Virksomheder risikerer store bøder efter ændrede krav til transfer pricing-dokumentation

Der har i flere år været krav om, at transfer pricing-dokumentationen for visse virksomheder skal være udarbejdet i et endeligt format senest på tidspunktet for indrapportering af selvangivelsen den 30. juni for selskaber med kalenderårsregnskab. Hidtil har der alene været pligt til indsendelse af dokumentationen efter påkrav fra SKAT, men nu skal dokumentationen indsendes til SKAT senest 60 dage efter fristen for selvangivelsen, nemlig den 29. august 2022.
“Det er ofte omfattende og tidskrævende for virksomheder at udarbejde deres transfer pricing-dokumentation og med en deadline ultimo august lige efter sommerferien, skal virksomhederne være sikre på, at de er klar til at indsende dokumentationen til tiden. Hvis den ikke er indsendt inden for fristen, kan det medføre bøder op til 250.000 kr. pr. år. Flere virksomheder er ikke opmærksomme på de nye indsendelseregler eller klar over, at de er omfattet af kravene for transfer pricing,” fortæller Klaus Okholm, partner i PwC, og uddyber:
“Der er efter de gamle regler afsagt flere domme, hvor virksomheder er blevet dømt til at betale bøder for manglende eller utilstrækkelig dokumentation. Udover den store bøde har skattemyndighederne også mulighed for at ansætte selskabets indkomst skønsmæssigt.”
Hvem er omfattet af reglerne?
Virksomheden skal udarbejde transfer pricing-dokumentation for de kontrollerede transaktioner såfremt, at koncernen beskæftiger mere end 250 ansatte. Hvis koncernen beskæftiger under 250 ansatte, er koncernen fritaget for at udarbejde fuld transfer pricing-dokumentation, hvis virksomheden enten har en koncernomsætning på under 250 mio. kr., eller hvis koncernbalancen er under 125 mio. kr.
“Selve dokumentationspligten gælder dog fortsat for transaktioner med koncernselskaber i lande, hvor Danmark ikke har en dobbeltbeskatningsoverenskomst, og hvor landene samtidig ikke er medlem af EU eller EØS,” fortæller Klaus Okholm.
Det skal bemærkes, at hvis man er et dansk datterselskab, så skal den overliggende koncernen indregnes i tidligere nævnte grænser.
God idé at holde transfer pricing-dokumentationen opdateret
Virksomheder, som har været igennem en process med at føre en skattesag over flere år og derfor har erfaret, hvor mange ressourcer der skal bruges både internt og eksternt på dette, vil nok medgive, at det er en god idé at få transfer pricing-dokumentationen udarbejdet eller ført up-to-date.
“Hvis dokumentation ikke indsendt til tiden, vil der gælde en 'omvendt bevisbyrde', hvis skattemyndighederne laver en skønsmæssig ansættelse. Det betyder, at virksomheden bliver nødt til at overbevise, eksempelvis domstolene, om, at skattemyndighederne ansættelse ikke blot er forkert, men væsentligt forkert. Selvom man således måtte vinde en eventuel skattesag, kan det blive en kostbar affære. Derfor er det generelt lettere at sikre, at virksomheden kommer i compliance og får udarbejdet transfer pricing-dokumentationen til tiden,” afslutter Klaus Okholm.
Nøgleord
Billeder

Information om PwC
Følg pressemeddelelser fra PwC
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PwC
Kørselsfradrag for studerende er på trapperne15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Studerende i yderkommuner og på øerne kan se frem til et nyt kørselsfradrag med samme kilometersats og grundlag som ved et lønnet arbejde. Det fremgår af et nyt lovforslag i Folketinget, der forventes at træde i starten af 2026.
Nu kommer årsopgørelsen for 2024: Dét skal du være opmærksom på24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag åbner årsopgørelsen for 2024 officielt. Her kan du se, om du får penge tilbage i skat eller står over for en ekstraregning. PwC har samlet en række råd, som du skal være særligt opmærksom på og kan bruge til at kontrollere, om skatteoplysningerne og fradragene for 2024 er korrekte.
PwC opruster på NewLaw-området10.3.2025 09:53:53 CET | Pressemeddelelse
PwC styrker nu sit NewLaw-team yderligere med ansættelsen af en førende ekspert inden for Legal Operations og juridisk transformation. Lena Ernlund Malmberg tiltræder som partner og skal lede PwC's NewLaw-område, som er en del af PwC Legal.
PwC hilser EU's kommende regelforenkling velkommen: Vejen er banet for en mere hensigtsmæssig bæredygtighedsrapportering, som bedre balancerer virksomhedernes konkurrenceevne og fokus på bæredygtige løsninger.27.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
EU-Kommissionen har d. 26. februar 2025 fremlagt en såkaldt Omnibus-pakke, der skal forenkle Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), EU-taksonomiforordningen og Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). PwC ser positivt på EU's forenklingspakke, som vil reducere de administrative byrder for virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og samtidig sikre fokus på bæredygtige løsninger.
Topchefer er mindre villige til at acceptere lavere afkast på klimainvesteringer14.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
De danske topledere anerkender betydningen af at arbejde med bæredygtighed, men nu falder deres villighed til at acceptere lavere afkast på klimainvesteringer i forhold til tidligere. Samtidig peger de på, at særligt kompleksitet i lovgivning på området er en væsentlig barriere for deres klimaindsats. Det viser PwC’s CEO Survey 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum