ErindringsBio - nyt landsdækkende tilbud til mennesker med demens

Nationalt Videnscenter for Demens ved Rigshospitalet anslår, at knap 90.000 danskere lider af demens, og antallet stiger, i takt med at middellevealderen bliver højere. Når hukommelsen svigter, medfører det et drastisk tab af livskvalitet for både mennesker med demens og deres pårørende. Det, vi husker, er i vidt omfang det, vi er.
Men erindringer fra fortiden kan stadig være intakte hos mennesker med demens.
Siden 2020 har Det Danske Filminstitut i samarbejde med forskere, plejepersonale, pårørende og demensramte gjort forsøg med at vække minderne til live med historiske film. Konceptet ErindringsBio har vist sig at være en god erindringsfremkaldende aktivitet, da levende billeder af for eksempel velkendte steder eller lyden af genkendelig musik kan vække hukommelsen. På den måde kan film fastholde og udfolde den fortid, der undslipper en svigtende hukommelse, og danne basis for samtale mellem den demensramte og de pårørende.
Filminstituttet har netop modtaget 2,45 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond til at videreudvikle ErindringsBio. Bevillingen betyder, at projektet kan rulles ud som et nationalt omsorgsprojekt på landets plejehjem og i biografer samt via en app. I dag kan ErindringsBio tilgås gratis online på web.
(ErindringsBio rummer mange korte film og klip, bl.a. den lille reportage ’Drenge i skolepraktik som brandmænd’ (1957))
Filminstituttets vicedirektør, Jakob Buhl Vestergaard, udtaler:
"Vi er fra Filminstituttets side utrolig glade for, at vi med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond nu får mulighed for at sikre udbredelsen af ErindringsBio, som har vist sig at have et stort potentiale i arbejdet med mennesker med demens. Det er en fornøjelse at kunne søsætte et projekt, der så fint viser, hvad man kan opnå, når en overordnet ambition om digitalisering af filmarven går hånd i hånd med bestræbelsen på at få filmene ud i sammenhænge, hvor de kan skabe glæde og værdi – i dette tilfælde på en helt ny måde."
Filminstituttet har gennem de seneste seks år digitaliseret en væsentlig del af den danske filmarv. Over 2000 historiske dokumentarfilm fra arkivet er gjort tilgængelige online på streamingsitet Danmark på film. Det arbejde er fundamentet for, at et projekt som ErindringsBio kan realiseres.
ErindringsBio – på plejehjem, i biografer og derhjemme
Allerede nu kan ErindringsBio tilgås på et website, der rummer filmpakker og dialogmateriale, og med den videre udrulning af projektet vil der blive udviklet en app. I løbet af de kommende år producerer Filminstituttet mange flere filmpakker, der blandt andet knytter sig til lokalområder. Desuden vil Filminstituttet samarbejde med plejehjem og biografer landet over og lave særlige filmvisninger for mennesker med demens, deres pårørende og plejepersonale.
ErindringsBio er udviklet og testet i samarbejde med Via University College, plejehjemmet Pedershave i Frederikssund, Rudersdal Kommune og Reprise Teatret.
ErindringsBio har tidligere modtaget en bevilling på 500.000 kr. fra Aage og Johannes Louis-Hansens Fond.
Fakta om ErindringsBio
'ErindringsBio' er målrettet mennesker med demens og deres pårørende samt plejepersonale. Fokus er at vække erindringer og skabe dialog med udgangspunkt i historiske film fra Filminstituttets arkiv.
'ErindringsBio' består af en række filmpakker med dokumentariske film og klip fra primært 1950’erne og 60’erne. Filmene suppleres med dialogmateriale. I løbet af de næste tre år kommer der flere filmpakker. Filmene skal vises på plejehjem og i biografer, og desuden bliver der udviklet en app.
Kontakter
Liselotte MichelsenKommunikationsmedarbejder
Tlf:+45 3374 3566liselottem@dfi.dkBilleder

Links
Information om Det Danske Filminstitut
Det Danske Filminstitut er en kulturinstitution under Kulturministeriet. Vores mål er at skabe de bedst mulige vilkår for, at dansk film, spil og billedbårne fortællinger kan udgøre en bærende kulturfaktor med høj kunstnerisk kvalitet og kulturel værdi, og at fastholde dansk films stærke position i både ind- og udland.
Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Kultfilm boomer15.4.2025 10:45:56 CEST | Pressemeddelelse
Cinemateket fejrer fra den 18. april til den 28. juni nye og gamle kultfilm – og det publikum, der skaber dem. Mange forbinder kultfilm med gamle, glemte film – men kult kan også opstå her og nu. Et eksempel er den nye Minecraft-film, hvor publikum rejser sig, råber med på replikker og danser i salen. Det peger på en lyst til fællesskab og interaktion – noget, som hjemme-streaming ikke kan tilbyde, men som biografen kan. Under overskriften ’Kult og kitch’ udforsker og genskaber Cinemateket den fortælling.
På spektret 2025: Neurodivergente fortællinger på det store lærred1.4.2025 14:28:33 CEST | Pressemeddelelse
Autisme og neurodivergens er ikke usynlige i årets filmfestival. Fra Verdens autismedag 2. april til 10. maj ruller 'På spektret' over lærredet i Cinemateket.
Ny aftale skal sikre bedre og hurtigere udbredelse af danske kort- og dokumentarfilm31.3.2025 15:59:47 CEST | Pressemeddelelse
Forhandlingerne om en aftale, der skal sikre danske kort- og dokumentarfilm en bedre og hurtigere vej til visning på tv-stationernes platforme, er afsluttet. Parterne – DR, TV 2, Producentforeningen og Filminstituttet – er nået til enighed om en model, der skal følge Filmaftalen 2024-2027.
’Pigen med nålen’ Oscar-nomineret23.1.2025 14:53:12 CET | Pressemeddelelse
Magnus von Horns ’Pigen med nålen’ er nomineret til en Oscar i kategorien Best International Feature Film.
Stor fejring af dansk stumfilm8.1.2025 10:33:36 CET | Pressemeddelelse
Filminstituttet er nået i mål med Danmarks største filmhistoriske formidlingsprojekt: Nu kan hele den danske stumfilmarv ses gratis online. Det bliver fejret den 22.-26. januar under København Stumfilmfestival, der byder på stumfilm med levende musik i Cinemateket.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum