Katte er værdifulde kæledyr, men ofte misforståede: 5 tips om kattens kropssprog for at bedre forstå din kat
Ifølge en national undersøgelse fra 2021 foretaget af Københavns Universitet og Danmarks statistik, så har 14% af de danske familier mindst én kat. Det er et kæledyr, der bringer meget glæde, men samtidig er der mange myter og gamle forestillinger om katte, som ikke er sande.
- Katte kan have en mere selvstændig adfærd og er ikke så opmærksomhedssøgende som hunde. Det betyder dog også, at der er større risiko for at vi overser kattenes behov, siger Anna-My Olausson, katteekspert hos Royal Canin.
- Kattes rettigheder i samfundet har ikke været på linje med de love, der findes for andre kæledyr som for eksempel hunde. Derfor er det positivt, at der sidste år blev indført en ny lov om at bortløbne katte der ikke er mærkede med enten øremærke, chip eller halsbånd, med det samme kan videreformidles. Førhen skulle bortløbne katte fremlyses i 72 timer inden der kunne findes en ny ejer. Dette er med til at øge kattens værdi i samfundet, siger Anna-My.
Forstå kattens behov
Mange har svært ved at afkode kattens adfærd, hvilket kan betyde, at den ikke får dækket alle sine behov. Den kan for eksempel overlades for længe til sig selv, være understimuleret, ikke komme til dyrlægen i tide eller få et foder, der ikke tager højde for dets alder, race eller ernæringsbehov.
- Meget handler basalt set om at forstå sin kat. Ved at forstå din kats kropssprog kan du øge dens velvære og samtidig styrke forholdet mellem jer, siger Anna-My Olausson.
Katteekspertens tips til at aflæse kattens kropssprog:
Tilfreds og glad
Når katten har det godt, står ørerne lige op og peger fremad. Halen er opadgående og har en normal form, eventuelt med en let bøjet halespids. Hvis katten spontant vælter sig om på ryggen, er den tilfreds og glad. Den sætter sig selv i en sårbar position, uden at være bange, og ønsker måske lidt opmærksomhed. Hvis du i sådan en situation kniber eller blinker med øjnene, er der en god chance for, at katten gør det samme tilbage.
Ængstelig
Hvis katten spidser ører og trækker dem ud til siderne, kan det betyde at den er bekymret. Hvis katten sidder eller ligger ned, kan den vise ængstelighed ved at piske med halen.
Bange eller aggressiv
Hvis ørerne lægges bagud langs med hovedet, tyder det på, at katten er aggressiv eller bange, ofte er det frygten, der forårsager aggressionen. Ved frygt eller aggression kan den holde halen mellem benene og gøre sig lille eller puste sig op og forsøge at gøre sig stor. Ved frygt, er øjnene ofte vidtåbne med store pupiller, og ved aggression er blikket ofte stirrende.
Trækker sig tilbage
Hvis en kat virker fraværende, er den som regel i fuld gang med at observere sine omgivelser. Husk på, at hvis en kat trækker sig, kan det være fordi den er syg eller utryg.
Stryger sit hoved og markér sig
Katte stryger nogle gange hinanden venligt med både kroppen og hovedet, og de kan gøre det samme mod dig. Ved at stryge over hovedet viser katten ikke kun hengivenhed og entusiasme. Den markerer også sit territorium. Fra kirtler på hovedet udsender katten en subtil duft og markerer, hvad der "tilhører den". Hvis halen er pjusket, står lige op og vibrerer, er katten oftest i gang med at markere sig. Den kan også markere sit territorium med urin.
Dette gør man i dag for at øge kattens værdi:
- Indsatser for at formidle viden
Fra 16. til 17. april afholdes Skandinaviens største katteudstilling, Scandinavian Winners show, i Finland. Temaet for udstillingen er "Hver kat har en værdi". - Ny lov om mærkning af katte
Den 1. juli 2021 trådte en ny lov i kraft om mærkning og registrering af katte i Danmark. Den nye lov indebærer at bortløbne katte som ikke er ID-mærket ikke længere skal fremlyses i 72 timer førend katten kan få et nyt hjem. Derudover skal bortløbne katte der er ID-mærket hentes inden for 24 timer af sin ejer, ellers risikerer man at miste ejerskabet af sin kat.
For yderligere information:
Kontakt: Susanna Berling, Digital Marketing Manager Royal Canin: susanna.berling@royalcanin.com, +46 707–272 278
For mere information besøg venligst: www.royalcanin.dk
Billeder
Information om Royal Canin
Om Royal Canin
Royal Canin er en af verdens førende producenter af hunde- og kattefoder af høj kvalitet. Virksomheden blev grundlagt i 1968 i det sydlige Frankrig. Virksomheden har været ejet af MARS Inc. siden 2002 og er i dag repræsenteret på mere end 100 markeder. Royal Canin har lang erfaring med at producere nærende mad baseret på forskning og observationer og arbejder tæt sammen med dyrlæger, opdrættere og andre partnere. Globalt har virksomheden cirka 7.800 ansatte, hvoraf 500 er dyrlæger og ernæringseksperter. Flere oplysninger findes på www.royalcanin.dk
Følg pressemeddelelser fra Royal Canin
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Royal Canin
Sådan holder du øje med, om din hund eller kat er overvægtig: Dyrlægens tips til en optimal vægt til dit kæledyr14.2.2023 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
I starten af året er der mange mennesker, der melder sig ind i et fitnesscenter og ændrer deres kostvaner. Strammere tøj kan være et tegn på, at juleferien har sat sine spor. Men det kan være så meget desto sværere for almindelige mennesker at vurdere, om en hund eller kat er overvægtig. Royal Canins dyrlæge rådgiver her om, hvordan du som kæledyrsejer bliver bedre til at vurdere kropsvægten og understøtte dit kæledyrs sundhed.
Foderdonationer til katteejere i nød skal mindske antallet af hjemløse katte i julen8.12.2022 10:46:01 CET | Pressemeddelelse
- Kattens Værn og Royal Canin donerer mad til katteejere for at reducere antallet af akutte omplaceringer til internater.
Tips til dem, der har anskaffet sig en killing10.11.2022 10:15:00 CET | Pressemeddelelse
- anbefalinger om kastration og valg af foder til kastrerede katte
Dyrlægens tips til nye katte- og hundeejere: Sådan giver du din killing eller hvalp en sund start på livet16.5.2022 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I løbet af det første år gennemgår killinger og hvalpe store forandringer, de vokser hurtigt, skelettet bliver stærkere og hjernen udvikler sig. Det er også her, man kan lægge grundlaget for at minimere risikoen for overvægt. Royal Canins dyrlæge giver tips til nye katte- og hundeejere om de udviklingsfaser, der er særligt vigtige for, at støtte killingen eller hvalpen til at få en sund start på livet.
Påskefrokosten kan være til fare for kæledyrene15.3.2022 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
I påsken nyder mange mennesker godt af påskemaden, slik og forårsblomster, men fejringen kan være farlig for vores kæledyr. I værste fald kan de blive forgiftet. Royal Canins dyrlæge kommer med sine anbefalinger til, hvad vi skal være opmærksomme på, når det kommer til påske med vores hunde og katte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum