Ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi skal bidrage til at løse samfundsudfordringer
Danmark har en af de mest digitale offentlige sektorer i verden. Det skyldes i høj grad et stærkt fællesoffentligt samarbejde de sidste to årtier. Regeringen, KL og Danske Regioner har nu aftalt den sjette fælleoffentlige digitaliseringsstrategi.
Klare pejlemærker sætter retning for fremtidens digitalisering
Den seneste strategi tager afsæt i fem langsigtede pejlemærker, som skal fungere som rettesnor for den digitale udvikling i den offentlige sektor.
Pejlemærkerne slår fast, at digitalisering skal være et værktøj til at løse sam-fundsudfordringer – ikke et mål i sig selv, og at alle skal kunne være en del af det digitale samfund.
Samtidig sættes sammenhæng, gennemsigtighed og tillid i centrum, og det under-streges med pejlemærkerne, at den digitale udvikling skal være ansvarlig, og at vi skal fortsat udvikle og sikre de fælles digitale fundamenter.
"Vi har i fællesskab skabt en stærk digital offentlig sektor i Danmark, som vi kan være stolte af. Med den nye strategi er målet, at vi skal bruge data og digitalisering til at tage fat på nogle af de største udfordringer, vi har som samfund. Samtidig har vi fokus på at levere endnu bedre digital service. Der kommer fx nye digitale løs-ninger, der skal gøre det lettere for borgerne at administrere samtykker til datadeling. Og så skal vi fortsat sikre, at alle kan være en del af det digitale samfund med vejledning og hjælp, hvis der er brug for det."
- Tanja Franck, direktør, Digitaliseringsstyrelsen
Teknologi til samfundsudfordringer
Samfundet står over for en række store udfordringer i de kommende år. Det gælder særligt manglen på arbejdskraft og den omfattende klimakrise. Med den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi vil Regeringen, KL og Danske Regioner accelerere brugen af ny teknologi og data som midler til at løse nogle af disse samfundsudfordringer.
Blandt andet skal en 10-årsplan øge anvendelsen af nye teknologier, som fx robotter eller kunstig intelligens, til at udføre administrative opgaver og frigive hænder til den borgernære velfærd. Derudover skal en række initiativer bidrage til den grønne omstilling fx ved at sikre, at mere affald genanvendes, og at det offentlige indkøber mere klimavenlig opbevaring og behandling af data.
Nye løsninger skal gøre det lettere at hjælpe andre med det digitale
Digitalisering er således et vigtigt redskab til løsning af nogle af de udfordringer, vi i dag står over for i samfundet. Men digitalisering er ikke lige nemt for alle, og en del af den danske befolkning har i større eller mindre udstrækning behov for hjælp fra eksempelvis pårørende til at benytte de forskellige digitale løsninger.
Som en del af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi er Regeringen, KL og Danske Regioner derfor enige om, at der nu skal udvikles bedre løsninger til at administrere samtykker og benytte digitale fuldmagter.
I dag indhentes og opbevares samtykker ved en række forskellige metoder. Den nye digitale løsning vil både give borgere og medarbejdere et bedre overblik. Samtidig vil en ny digital fuldmagtsløsning gøre det nemt og trygt for pårørende at hjælpe de borgere, som ikke er fortrolige med det digitale, så alle kan være en del af vores digitale velfærdssamfund.
Den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi dækker årene 2022-2025 og indeholder 28 initiativer.
Se den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2022-2025.
Faktaboks Initiativer i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2022-2025 Vision 1: En sammenhængende og brugervenlig digital offentlig sektor for alle
Vision 2: Digitalisering til at afhjælpe manglen på arbejdskraft
Vision 3: Et digitalt bidrag til den grønne omstilling
Vision 4: Et stærkt fundament for den digitale udvikling
|
Information om Digitaliseringsstyrelsen
I Digitaliseringsstyrelsen står vi i spidsen for en ambitiøs digital udvikling af Danmark, der skaber værdi for borgere, virksomheder og offentlige organisationer og bidrager med løsninger på samfundets store udfordringer.
Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsstyrelsen
Forbrugere vil betale for at undgå sporing online7.10.2024 11:56:59 CEST | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse viser, at danske forbrugere er opmærksomme på virksomheders brug af deres data. Forbrugerne både fravælger nogle tjenester og er parat til at betale for, at der indsamles mindre data om dem.
MitID får ekstra antisvindel-mekanisme13.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nu styrkes sikkerheden i MitID yderligere ved at indføre et såkaldt integritetstjek, der forhindrer, at brugere kan installere falske versioner af MitID appen og derved risikerer at blive udsat for svindel.
Pas på snyd med festivalbilletter31.5.2024 12:57:57 CEST | Pressemeddelelse
Svindlere udnytter enhver mulighed for at franarre borgere deres penge, og snyd med festivalbilletter er ingen undtagelse. Vær kritisk, når du handler billetter online og følg nogle enkle råd for at mindske risikoen for at blive snydt.
Pas på snyd med festivalbilletter31.5.2024 12:48:36 CEST | Pressemeddelelse
Svindlere udnytter enhver mulighed for at franarre borgere deres penge, og snyd med festivalbilletter er ingen undtagelse. Vær kritisk, når du handler billetter online og følg nogle enkle råd for at mindske risikoen for at blive snydt.
Pas på snyd med festivalbilletter31.5.2024 12:35:07 CEST | Pressemeddelelse
Svindlere udnytter enhver mulighed for at franarre borgere deres penge, og snyd med festivalbilletter er ingen undtagelse. Vær kritisk, når du handler billetter online og følg nogle enkle råd for at mindske risikoen for at blive snydt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum