Lev Uden Vold

I dag er det 25 år siden Folketinget afskaffede revselsesretten

Del
Den 28. maj 1997 satte Folketinget en stopper for forældres korporlige afstraffelse af deres børn. Lev Uden Vold markerer dagen for afskaffelsen af revselsesretten.

I dag er de fleste enige om, at vold mod børn er forkert, men for 25 år siden var der stor uenighed i Folketinget, da SF stillede et beslutningsforslag om at afskaffe revselsesretten. Afstemningen endte med 52 stemmer for og 51 stemmer imod, og dermed blev det præciseret i dansk lov, at børn har ret til omsorg og tryghed, og at børn ikke må udsættes for legemlig afstraffelse eller anden krænkende behandling. Loven har siden haft principiel betydning for det rettighedsbaserede børnesyn herhjemme og står som en vigtig milepæl i at stoppe vold mod børn.

Dengang frygtede modstanderne af loven, at staten skulle blande sig i børneopdragelse og loven ville medføre kriminalisering af i forvejen magtesløse forældre, der opdrog deres børn med lussinger eller endefuld. Frode Muldkjær, der var formand for Børnerådet fra 1994-1998 fortæller om lovændringen i 1997:

- Da Folketinget endelig i 1997 fjernede forældrenes ret til at bruge revselse mod egne børn satte man en kulturændring i gang. I lovteksten hedder det, at man skal behandle barnet med respekt. Det er et kodeord. Mishandling, overgreb, mobning, revselse, og undertrykkelse af børn handler om mangel på respekt, samt mange voksnes manglende anerkendelser af, at børn også er mennesker. Et argument dengang var, at staten ad åre ville overtage børnene, fjerne forældreansvaret for deres børn. En krænkelse af privatlivet. Det har jeg altid synes var et sært argument, siger Frode Muldkjær.

Selv om alle former for legemlig afstraffelse af børn i dag er strafbare, så viser undersøgelser gang på gang, at der stadig er alt for mange børn, der udsættes for vold i hjemmet. Den nyeste undersøgelse fra Børns Vilkår er baseret på besvarelser fra 1.156 elever i 8. klasser. Den estimerer, at hver femte elev har været udsat for fysisk vold i hjemmet i løbet af det seneste år, og næsten hver fjerde elev har været udsat for psykisk vold i hjemmet i løbet af det seneste år. Der er altså stadig lang vej igen og meget at kæmpe for, hvis vold mod børn skal høre fortiden til.

- Vi vil gerne markere jubilæet for afskaffelsen af revselsesretten, fordi den har haft central betydning – både fagligt og politisk – for synet på vold mod børn inden for hjemmets fire vægge. Vi vil samtidig gerne gøre opmærksom på, at der på trods af dette, stadig er alt for mange børn, der er udsat for vold eller er vidne til partnervold i hjemmet. Det har store konsekvenser for disse børn, og for nogle kan det betyde, at de selv kommer til at bruge eller blive udsat for vold i voksenlivet, udtaler Louise Glerup Aner, konstitueret direktør i Lev Uden Vold.

Heldigvis er der mange organisationer, der på forskellige måder hver dag arbejder for at stoppe vold mod børn og for at give hjælp og støtte til de børn, der udsættes for vold.

Lev Uden Vold markerer jubilæumsdagen og har i den anledning talt med fem af børneområdets mest markante personer, dengang og i dag. Bl.a. daværende formand for Børnerådet, Frode Muldkjær og Villy Søvndal, som var socialordfører for SF og stillede beslutningsforslaget for afskaffelsen. Desuden medvirker Rasmus Kjeldahl (Børns Vilkår), Ninna Thomsen (Mødrehjælpen) og Jette Wilhemsen (Joannahuset).

Læs med på Lev Uden Volds hjemmeside: Det er i dag 25 år siden Folketinget afskaffede revselsesretten. Men der er stadig alt for mange børn, som lever med vold (1) (levudenvold.dk)

Kontakter

Links

Information om Lev Uden Vold

Lev Uden Vold
Lev Uden Vold
H.C. Andersens Boulevard 47, 1. tv
1553 København V

3151 4441https://levudenvold.dk/

Lev Uden Vold er Danmarks nationale enhed, der arbejder for at sikre mere og bedre hjælp til mennesker, der oplever vold i nære relationer. Det vil vi gøre med konkrete tilbud til voldtægtsofre, voldsudsatte og voldsudøvere, mere viden på området, øget opmærksomhed og mere debat i samfundet.

Målet er, at ingen mennesker i Danmark skal udsættes for vold i fremtiden.

Følg pressemeddelelser fra Lev Uden Vold

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lev Uden Vold

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye