Stiftelsen Georg Stages Minde

Georg Stage - verdens ældste, bedste og smukkeste søfartsskole - har jubilæum

Del
25. maj 1882 stod det første Georg Stage ud på sit allerførste togt. Nu er der gået 140 år og det nuværende Georg Stage er stadig på togt. Jubilæet bliver fejret med en kransenedlæggelse på Georg Stages grav, med en storslået jubilæumsreception, med ministerbesøg og med en flot ny jubilæumsbog.
Georg Stage hjemme i København i 2021. Foto: Christoffer Ravn Clausen
Georg Stage hjemme i København i 2021. Foto: Christoffer Ravn Clausen

Igennem de 140 år har skibet sejlet over det meste af Nordeuropa og Atlanten. Skibet var den første søfartsskole i verden, hvor man kunne få en hel civil søfartsuddannelse til søs og har som sådan været et forbillede for hundreder af skibe over hele verden siden.

Den samlede udsejlede distance siden 1882 er adskillige gange rundt om jorden, men allervigtigst er, at omtrent 11.000 unge mennesker har fået en uddannelse til et liv til søs.

Over de mange år har stiftelsen slidt et skib op, så i 1934 måtte stiftelsen bygge et nyt skib, som stadig sejler. Vi er gået fra at være en privat fond med et bidrag fra staten i ny og næ til at have store permanente statstilskud og opgaver, selvom store dele af driften stadig betales af private og fonde.

Vi har aflyst enkelte togter - oftest på grund af verdenskrige eller corona, men har også i en lang periode efter krigen og de sidste fem år sejlet to årlige togter for at imødekomme en efterspørgsel på arbejdskraft for de maritime erhverv.

Georg Stage er en erhvervsskole, hvor unge med lyst til havet får den grundlæggende uddannelse. Sådan har det altid været og selvom det maritime erhverv har forandret sig en del siden 1882, så har behovet for dygtige sømænd altid været stort og den dag i dag kan vi se, at 99,9% af vore elever efter endt uddannelse kommer i arbejde eller videre uddannelse.

På selve jubilæumsdagen er skibet tilbage i København. Det ligger på sin sædvanlige plads på P. Løwenørns Vej på Nyholm. 

Da det hele startede, var det med en stor donation fra familien Stage, som ville mindes den unge Georg Stage, som få år før var død af en lungesygdom. Stiftelsen fik navnet "Georg Stages Minde" og derfor indleder vi jubilæet med 24. maj kl. 16 med at lægge en krans på hans grav på Holmens kirkegård. Vi mindes ham stadig.

Samme dag vil der mellem kl. 18 og 20 være åbent skib, hvor man - hvis man ikke kan deltage i receptionen den følgende dag - kan besøge skibet og møde vore nuværende elever.

Ved siden af skibet afholdes der 25. maj mellem kl. 13 og 14 den store jubilæumsreception, hvor der vil være taler og musik. Musikken leveres af Søværnets Tamburkorps, som er et militærorkester i verdensklasse. Ved receptionen vil der være taler og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen vil blandt andet sige et par ord.
Alle er interesserede er velkomne til receptionen.

Mellem kl. 14 og 17 er der åbent skib og alle, der har lyst, kan komme om bord på Georg Stage og møde årets elever og besætning. Ved receptionen og det efterfølgende arrangement kan man også bese og købe den nye bog om Georg Stage, som er skrevet af stiftelsens nuværende direktør, historikeren og forfatteren Asser Amdisen.

For mere information om bogen henvises til pressemeddelelsen fra Lindhardt & Ringhof. Deri findes også kontaktoplysninger til den presseansvarlige, som også håndterer forespørgsler og anmeldereksemplarer.

Allerede dagen efter receptionen sejler skibet videre ind i Østersøen, hvor det vil sejle, indtil det i midten af juni vender tilbage til danske farvande. 2. juli deltager det i festen omkring Tour de France målområdet i Nyborg og 7. juli kommer det til Tall Ship Race i Esbjerg, hvor årets hold 1 afmønstres med eksamensbeviser og hold 2 påmønstrer.

Oversigt over jubilæumsprogram

  • 24. maj - Georg Stage anløber København og lægger til ved Nyholm.
  • 24. maj kl. 16 - Kransenedlæggelse på Holmens Kirkegård. Alle er velkomne.
  • 24. maj kl. 18-20 - Åbent skib på Nyholm. Alle er velkomne.
  • 25. maj kl. 13-14 - Jubilæumsreception ved skibet. Alle er velkomne.
  • 25. maj kl. 14-17 - Jubilæumsarrangement ved skibet og åbent skib. Alle er velkomne.
  • 26. maj - Georg Stage fortsætter togtet

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Georg Stage hjemme i København i 2021. Foto: Christoffer Ravn Clausen
Georg Stage hjemme i København i 2021. Foto: Christoffer Ravn Clausen
Download
Jubilæumsbogen af Asser Amdisen. Udkommer på Lindhardt & Ringhof. Hardcover, 360 sider, rigt illustreret.
Jubilæumsbogen af Asser Amdisen. Udkommer på Lindhardt & Ringhof. Hardcover, 360 sider, rigt illustreret.
Download
Georg Stage ved afsejling "Store Vinkedag" 2022
Georg Stage ved afsejling "Store Vinkedag" 2022
Download
Arbejde på dækket i 2021. Fotograf: Bjarke Wahlqvist
Arbejde på dækket i 2021. Fotograf: Bjarke Wahlqvist
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om Stiftelsen Georg Stages Minde

Stiftelsen Georg Stages Minde
Stiftelsen Georg Stages Minde
Krudtløbsvej 73B
1439 København K

+45 32 95 80 19https://georgstage.dk/

Georg Stage er verdens ældste, sejlende søfartsskole og et forbillede for mange andre skibe. Skolen uddanner unge til Det Blå Danmark. 

Følg pressemeddelelser fra Stiftelsen Georg Stages Minde

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Stiftelsen Georg Stages Minde

Georg Stages indsejling udsat pga. vinden3.7.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

OPDATERING ONSDAG 5/7: Georg Stages indsejling i København er udsat på grund af de sidste dages kraftige vind fra vest. Skibet ankommer til Nyholm i løbet af torsdag 6/7, men nærmere tidspunkt kan ikke angives. Følg skibets facebookside for seneste opdateringer. -- Onsdag d. 5/7 kl. 18 vender Skoleskibet Georg Stage hjem til Nyholm i København. Eleverne har oplevet blandt andet storm i Nordatlanten, færøsk tåge, og folkemøde på Bornholm i løbet af deres uddannelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum