Det Kriminalpræventive Råd

Tusindvis af muldyr: Unge hvidvasker penge for kriminelle

Del
Flere tusinde unge er med til at hvidvaske penge, som it-kriminelle stjæler gennem fx identitetstyveri og svindel. De unge fristes af lettjente penge eller en simpel tjeneste. Det Kriminalpræventive Råd advarer kraftigt mod at stille sin konto til rådighed og dermed blive muldyr for kriminelle.
18-årige Louis blev uforvarende et kriminelt muldyr, da han sidste år hjalp to unge mænd om at hæve penge til en taxa. Foto: Det Kriminalpræventive Råd
18-årige Louis blev uforvarende et kriminelt muldyr, da han sidste år hjalp to unge mænd om at hæve penge til en taxa. Foto: Det Kriminalpræventive Råd

Et stigende antal unge hjælper kriminelle med at hvidvaske penge, de har opnået gennem forskellige former for it-kriminalitet.

- Tusindvis af unge bruges som muldyr, og fra finanssektoren ved vi, at problemet er i kraftig vækst. Hvidvask er en alvorlig forbrydelse, og det er nødvendigt, at vi gør alle opmærksomme på, at man medvirker til grov organiseret kriminalitet, når man stiller sin konto til rådighed for hvidvask, siger Thomas Brenøe, som udover at være næstformand i Det Kriminalpræventive Råd, er jurist og vicedirektør i Forsikring & Pension.

Som muldyr kan man blive bedt om at:

  • hæve kontanter i en hæveautomat, efter at svindleren har overført penge fx via mobilen
  • stille sin konto til rådighed for pengeoverførsler, og dermed hjælpe svindleren med at overføre stjålne penge
  • låne sit NemID eller MitID ud til at foretage en pengeoverførsel.

Anja Schulze-Larsen er specialkonsulent i Det Kriminalpræventive Råd, hvor hun arbejder med forebyggelse af økonomisk it-kriminalitet. Hun fortæller, at muldyr er selve grundlaget for, at it-kriminelle kan slippe afsted med deres kriminalitet.

- It-kriminelle har brug for muldyr til at hvidvaske penge fra svindel. Ved at bruge muldyr kan de sløre det digitale pengespor, som gør det vanskeligt for politiet at finde frem til de kriminelle bagmænd, siger Anja Schulze-Larsen.

Unge risikerer straf

Mange unge risikerer en plettet straffeattest, fordi de medvirker til at hvidvaske penge. Når unge hvidvasker penge ved at stille deres konto til rådighed for kriminelle, så har det klare konsekvenser, viser flere retssager. Senest i denne måned har en 22-årig kvinde fået en dom på 6 måneders betinget fængsel. Det får Det Kriminalpræventive Råd til at komme med en advarsel, så de unge ved, hvad de skal være opmærksomme på:

- Som muldyr medvirker man til alvorlig økonomisk kriminalitet, og det kan give de unge en plet på straffeattesten. De risikerer også at blive smidt ud af deres bank eller at blive udelukket fra at bruge betalingsapps på mobilen. Derfor er det afgørende, at de unge ved, hvad de laver, og at de træffer de rigtige valg, så de ikke er med til at hvidvaske penge for kriminelle, siger Anja Schulze-Larsen fra Det Kriminalpræventive Råd.

LOUIS BLEV MULDYR

Da 18-årige Louis i 2021 hjalp to fremmede med at hæve kontanter til en taxa, blev han uforvarende et kriminelt muldyr.

Louis, som går i gymnasiet, var i byen med nogle venner fra sin klasse, da nogle fyre kom hen til ham. De fortalte, at de ikke havde deres kreditkort, men skulle bruge penge til en taxa. Derfor spurgte de om hjælp til at hæve nogle penge, som de overførte til Louis via MobilePay.

En uge efter ringede Louis’ telefon fra et ukendt nummer. Det viste sig, at pengene, som Louis hævede, var stjålet fra en anden mands konto kort forinden, og at Louis dermed har hvidvasket stjålne penge.

- Hvis jeg vidste, at det kunne ende på min straffeattest, havde jeg aldrig nogensinde hævet penge for mennesker, jeg ikke engang kender. Jeg fik enorm meget skyldfølelse, og jeg fik det rigtig dårligt, siger Louis.

 

Undgå at blive kriminelt muldyr

  • Hold dine bankoplysninger for dig selv

Lad aldrig andre bruge din konto til at overføre, hæve eller indsætte penge og oplys ikke dine bankoplysninger til nogen, medmindre det er nogen, du kender godt og har tillid til.

  • Stol på din mavefornemmelse, hvis du mistænker, at noget er galt

Hvis du har mistanke om, at du medvirker til kriminalitet, så stop straks enhver bankoverførsel. Kontakt din bank og tjenesten du brugte til overførslen og politiet.

 Sig nej til fremmede, som beder om nemme tjenester eventuel mod betaling

Bliver du kontaktet af fremmede, der vil gøre brug af din konto eller beder dig foretage kontanthævninger, råder vi dig til at sige nej. Bliver du utryg ved situationen, kan du sige, at du skal nå en aftale, at du ikke har dit betalingskort på dig, eller at du ikke har MobilePay.

Kampagne om muldyr målrettet unge

  • Det Kriminalpræventive Råd advarer i øjeblikket unge mod at blive kriminelle muldyr. Gennem en undervisningsfilm og en videokampagne på TikTok bliver de unge spurgt: ’Ved du hvor pengene kommer fra?’
  • Læs mere på dkr.dk/muldyr

Kontakter

Billeder

18-årige Louis blev uforvarende et kriminelt muldyr, da han sidste år hjalp to unge mænd om at hæve penge til en taxa. Foto: Det Kriminalpræventive Råd
18-årige Louis blev uforvarende et kriminelt muldyr, da han sidste år hjalp to unge mænd om at hæve penge til en taxa. Foto: Det Kriminalpræventive Råd
Download
Kriminelle lokker særligt unge til at hvidvaske penge. Foto: Det Kriminalpræventive Råd
Kriminelle lokker særligt unge til at hvidvaske penge. Foto: Det Kriminalpræventive Råd
Download

Links

Information om Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

It-kriminaliteten vokser markant: Flere og flere danskere rammes af digital svindel14.6.2024 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse

I 2023 blev næsten 190.000 danskere udsat for digital svindel mod knap 150.000 i 2022. Flere former for it-kriminalitet er i vækst, bl.a. snyd ved onlinehandel og bedrageri, hvor offeret overfører penge til en svindler, vedkommende får kontakt til på sociale medier, mail eller datingsider. Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet, Københavns Universitet og Det Kriminalpræventive Råd.

Ny undersøgelse: Utryghed for indbrud kan være nyttigt og tryghed et problem22.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Utryghed fremstilles ofte som noget entydigt negativt, der skal bekæmpes. Men det er langtfra så simpelt. Det viser en ny undersøgelse fra Bo trygt og Det Kriminalpræventive Råd. Utryghed kan nemlig i nogle tilfælde være gavnligt, hvis det får folk til at indbrudsforebygge – uden at utrygheden skader livskvaliteten. Omvendt kan tryghed være problematisk, hvis man fx undlader at indbrudssikre sin bolig. Undersøgelsen viser også, at hvis man fx bruger peberspray, kan det gøre folk mere utrygge, mens indbrudsforebyggelse sammen med naboer øger trygheden.

Stor Christiansborg-konference: Bandekriminalitet knækkes med øget forebyggelse7.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Rockere og bander står bag drab, vold og narkohandel, og de seneste års strafskærpelser har langt fra løst problemerne. Derfor skal der satses meget mere på forebyggelse i bl.a. kommuner og foreninger. Det Kriminalpræventive Råd samler i dag justitsministeren, retsordførere, borgmestre, politiet og eksperter til en konference om, hvordan rocker- og bandekriminalitet forebygges mest effektivt, så færre unge ender i kriminelle miljøer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye