BLÅTAND I GULT
Kong Harald Blåtand, Jørn Mader, Cipollini og en flok hærgende vikinger på nakken. Det kan opleves fra den 9. april og hele sommeren i Kongernes Jelling.
Med hashtagget #nokdetmuseumdernogensindeharliggettættestpåtourdefrancerutenligebortsetfraLouvre er der lagt op til en sjælden blanding af museum og verdens største cykelløb. Blot 2,08 meter fra Nationalmuseets oplevelsescenter i Jylland, Kongernes Jelling, cykler Tour de France-feltet nemlig forbi den 3. juli.
Kun det smalle fortov adskiller cykelrytterne og den udstilling, der nu åbner i Kongernes Jelling. Den hedder Blåtand i Gult, og her kan man blandt andet opleve fortællingen om vikingekongen Harald Blåtand og tourlegender som Coppi, Cipollini og Sagan.
Dette mix af vikinger og cykelryttere er ikke set før, og der er lagt op til et møde med grande cykellegender, store blærerøve og mestre i selviscenesættelse. Over dem alle stråler Kong Harald Blåtand, der i vikingetiden tænkte og byggede stort i Jelling.
Flygt fra øksesvingende vikinger
Til udstillingen har Kongernes Jelling udviklet en såkaldt VikingBikingEscapeBox. Her kombineres cykel, gode ben og øksesvingende vikinger. Boxen er allerede blevet testet og godkendt af Tour de France løbsdirektør Christian Prudhomme.
Hele udstillingen smøres ind i en af dansk cykelsports største stemmer. Jørn Mader var en del af makkerparret Mader og Leth, der i mange år var lyden af Tour de France i dansk tv. I Blåtand i Gult kommenterer han blandt andet et historisk, men fiktivt opløb mellem legenderne Roger Lapébie, Fausto Coppi, Bernhard Hinault, Mario Cipollini og Peter Sagan. Hvem vinder? Det skal man til Jelling for at finde ud af…
Mesteren i selviscenesættelse
Blåtand i Gult er endnu et eksempel på, hvordan man kan kombinere historien med aktuelle begivenheder. Der er flere ligheder mellem Kong Harald Blåtands ageren for 1000 år siden og nutidens målrettede cykelryttere. De seneste års forskning tegner et mere og mere klart billede af Blåtand som mesteren i selviscenesættelse.
Med sine byggerier og sin runesten skaber han den store historie om sig selv. Det er den historie om Blåtands vej fra vandbærer til kaptajn, inden derouten og oprøret, som styrter ham af tronen, der bliver fortalt med referencer til nutidens selviscenesættende cykelryttere.
I Kongernes Jelling er det håbet, at lyden af cykelsko vil lyde ofte på trapperne, når cykelhold før og efter Tour de France afprøver ruten og lige skal have et pit stop.
Åbningen er lørdag den 9. april og museet lover, at der vil indgå en meget høj mand, en borgmester, en pensioneret tourrytter og et 208 cm langt baguette.
For børnene er der også noget at komme efter. Udstyret med en magisk UV-lampe går jagten ind på de 10 små cyklister.
Der er gratis adgang til Blåtand i Gult. Børnepakken koster 45 kroner.
Starten går 9. april og Blåtand i Gult kører frem til målstregen 31. august 2022.
Nøgleord
Kontakter
Morten Teilmann-JørgensenMuseumschef og daglig leder
Tlf:4120 6335morten.teilmann-joergensen@natmus.dkBilleder
Information om Kongernes Jelling
Kongernes Jelling er et museum og besøgscenter tæt ved Jellingmonumenterne, der fortæller historien om tiden, da Jelling var centrum i den danske historie, hvor Gorm den Gamle og Harald Blåtand levede. Museet viser, hvordan Jellingstenene formentlig så ud oprindeligt og præsenterer ny viden om vikingetiden
Følg pressemeddelelser fra Kongernes Jelling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kongernes Jelling
The connection between your phone and an old Viking king6.10.2023 14:57:18 CEST | Press release
Do you know why it is called Bluetooth? Now a Danish Museum will tell the story through several events and an entirely new exhibition at Kongernes Jelling, Denmark – Home of the Viking Kings - on October the 10th and 11th.
Bluetooth vender hjem til vikingekongen Harald13.6.2023 06:27:00 CEST | Pressemeddelelse
Den verdensberømte trådløse teknologi fylder 25 år, og det skal fejres med en international fest i en lille jysk by, hvorfra Harald Blåtand regerede. For både navn og logo stammer fra den danske vikingekonge.
3600 skoleelever møder danske krigsforbrydere24.1.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
3600 elever fra 98 skoler over hele landet deltager, når Frøslevlejrens Museum den 27. januar markerer Auschwitz-dagen ved at sætte fokus på danske krigsforbrydere, som undgik straf. ”Med krig i Europa, er det vigtigere end nogensinde at forhindre tidligere tiders grusomheder.”
Escape room og rundvisninger gav Frøslevlejren 28.000 gæster21.12.2022 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Frøslevlejrens Museum tiltrak i år knap 28.000 gæster. Det flotte besøgstal skyldes især museets escape room og nye rundvisninger, der fokuserer på fangelejrens menneskelige skæbner. Flere initiativer er på vej i 2023.
50-året for UNESCOs verdensarv: ”For få kender danske og grønlandske kulturarvssteder”16.11.2022 05:31:00 CET | Pressemeddelelse
UNESCOs verdensarvsliste fejrer i dag 50-årsjubilæum, men alt for få danskere de syv danske og tre grønlandske steder på listen. Det vil ny sammenslutning ændre. For jo bedre vi kender vores kulturarv, desto mere bruger vi den og passer på den.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum