Det Kriminalpræventive Råd: Trygheden kan øges lokalt

Siden 2015 er danskerne blevet mere utrygge ved at færdes i deres kvarter efter mørkets frembrud. Andelen af utrygge er næsten fordoblet – fra 11 procent 2015 til 20 procent i 2021. Det viser den seneste tryghedsmåling fra TrygFonden. Også Rigspolitiets årlige tryghedsmåling viser, at der flere steder i landet er udfordringer med utryghed. Samtidig har der været stor offentlig debat om særligt kvinders utryghed i nattelivet. Det Kriminalpræventive Råds formand Erik Christensen opfordrer landets kommuner til at arbejde målrettet på at øge trygheden.
- Utryghed forringer den enkelte borgers livskvalitet, så der er god grund til at sætte ind. Alle skal kunne gå trygt i vores byer og byrum. Derfor er det afgørende at sætte tryghed på dagsordenen rundt om i kommunerne. Vi ved, at selv enkle ændringer i indretningen af byrummet kan mindske kriminaliteten og øge trygheden, siger Det Kriminalpræventive Råds formand Erik Christensen.
Ny publikation om trygge byrum
Det Kriminalpræventive Råd udkommer i dag med en ny publikation, der netop sætter fokus på Trygge Byrum. Publikationen skal give lokalpolitikere inspiration til at styrke trygheden i deres kommune. Byplanlæggere og andre fagpersoner får samtidig faglige input til, hvordan arbejdet med tryghed og forebyggelse af kriminalitet konkret kan føres ud i livet.
Det Kriminalpræventive Råds formand Erik Christensen fortæller, at publikationen giver ideer til at udvikle både små byrum og hele bydele.
- Vi vil gerne gøre det let og attraktivt for kommunerne og særligt deres byplanlæggere at arbejde med trygheden i deres byrum. I den nye publikation er der cases med små og store byrum forskellige steder i landet, fra forskønnelse af en skummel passage til en helt ny bydel ved en eksisterende station, siger Erik Christensen.
Han opfordrer arkitekter, byplanlæggere, og kommunalpolitikere til at læse anbefalingerne og de mange cases, som fx sætter spot på tryghed ved stationer og idrætsfaciliteter i boligområder samt tryghed for byens udsatte.
Det Kriminalpræventive Råd opfordrer til, at kommunerne tager afsæt i de 8 kriminalpræventive principper, der kan øge trygheden og mindske kriminaliteten:
- Øjne på gaden
- Overblik og synlighed
- Sikker transport og bevægelse
- Tryghedsskabende belysning
- Psykologisk ejerskab og ansvarlighed
- Opholds- og udfoldelsesmuligheder
- Renholdelse og vedligeholdelse
- Fysisk beskyttelse og brug af sikkerhedsudstyr
Læs mere her: https://dkr.dk/trygge-byer/trygge-byrum
Hvad er tryghed?
- Der findes ikke en officiel definition af tryghed, men den gængse anvendelse af begrebet dækker over ‘det at være eller føle sig sikker og uden for fare’ og ‘det at være rolig og afslappet i tillid til at andre beskytter én’.
- Tryghed rummer både et fravær af fare og et aspekt af tillid til andres hjælp. Dermed kan utryghed defineres som oplevelsen af at føle sig usikker, urolig eller ængstelig; eller at være i fare. Utryghed kan bl.a. være rettet mod bekymringen for at blive udsat for kriminalitet.
Trygge Byrum
- Publikationen Trygge Byrum henvender sig bredt til politikere, byplanlæggere, arkitekter og rådgivere, der gennem deres arbejde kan øge trygheden lokalt blandt andet med god byplanlægning.
- Publikationen indeholder cases fra flere steder i landet, hvor man har forsøgt at øge trygheden via byplanlægning; Høje Taastrup, Hørsholm, Odense, Svendborg og Aarhus.
- Trygge Byrum er blevet til i tæt samarbejde med Arkitektforeningen, Build - Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet, BL – Danmarks Almene Boliger, Dansk Byplanlaboratorium og Rigspolitiet.
- Publikationen er udarbejdet for Det Kriminalpræventive Råd af Juul Frost Arkitekter, og de to tilhørende film er produceret af Optic Circus.
Nøgleord
Kontakter
Charlotte RugePressemedarbejder
Tlf:41 74 73 80cru@dkr.dkBilleder



Vedhæftede filer
Links
Information om Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund.
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Ny undersøgelse: Mange danskere er i vildrede med samtykke til sex18.9.2023 09:00:46 CEST | Pressemeddelelse
Siden 2021 har samleje uden samtykke været en voldtægt, men den nye samtykkelov har ikke knækket voldtægtskurven. Ca. 14.000 kvinder udsættes hvert år for voldtægt. En ny undersøgelse viser nu, at mange danskere, især unge, har svært ved at afgøre, om de har fået ja eller nej til sex. Der er brug for oplysning og langt mere dialog om, hvordan man konkret sikrer samtykke til sex, mener Det Kriminalpræventive Råd.
Ny kampagne: Sådan undgår du digital svindel28.8.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Omkring 150.000 danskere bliver hvert år svindlet for et trecifret millionbeløb. Det Kriminalpræventive Råd lancerer en ny kampagne, der skal hjælpe danskerne med at gennemskue online svindel.
Flere voldsskader på skadestuerne, men færre end før corona10.8.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere danskere fik behandlet skader efter vold på skadestuerne i 2022 sammenlignet med 2020 og 2021, hvor der var historisk få voldsskader som følge af corona-nedlukningerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd.
Sådan gør du det svært for tyvene at bryde ind, mens du er på ferie27.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sidste år var juli den måned, hvor der blev begået flest indbrud. Inden du låser huset af og tager på ferie, er det derfor en god idé at forberede huset til at være alene hjemme – og ikke mindst aftale feriehjælp med naboerne. Sådan lyder opfordringen fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.
Rekordlav bekymring for kriminalitet skal fastholdes med forebyggelse14.6.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Rekord få danskere frygter kriminalitet i samfundet, viser ny offerundersøgelse, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag. Det er en positiv udvikling, som vi skal lægges os i selen for at fastholde, bl.a. ved at sætte ind med tidlig forebyggelse af bande- og it-kriminalitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum