Teknologisk Institut

Ny take-away emballage skal kunne spises

Del
Fremtidens engangsbestik og kaffekopper til take-away skal fremstilles af reststrømme fra fødevareproduktion og skal kunne spises eller ryge i kompostspanden.
To-go kopperne skal laves af kaffeavner, som stammer fra brænding af kaffe. Foto: Peter Larsen Kaffe.
To-go kopperne skal laves af kaffeavner, som stammer fra brænding af kaffe. Foto: Peter Larsen Kaffe.

Teknologisk Institut er sammen med fødevarevirksomheder og producenter af emballage gået i gang med at udvikle en ny type engangsbestik og kaffekopper, som enten kan spises efter brug, eller som kan ryge direkte i kompostbunken som afløser for produkter af plast, eller plastcoatet træ og pap. Håbet er, at de nye klimavenlige bestik og kopper, som skal laves af restprodukter fra fødevareproduktion, skal erstatte 340 mio. stykker engangsservice af plastic, eller pap og træ coatet med plastik, som årligt anvendes i Danmark alene. Samtidig er der et stort potentiale for udbredelse uden for landets grænser.

I første omgang skal der udvikles en spiselig ske til is i bægre og en kop til kaffe to-go, som kan gå tilbage til naturen via enten forbrugeres fordøjelsessystem eller kompostspanden.

- Vi har med vilje valgt to svære eksempler på produkter: Skeen skal være stærk nok til at kunne bruges i hård is, mens koppen skal kunne holde til varme væsker i 90 minutter. Lykkes det, kan vi potentielt overføre viden og dele af teknologien og andre sidestrømme til andre produkter, siger sektionsleder Eva-Marie Lange, Teknologisk Institut.

Fremstilles af restprodukter
Produkterne skal fremstilles af restprodukter – såkaldte sidestrømme - fra fødevareproduktion som kaffe, figenstænger og klid fra melproduktion. Den spiselige ske, som skal produceres af sidestrømme fra produktion af figenstænger og klid, skal ledsage is i bægre. I forarbejdet skal der analyseres, hvordan man kan udvikle en ske, som har den rette brudstyrke, ergonomi og mundfølelse.

Kaffekoppen skal i første omgang være en komposterbar kop med låg, som skal coates med nedbrydelig biocoating. Koppen skal fremstilles af kaffe-avner, som er det restprodukt som springer af den hele kaffebønne under ristning af kaffe.

- At kaffekoppen ikke bliver spiselig, er fordi kaffeavner endnu ikke er fødevaregodkendte. Kaffeavner bliver i dag brændt og udnyttelsen af disse fibre til produktion af emballage er derfor optimal. Samtidig skal produkterne i projektet underkastes grundige forbrugeranalyser, som skal afdække fx om der er et reelt ønske fra forbrugerne om, at fremtidige kaffekopper også skal være spiselige, siger Eva-Marie Lange.

Partnerkredsen består af:

  • Teknologisk Institut: Bidrager med ingrediens-, processerings- og emballageviden samt forbrugerindsigter
  • LEAF Packaging, Værløse: Bidrager med at bevise industrialisering/produktionsmuligheder af kaffekoppen.
  • The Whole Company, Vadum: Bidrager med valseteknologi samt relevante sidestrømme
  • Aurion, Hjørring: Bidrager med relevante sidestrømme
  • Peter Larsen Kaffe, Viborg: Bidrager med relevante sidestrømme og afprøvning af koppen
  • Skarø Is, Svendborg: Bidrager med indsigter i nuværende løsninger, kravspecifikationer og afprøvning af skeen
  • Naboskab, København: Bidrager til at kortlægge forbrugerforståelse

Projektet BEST – Bæredygtig Engangsservice af Sidestrømme til Take-away - er støttet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri’s grønne udviklings- og demonstrations program GUDP. Projektet løber over to år.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger: Sektionsleder Eva-Marie Lange, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1714, mail: eml@teknologisk.dk

Billeder

To-go kopperne skal laves af kaffeavner, som stammer fra brænding af kaffe. Foto: Peter Larsen Kaffe.
To-go kopperne skal laves af kaffeavner, som stammer fra brænding af kaffe. Foto: Peter Larsen Kaffe.
Download
Kaffeavner. Foto: Teknologisk Institut.
Kaffeavner. Foto: Teknologisk Institut.
Download
Foto: Peter Larsen Kaffe.
Foto: Peter Larsen Kaffe.
Download
Kaffeavner. Foto: Peter Larsen Kaffe.
Kaffeavner. Foto: Peter Larsen Kaffe.
Download

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye