia I fra 1514. Dürers billedkomposition med den androgyne engel i skabende proces, de andre figurer, rod på gulvet etc og ikke mindst stemningen har inspireret, dog har det magiske kvadrat oppe i højre hjørne særskilt betydning som grundlag for en stor del af tonematerialet, f.eks. i forskellige former for musikalske skalaer som bruges mange steder i kompositionen. Alt dette binder Alsteds Melencolia sammen med kunsthistorien, og musikkens grænser både overskrides og som i andre af hendes værker flyder naturligt i andre kunstarter.
Lydene omkring os er en evig inspirationskilde til Birgitte Alsteds kunst. Hun henter hverdagens lyde ind i sine værker, hvor hun gør dem til sin egen musik. Ofte bringer hun sin musik ud, hvor vi ikke vidste, vi ville høre den og finder nye rum for musik. Dette gjorde sig blandt andet gældende for et af Alsteds hovedværker - det elektroakustiske værk Agnetes Latter som er skabt til Suste Bonnéns skulpturgruppe Agnete og havmanden på bunden af Slotsholmskanalen ved Højbro i København. Agnetes Latter er et lydværk, der har optagelser af vokale udbrud, kalden og sang, harpe og bølger som grundmateriale. Dette materiale blev optaget, redigeret og bearbejdet i DIEM-studiet i Aarhus og efterfølgende færdiggjort i Alsteds eget studie.
Udover sit virke som komponist har Birgitte Alsted været violinunderviser samt instrueret børn og voksne i kollektiv komposition. Hun er desuden medstifter af ”Gruppen for Alternativ Musik” samt foreningen "Kvinder i Musik". Hun har desuden bestridt en række tillidshverv, bl.a. i Statens Kunstfonds repræsentantskab, Kbh.s Kommunes Musikudvalg, Kbh.s Kommunes Musikskole og i Dansk Kunstnerråd, Dansk Komponist Forenings legatudvalg, og bestyrelsesmedlem i DUT.
Birgitte Alsted har modtaget adskillige priser og stipendier, udover det prestigefulde Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, bl.a. Statens Kunstfonds 3-årige stipendium i 1980 og i 2006, Børresen Prisen i 1992, Dansk Komponistforenings Jubilæumspris i 1996, Det Anckerske Legat til rejsestipendier for kunstnere i 2003. I 2011 modtog hun Statens Kunstfonds Komponistpris til kvindelige komponister for værket Agnetes Latter og modtog også i 2011 Kulturministeriets livsvarige ydelse.
Kontakter
Solveig LindeskovPR og markedsføringEdition·S
Tlf:30224004solveig@edition-s.dkEva OhrtHead DeputyEdition·S
Tlf:2061 5072eva@edition-s.dkBilleder
Links
Information om Edition-S
Edition·S udgiver musik til den klassiske og eksperimenterende musikscene. Vi repræsenterer vores komponister gennem udgivelsen af partiturer og stemmer, elektroniske medier og grafiske formater samt håndtering af rettigheder og promotion. Musikken som udgives af Edition·S bliver opført over hele verden.
Følg pressemeddelelser fra Edition-S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Edition-S
Bára Gísladóttir og Kirstine Lindemann modtager hæderspris1.4.2025 10:58:09 CEST | Pressemeddelelse
Mandag den 31. marts offentliggjorde Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen Legatet navnene på de seks musikere og komponister, som i 2025 modtager Danmarks største hæderspris på 1.000.000,- kr. Blandt modtagerne er Bára Gísladóttir samt Kirstine Lindemann – ny komponist i kataloget hos Edition·S.
Ejnar Kanding – en pioner i lydens grænseland - fylder 60 den 29. marts21.3.2025 13:43:24 CET | Pressemeddelelse
Med en musikalsk palet, der forener kompleksitet og sart enkelhed, har komponisten Ejnar Kanding skabt en unik stemme inden for samtidens kunstmusik, både nationalt og internationalt. Ejnar Kanding fylder 60 år den 29. marts og kan skue ud over et musikalsk landskab, hvor han har skubbet til grænserne mellem det akustiske og elektroniske, det strukturerede og spontane.
Edition·S udgiver værker af Sandra Boss1.11.2024 11:07:19 CET | Pressemeddelelse
Den danske komponist og lydkunstner Sandra Boss skaber værker, der udspringer fra installation og performance og spænder over en bred vifte af form- og mediemæssige udtryk. I den kommende weekend kan hendes musik opleves på Nordiske Musikdage i Glasgow, og det er med stor fornøjelse, at Edition·S nu kan offentliggøre et nyt samarbejde omkring udgivelsen af hendes værker.
Else Marie Pade 100 år25.10.2024 10:05:59 CEST | Pressemeddelelse
Den danske musikpioner ville være fyldt 100 år den 2. december 2024. Fødselsdagen markeres med en stor hyldestkoncert i DR Koncerthuset, en ny nodeudgivelse samt nye indspilninger af Pades musik.
Edition·S skriver 1800-tallets kvinder ind i musikhistorien10.10.2024 10:24:01 CEST | Pressemeddelelse
Med en stor bevilling fra Augustinus Fonden har musikforlaget Edition·S nu mulighed for at videreudvikle et ambitiøst og vigtigt udgivelsesprojekt, som skal sikre en række kvindelige komponister en plads i musikhistorien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum