Akutafdelinger og ambulancer overbelastes af ikke-akut syge borgere

Det oplyser Reddernes Fagforening, hvis medlemmer dagligt oplever, at akutafdelinger og ambulanceberedskaber rundt om i landet belastes af henvisninger af borgere, der ikke har behov for akut behandling.
”Det kan have konsekvenser både for de borgere, som er akut syge, men også for de borgere, der ikke er akut syge, men har behov for andre sundhedstilbud end de akutte,” siger Kim Volder Hammershøj, formand for Reddernes Fagforening.
Akut-systemet overbelastes
Han påpeger, at både ambulanceberedskaber og dermed også akutmodtagelserne presses landet over af indlæggelser, hvor patienterne ikke har behov for akut behandling.
”I værste fald går det ud over de patienter, som er akut syge, fordi systemet overbelastes af de mange patienter, der ikke har behov for akut behandling,” siger Kim Volder Hammershøj.
Visitation er et samarbejde
Reddernes Fagforening så gerne, at både praktiserende læger, reddere, akut-modtagelser og vagtcentraler blev bedre til at samarbejde om at visitere borgere bedre, når de ringer ind med symptomer.
”Det handler om at samarbejde på tværs af faggrupperne i sundhedssystemet. Det handler også om at få ikke-akut syge borgere visiteret til det rette behandlingstilbud for dem,” siger Kim Volder Hammershøj.
Ikke-akutte visiteres til andre tilbud
Reddernes Fagforening foreslår, at sundhedssystemet benytter ambulancereddernes kompetencer til at undersøge patienter ude hos patienten. Har en patient ikke behov for akut behandling, visiteres denne til andre behandlingstilbud efter aftale med en læge.
”Dermed undgår vi, at for mange patienter uden behov for akut behandling belaster akut-systemet i sundhedsvæsenet til potentiel skade for akut syge patienter. Samtidig skal vi sørge for, at ikke-akutte patienter får den rette opfølgning, så evt. skjulte sygdomme opdages i tide,” siger Kim Volder Hammerhøj.
Dansk Selskab for Akut Medicin påpeger problemet
Formand for Dansk Selskab for Akut Medicin og overlæge Henrik Ømark har for nyligt i en artikel i Altinget (se link nedenfor) skrevet, at for mange patienter uden behov for akut behandling indlægges på akutafdelinger rundt om i landet. Her foreslår han bl.a., at man kan overveje at lade ambulancereddere i samarbejde med en læge få patienten rigtigt videre i systemet.
Han skriver: ”Ambulanceredderne har begrænsede muligheder for at omstøde beslutningen om kørsel til hospital, selv om patienten måske selv finder det unødvendigt. Men hvad nu, hvis der i tvivlstilfælde kan konfereres direkte med en speciallæge."
To view this video from www.youtube.com, please give your consent at the top of this page.Se vores løsning herVideokanal
Nøgleord
Kontakter
For interview med formand Kim Volder Hammershøj kontakt REDDERNES FAGFORENING på telefon 33362666 eller mail mak@reddernesfagforening.dk
Maja KorshinKommunikations- og pressechefReddernes Fagforening
Tlf:+4533362666Tlf:+4522277566mak@reddernesfagforening.dkKim Volder HammershøjFormandReddernes Fagforening
Tlf:+4522547363Tlf:+4522547363formand@reddernesfagforening.dkBilleder

Links
Information om Reddernes Fagforening
Redderens Fagforening er en demokratisk fagforening med medlemsdemokrati. Det er medlemmerne, der vælger bestyrelsen, som står for den daglige drift i samarbejde med vores faste samarbejdspartnere.
Følg pressemeddelelser fra Reddernes Fagforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Reddernes Fagforening
Ambulanceredderne passer på samfundet, men passer samfundet på ambulanceredderne?20.9.2023 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens udspil om lønløft til ’dem, der passer på os’ er en provokation! For redderne er mindst lige så hårdt pressede som sosu’er, fængselsbetjente, pædagoger og sygeplejersker. Det viser talrige trivselsmålinger. Ambulanceområdet er så udsultet, at politikerne snart må vågne, hvis borgerne i fremtiden skal føle sig sikre, hvis uheldet er ude, siger Reddernes Fagforening.
Blåt blink kræver uddannelse, viden og erfaring3.7.2023 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Reddernes Fagforening tager afstand fra transportminister Thomas Danielsens officielle tilladelse til at lade frivillige ordninger køre med blåt blink. For hurtig og sikker hjælp kræver uddannelse og erfaring. Fagforeningen frygter, det kommer til at koste menneskeliv, at regeringen har underprioriteret det præhospitale område.
Ambulance Sjælland kaster reddere og borgere under bussen21.6.2023 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ambulancereddere er en stor mangelvare i hele Danmark. Derfor er det stærkt bekymrende, at ambulancereddere endnu en gang skal betale for hjemtagelse af ambulance- og ST-kørsel. Denne gang er det til Ambulance Sjælland. Det betyder redderflugt, og Region Sjælland står over for et stort unødvendigt ambulancekaos, som det er set så mange andre steder i landet. Og politikerne er bare tavse.
Ambulancereddere stiller spørgsmålstegn ved ny lægevagtsordning i Region Midt30.5.2023 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Lige nu er 10 procent af ambulancereddernes stillinger ubesatte i Region Midtjylland. Samtidig har regionen netop offentliggjort, at redderne også skal overtage lægevagtsordningen. En opgave som det pressede præhospital slet ikke kan løfte med så kort varsel, mener Bent Holst Sørensen, ambulancebehandler i regionen.
Grønt blink på vejene skaber falsk tryghed18.4.2023 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Akuthjælperordninger spreder sig, og senest har trafikministeren foreslået, at frivillige nu skal udstyres med et grønt blink på taget. Det rejser spørgsmål om ansvar, når det går galt. For udrykning med blåt blink skaber allerede stor usikkerhed. Grønt blink vil skabe endnu større forvirring og være fatalt. Både for den enkelte borger og trafikken generelt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum