Brændeovnen skal give besked, når du ikke fyrer korrekt
Teknologisk Institut er gået sammen med virksomhederne Exodraft og ZenZors om at udvikle et måleapparat, der skal kunne eftermonteres på eksisterende brændeovne. Apparatet giver løbende feedback på forbrændingen i ovnen i realtid, så man har mulighed for at forbedre fyringen.
Siger til, når der skal mere brænde på
De senere år er der kommet mange billige sensorer på markedet, og det giver nye muligheder for at udvikle løsninger, hvor alle kan være med.
– Målet er at give forbrugerne adgang til billige løsninger, der kan forbedre luftkvaliteten i nærmiljøet. Slutproduktet bliver et monitoreringssystem bestående af en række kosteffektive sensorer, der via en app vil kunne fortælle forbrugeren, hvornår det for eksempel er på tide at lægge mere brænde på eller regulere for lufttilførslen, siger seniorkonsulent Thomas Nørregaard Jensen fra Teknologisk Institut.
I løbet af projektet skal der også identificeres sensorer, der kan holde til den varme røg, der udvikles i en brændeovn.
– Den varme røg fra brændeovnen giver hårde betingelser for sensorerne. Vi er derfor på udkig efter meget robuste sensorer, der samtidig skal være kosteffektive. Det er en af de større udfordringer, som vi skal have løst i projektet, fortæller Hans Ole Andersen fra ZenZors.
Skal være et billigt alternativ til fuldautomatiske brændeovne
Det er også hensigten, at systemet skal kunne måle blandt andet temperatur, iltniveau og partikelkoncentration og ud fra det advare forbrugeren, hvis træet for eksempel er for fugtigt at fyre med.
– Vi ved, at forkert betjening af brændeovne har indflydelse på forureningen fra dem. Omvendt er automatiserede brændeovne ofte dyre at anskaffe. Derfor forventer vi, at det nye system vil gøre livet lettere for ejere af almindelige brændeovne uden automatik, siger René Mulvad, teknisk direktør hos Exodraft.
Det forventes, at de nye løsninger til eftermontering vil komme til at koste en brøkdel af en ny fuldautomatisk brændeovn og dermed være et billigt alternativ.
Boligopvarmning årsag til luftforurening i Danmark
Luftforurening er et stort problem verden over, og DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet) vurderer, at ca. 4.000 mennesker hvert år dør for tidligt alene på grund af dårlig luftkvalitet. Derfor er der i disse år fokus på forskellige kilder til luftforurening, hvor brændeovnsrøg udgør en væsentlig andel.
Det anslås, at 58 procent af de fine partikler (såkaldt PM2.5-partikler), der udledes i Danmark, stammer fra boligopvarmning, herunder brændeovne. Derfor har EU gennem de seneste år skærpet reglerne for udledninger fra ikke-industrielle brændeovne, og mange lever ikke op til disse krav. Projektet har derfor fokus på at mindske forureningen af brændeovne, da både optænding, påfyldning af brænde samt ilttilførsel har stor betydning for, hvor meget en brændeovn udleder.
Projektet forventes afsluttet i 2024 og er støttet af MUDP – Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram under Miljøministeriet.
Nøgleord
Kontakter
Seniorspecialist, ph.d. Thomas Nørregaard Jensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 3246, mail: tnje@teknologisk.dk
Teknisk direktør René Mulvad, Exodraft, mobil: 6910 6256, mail: rm@exodraft.dk
Billeder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
International pris for bedre energieffektivitet i industrien lander hos Teknologisk Institut4.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den mangeårige indsats for at udvikle internationale standarder, der fremmer energieffektive løsninger i industrien, blev belønnet for nylig til IEC Awards. Her var specialist fra Teknologisk Institut var blandt vinderne.
Danske kommuner: Teknologi kan afhjælpe mangel på plejepersonale3.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Landets kommuner står over for en betydelig udfordring med mangel på plejepersonale. En ny undersøgelse peger nu på, at der er en markant stigende optimisme omkring anvendelsen af teknologi som løsningen. Dog skal flere barrierer overvindes.
Nyt projekt skal demonstrere CO2-besparelser med biokul i byggematerialer1.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut står i spidsen for et nyt udviklingsprojekt, som skal undersøge muligheden for at opnå CO2-besparelser ved at anvende biokul i produktionen af letvægtsbeton. Samt hvordan biokul i spånplader kan bidrage til en sundere indendørs luftkvalitet.
Danvak flytter ind på Teknologisk Institut23.9.2024 10:26:59 CEST | Pressemeddelelse
Danvak og Teknologisk Institut indgår strategisk samarbejde for at styrke faglig udvikling og teknologisk innovation.
Kunstig intelligens har stort potentiale i fødevareproduktionen12.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Stor AI konference på Teknologisk Institut afdækker muligheder og giver gode råd om effektiv udnyttelse og optimering for fødevareindustrien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum