Andreas Brantelids celloextravaganza
En violin var ikke det samme efter Paganini, et klaver ikke det samme efter Liszt. Når Andreas Brantelid ser tilbage på fire af de største cellister i perioden omkring det 20. århundredes begyndelse, er det ikke bare for at hylde fire formidable musikere, men også for at understrege deres betydning for nutidens forståelse af celloen.
Piatti, Popper, Fitzenhagen og Klengels cellomusik fortsætter med at udfordre musikelever den dag i dag, og som ingen andre tager stjernecellisten Andreas Brantelid værkerne ud af øvelokalet for at vise dem for koncertpublikummet på sit kommende album 48 Strings og det visuelle album med videoer til Alfredo Piattis 12 Capriccioer.
Øvestykker i et nyt lys
Nogle vil mene, at noget musik hører mere hjemme i øvelokalet end i koncertsalen. Men som Andreas Brantelids program vil vise, er der ikke altid tale om ’brugsmusik’, men om musik, der opnår en helt særlig nærhed, når det afsøger instrumentets tekniske og klanglige muligheder.
”Piattis 'dodici capricci' for solocello er særdeles velkendt blandt cellister, og stort set ukendt for koncertpublikummet. De tolv korte stykker er usædvanligt virtuose, og de stiller hver især skarpt på et særligt teknisk element,” forklarer Andreas Brantelid. ”Siden jeg var dreng og øvede mig på Piattis Capriccioer, har det altid været en drøm for mig at indspille dem på en måde, så de lyder så godt, som de fortjener, og måske bidrage til, at de når ind i koncertsalene.”
Med albummet ser Andreas Brantelid tilbage på sin musikalske ungdom og dedikerer albummet til sin underviser, Mats Rondin, der gik bort i 2014.
De 12 Capriccioer udkommer som visuelt album på Apple Music den 27. maj
1, 2, 4 celloer!
Piattis Capriccioer er revolutionerede for cellospillets udvikling. Da værket blev skrevet i 1860, blev det anset som værende umuligt at spille, men det satte efterfølgende ny standard for den tekniske kunnen på instrumentet. Også David Poppers Suite, en duo for to celloer, er populær blandt cellister i dag med sin scherzo og medrivende finale. Andreas har her optaget duoen med sin far, Ingemar Brantelid, som også medvirker på de øvrige indspilninger. Værket for fire celloer er af Wilhelm Fitzenhagen, også et kendt navn blandt cellister. Udover at være en forrygende solist, fik Fitzenhagen et ry som den bedste cellolærer i Rusland som professor på koncervatoriet i Moskva. Hans fem koncertvalse for fire celloer blev til i 1880’erne, men ikke udgivet i Fitzenhagens levetid.
Celloextravaganza!
Det sidste værk på albummet er af Julius Klengel. Han var solocellist i Leipzigs Gewandhaus-orkester i mere end 40 år, men komponerede også ivrigt – og med betydelig succes – gennem hele sit liv. Værket Hymnus er skrevet for ikke mindre end 12 celloer, en særligt klangrig og forfinet lyrisk meditation, Andreas Brantelid har indspillet med 11 medcellister – et vaskeægte celloextravaganza!
Om Andreas Brantelid
Andreas Brantelid (f. 1987) har som en af de mest eftertragtede skandinaviske musikere, modtaget anmelderroser fra kritikere i hele verden. Senest har han udgivet Times of Transition (2021) i samarbejde med Concerto Copenhagen og med musik af C.P.E. Bach and Haydn (8.574365) samt Russian Tales (2020) med musik af N. Mjaskovskij og A.K. Glazunov for cello og klaver.
Dato for udgivelser
Single Hymnus for 12 Cellos udkommer 27. maj
Visuelt album 12 Caprices udkommer 27. maj – kun på Apple Music
Albummet 48 Strings udkommer den 10. juni
Indhold
Alfredo Piatti (1822–1901): 12 Caprices, Op. 25
David Popper (1843–1913): Suite for Two Cellos, Op. 16
Wilhelm Fitzenhagen (1848–1890): 18 Concert Waltzes for Four Cellos, Op. 31
Julius Klengel (1859–1933): 19 Hymnus for Twelve Cellos, Op. 57
Samlet spilletid: 71:49
Katalognr. 8.574301
Producer: Preben Iwan
Medvirkende
Andreas Brantelid (nr. 1–19)
Ingemar Brantelid (nr. 13–19)
Henrik Dam Thomsen (nr. 18–19)
Fredrik Sjølin (nr. 18)
Øystein Sonstad, Nils Ullner, Emilie Eskær, Jakob La Cour, Louisa Schwab, Morten Zeuthen, Live Johansson, Samira Dayyani og Lea Brøndal (nr. 19)
For at se denne video fra www.youtube.com, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.Andreas Brantelid · Piatti: 12 Caprices, Op. 25 (visual album trailer)Videokanal
Nøgleord
Kontakter
Ditte BomholtPR & Digital KommunikationNaxos Danmark
ditte@naxos.dkSakurako Dystrup NielsenPR & MarketingNaxos Danmark
Tlf:53652428saku@naxos.dkBilleder
Links
Information om Naxos Denmark ApS
Naxos Denmark er en del af Naxos Music Group, der har eksisteret siden 1987. Den danske afdeling, der tidligere gik under navnet Olga Musik, blev til Naxos Denmark i 2004. Vores primære opgave er at markedsføre, distribuere og sælge klassisk musik udgivet på Naxos. Vi repræsenterer også en lang række førende klassiske plademærker fra hele verden. Derudover har vi et omfattende repertoire for synkronisering og licensering.
Følg pressemeddelelser fra Naxos Denmark ApS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Naxos Denmark ApS
Kærlighed og kendskab til mesterværket3.10.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I alle 10 år, violinist Niklas Walentin og pianist Christina Bjørkøe har dannet duo, har de opført Brahms' violinsonater på både danske og internationale scener. D. 8. november udkommer de endelig med en indspilning, der emmer af nostalgi, kendskab og kærlighed til mesterværket.
Ensom violin i et kalejdoskop af kontraster26.9.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Christine Bernsted har indspillet samtlige værker for solo violin af Lera Auerbach – heriblandt en premiereoptagelse! Den 24. januar udkommer Speak, Memory, der med poesi og power inviterer til eftertanke.
Stort jubilæumsalbum fremhæver Det Kongelige Kapels unikke bånd til Carl Nielsen med stjernedirigenters fortolkninger af symfonierne6.6.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leonard Bernstein, Sir Simon Rattle, Alexander Vedernikov, Paavo Berglund, Michael Boder, Michael Schønwandt og Thomas Søndergård er bare nogle af de formidable dirigenter, der har stået foran Det Kongelige Kapel i tidens løb. Den 28. juni udkommer en stor jubilæumsboks, der ser tilbage på Det Kongelige Kapels særlige bånd til Carl Nielsen med optagelser af hans symfonier, der strækker sig fra 1965 til i dag med denne perlerække af dirigenter.
Man forsøgte at stoppe ham, men de musikalske rødder stak dybt i den portugisiske muld16.5.2024 11:49:27 CEST | Pressemeddelelse
Med portugisiske sange viser Paul Hillier og vokalensemblet Coro Casa da Música, hvorfor Fernando Lopes-Graça endnu har stor betydning for portugisisk musik og kultur, når deres album udkommer den 14. juni 2024.
Naxos Danmark udgiver ny serie med filmmusik af nordiske komponister4.4.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med Naxos Danmarks nye digitale satsning bliver originalmusik fra store danske og internationale film tilgængelig, når den udkommer på streaming og til download.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum