Danmark skal være grønnere og uafhængig af gas fra Rusland
Grønne løsninger og mere vedvarende energi er svaret på, hvordan Danmark og Europa bliver uafhængige af Ruslands sorte gas. Derfor præsenterer regeringen nu Danmark kan mere II, der skal øge tempoet i den grønne omstilling og give os langt mere grøn strøm, hurtig udfasning af gasfyr og mere grøn gas. Den grønne fjernvarme skal være udrullet senest i 2028 - og danskere med sorte fyr skal i år have besked om, hvorvidt der er fjernvarme på vej til deres hjem.
Danmark skal firedoble den samlede produktion af vedvarende energi på land frem mod 2030. Nordsøens enorme havvindspotentiale skal høstes, og forberedelserne til flere energiøer igangsættes. Og der skal snurre endnu mere havvind inden udgangen af 2030.
”Klimakampen har aldrig været vigtigere, og vi vil forsyne Europa med grøn energi og fortrænge russisk gas. Derfor foreslår vi at firedoble produktionen af vedvarende energi på land, og vi gør klar til flere energiøer. Samtidig skal husejere med sorte fyr over på fjernvarme eller grønne varmepumper,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.
Udspillet består i alt af fem spor, der tilsammen vil accelerere den grønne omstilling i Danmark og Europa:
- Mere grøn varme. Naturgas skal udfases
- Mere grøn gas. Mere gas til Europa
- Mere grøn strøm
- Grøn skattereform – omstilling af industrien
- Grønne danske løsninger skal omstille Europa
LÆS FAKTA OM DE FEM SPOR HERUNDER
Mere grøn varme. Naturgas skal udfases
Danmark skal reducere forbruget af naturgas for hurtigst muligt at blive uafhængig af Rusland. Derfor skal de omtrent 400.000 husejere med fossil opvarmning over på en anden varmekilde. Fjernvarmenettet skal udvides, så endnu flere husstande kan få grøn og billig varme. Det er regeringens mål, at de sidste fjernvarmeprojekter er afsluttet i 2028. For hjem, der ikke kan få fjernvarme, er målet, at de skifter fyret ud med en grøn varmepumpe. For de resterende husholdninger skal naturgassen skiftes ud med grøn gas.
Regeringens tiltag:
- 100 procent grøn gas i husholdninger, virksomheder mv. i 2030
- Udrulning af fjernvarme senest i 2028
- Husejere med gas- eller oliefyr skal i 2022 have klar besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme eller fx skal have varmepumpe. Brevet vil også indeholde information om støttemuligheder og yderligere rådgivning
- Gøre det billigere at låne penge til grøn opvarmning. Der etableres bl.a. et investeringsvindue i 2023 til 2028 for grønne varmekilder
- Søge at målrette tilskudspuljer til udskiftning af olie- og gasfyr til husstande med lave indkomster og samtidig fordoble støttebeløbet pr. varmekilde.
Mere grøn gas. Mere gas til Europa
EU-Kommissionen vurderer, at EU’s forbrug af russisk gas kan reduceres med to tredjedele inden årets udgang og udfases helt inden 2030. Danmark ønsker at påtage sig en ledende rolle i at nå målet ved at øge udbygningen af grøn gas, bidrage med grøn energi, grønne løsninger og dansk naturgas.
Regeringens tiltag:
- Fremrykke biogasproduktionen, herunder et planlagt udbud
- Fremrykke og midlertidigt øge indvindingen af gas i Nordsøen på allerede licensbelagte felter
- Rydde eventuelle administrative barrierer af vejen, så Tyra-feltet kan producere naturgas hurtigst muligt. Det vil være med til at fortrænge russisk gas i EU
- Afsøge muligheden for at øge den danske gasforsyning via Baltic Pipe
Mere grøn strøm
Danmark skal drives af grøn strøm, der skal erstatte benzin og diesel i vores biler, fjerne naturgassen i vores hjem samt fortrænge olie, kul og gas fra vores industri.
Det vurderes, at der er potentiale for at udnytte 35 gigawatt (GW) havvind i Danmark frem mod 2050, og det potentiale ønsker regeringen at høste til fulde. De 35 GW havvind er 15 gange så meget, som vi har i dag – og svarer desuden nogenlunde til det, vi så på globalt plan i 2020. Regeringen vil udbygge massivt med vedvarende energi allerede frem mod 2030, både til lands og til vands, hvilket skal gøre Danmark til nettoeksportør af grøn energi i 2030.
Regeringens tiltag:
- Udspil før sommerferien om grøn strøm, både på land og på havet. Udspillet vil indeholde en plan for, at Danmark er nettoeksportør af grøn energi i 2030
- Udbyde yderligere 1-4 GW havvind til etablering inden udgangen af 2030
- Firedoble den samlede produktion af vedvarende energi fra solceller og vindmøller på land inden 2030
- Gå i gang med forberedelserne af flere energiøer
- Fjerne barrierer, skabe smidigere sagsbehandling og bedre balance i miljøreguleringen
- Sikre bedre kortlægning, der offensivt udnytter mulighederne for at fravige problematiske EU-regler, når det er nødvendigt
Grønne danske løsninger kan omstille Europa
Ikke bare Danmark, men hele Europa står over for en omfattende grøn omstilling. Senest i 2050 skal EU være klimaneutral, og Danmark går forrest i arbejdet for at skabe et grønnere og mere energiuafhængigt Europa.
Regeringens tiltag:
- Arbejde for at øge EU’s klimamål for vedvarende energi og energieffektivitet
- Fremme dansk eksport af vedvarende energi samt klima- og energiteknologi
- Gennem Danmarks landesamarbejder sætte skub i gasudfasningen i europæiske nøglelande
- Etablering af Danmarks Eksport- og Investeringsfond, der skal bidrage til, at danske virksomheder har adgang til finansiering til deres grønne projekter
Grøn skattereform – omstilling af industrien
Danske virksomheder skal producere så klimavenligt som muligt, og udledningen af CO2 skal ned. Regeringen fremlægger et udspil til en grøn skattereform, der skal være en hovedmotor i den grønne omstilling. Reformen indeholder en ensartet CO2-afgift samt grøn støtte, der skal holde hånden under danske arbejdspladser.
Nøgleord
Kontakter
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på 41 72 38 05
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Slut med elbranchens brodne kar: Det skal være tryggere for danskerne at købe el3.4.2025 07:20:00 CEST | Pressemeddelelse
Alt for mange danskere har oplevet at blive snydt, når de har skiftet elselskab. Derfor kommer regeringen nu med en række tiltag med blandt andet mulighed for karantæne og bøder - alt sammen for at gøre det både mere trygt og gennemsigtigt for forbrugerne at skifte elselskab.
Næste skridt mod COP30: Klimaministre fra hele verden mødes i København28.3.2025 10:23:25 CET | Pressemeddelelse
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard sidder for bordenden, når Danmark for fjerde år i træk inviterer til ministermøde i København. Copenhagen Climate Ministerial samler ministre og ledere fra hele verden d. 7.-8. maj.
Ny model for hurtigere miljøvurderingsproces for vindmøller og solceller13.3.2025 10:53:11 CET | Pressemeddelelse
Kommunerne og opstillere af vedvarende energi får nu nye muligheder for en mere enkel og dermed hurtigere miljøvurderingsproces, når de vil opstille solceller eller vindmøller på land.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard rejser til USA for at styrke samarbejdet om energi5.3.2025 14:05:01 CET | Pressemeddelelse
USA har varslet en markant ændring i amerikansk klima- og energipolitik, og Lars Aagaard skal under sit besøg mødes med flere fremtrædende politikere og centrale tænketanke samt administrationen. Derudover deltager han sammen med en række danske virksomheder på en af verdens største energikonferencer.
Ungeklimarådet søger syv nye medlemmer til at være unges stemme i klimadebatten3.3.2025 14:03:20 CET | Pressemeddelelse
Det er nu muligt at blive en del af Ungeklimarådet, hvis opgave er at rådgive og udvikle klimaanbefalinger til klima-, energi- og forsyningsministeren.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum