Ja til afskaffelse af forsvarsforbeholdet – her er de næste skridt
Inden Danmark endeligt kan afskaffe forsvarsforbeholdet og træde ind i det europæiske samarbejde om forsvar og sikkerhed, er der nogle formelle skridt, der skal håndteres. Først og fremmest skal lovforslaget stadfæstes, så loven kan offentliggøres i Lovtidende og træde i kraft.
Derudover vil der være behov for afklaring af en række praktiske spørgsmål, inden udenrigsministeren kan underrette de øvrige EU-medlemslande om, at Danmark ikke længere ønsker at gøre brug af forsvarsforbeholdet. Det er forventningen, at Danmark kan indtræde i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar pr. 1. juli 2022.
Først når forsvarsforbeholdet er afskaffet, kan Danmark anmode om at deltage i Forsvarsagenturet og PESCO. Dette vil ske med inddragelse af Folketinget efter grundlovens bestemmelser. Folketinget skal også involveres i forbindelse med evt. fremtidige beslutninger om dansk deltagelse i EU’s militære operationer.
Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:
“Danskerne har talt. Vi kan nu deltage fuldt og helt i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar. Og dermed tage et større ansvar for sikkerheden i vores eget nærområde. Det er et godt og vigtigt skridt. Sammenhold i Europa er det bedste svar, vi kan give i den situation, vi står i.”
For yderligere kontakt: pressevagten@um.dk
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Joint Readout: Multilateral Experts Group Initiates Joint Actions to Further Counter the Shadow Fleet and its Maritime Risks20.1.2025 11:34:09 CET | Nyhed
A Joint Readout by the United States, Denmark, Estonia, Finland, Poland, Sweden, and the United Kingdom following recent engagements.
Høring: Interessetilkendegivelse til repræsentation i EU’s Økonomiske og Sociale Udvalg i perioden 2025-203016.1.2025 12:43:03 CET | Nyhed
Den nuværende mandatperiode for EU’s Økonomiske og Sociale Udvalg (ØSU) udløber den 20. september 2025. De ni danske pladser i udvalget skal derfor beskikkes på ny for den kommende periode 2025-2030. Udenrigsministeriet har som led i nybeskikkelsesprocessen foretaget en bred høring om interessetilkendegivelse i at være medlem i ØSU blandt en række arbejdstager-, arbejdsgiver- og civilsamfundsorganisationer. Øvrige organisationer, som måtte være interesserede i at være repræsenterede i ØSU, opfordres dog også til at tilkendegive og motivere deres interesse over for Udenrigsministeriet. Interesserede organisationer bedes motivere deres tilkendegivelse med blandt andet oplysning om antal medlemmer og bredden af de repræsenterede samfundsinteresser, jf. også kriteriet om repræsentativitet i TEUF art. 300, stk. 2, nedenfor. På baggrund af de modtagne interessetilkendegivelser vil regeringen med henblik på at kunne indstille ni medlemmer til en plads i ØSU foretage en samlet afvejning af mot
Europaministeren besøger Rom for at tale om migration og konkurrenceevne16.1.2025 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Besøget i Italien er en del af europaministerens EU-turné, hvor ministeren samler inspiration fra andre EU-lande og får deres syn på fælles europæiske udfordringer, inden Danmark overtager EU-formandskabet 1. juli.
Ny dansk millionstøtte på vej til Palæstinakrisen efter aftale om våbenhvile16.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Efter gårsdagens nyhed om en aftale om våbenhvile mellem Israel og Hamas, har regeringen besluttet at give et ekstraordinært humanitært bidrag til Palæstinakrisen på 75 millioner kroner.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn15.1.2025 20:17:58 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 16. januar 2024 kl. 12.00.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum