Ventetiden til behandling for stress, angst og depression i København skal ned
Stress, angst og depression er desværre ved at udvikle sig til folkesygdomme blandt københavnere. Flere og flere borgere mistrives, og det har medført rekordmange henvisninger til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens Center for Mental Sundhed – både blandt unge, voksne og ældre. Centeret får årligt omkring 4.350 henvisninger, men har kun kapacitet til cirka 2.300 forløb.
Ventetiden på at komme i forløb er op til fire måneder. Derfor har forligspartierne bag Københavns Kommunes budget fundet 1,9 millioner kroner på sidste uges budgetforhandlinger til at bringe ventetiden ned.
- Vores tilbud i København er en kæmpe succes. Desværre er det på en meget trist baggrund, for alt for mange københavnere har brug for hjælp. Behovet er kæmpestort, og det er kun vokset i en lang og hård tid med corona. Derfor er jeg glad for, at mine kolleger på rådhuset er med på at finde flere midler til området, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
- Det har været en vigtig prioritet for Radikale Venstre at skaffe flere penge til at hjælpe byens unge. Vi skal have stoppet den mentale sundhedskrise, vi står i, og ventetiden skal ikke være så lang, at man risikerer at blive mere syg, mens man venter på hjælp. Derfor skal vi styrke de gode tilbud, vi allerede har, og jeg er rigtig glad for, at de øvrige partier på rådhuset har lyttet til radikales og SFs ønske og bakket op om at prioritere området, siger Katrine Kildgaard, der er medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget for Radikale Venstre.
I den netop offentliggjorte sundhedsprofil for Region Hovedstaden fremgår det, at rigtig mange københavnere slås med angst, stress, depression og ensomhed. 1 ud af 10 har depressive symptomer, hver tredje københavner føler sig stresset, og 1 ud af 7 oplever vedvarende ensomhed. Mange unge er særligt hårdt ramt: 2 ud af 5 i alderen 16-34 år føler sig stresset, mens 1 ud af 6 i aldersgruppen føler sig ensomme.
Der skal sættes ind tidligt
I Center for Mental Sundhed har psykologerne succes med deres stress-, angst- og depressionsforløb målrettet unge og voksne københavnere. Efterspørgslen er stor, og derfor bliver der med de nye afsatte midler oprettet yderligere 145 borgerforløb i 2022, der skal få ventetiden ned. Det forudsætter dog, at henvisningsstrømmen ikke øges væsentligt i samme periode.
Tidlig hjælp og støtte mindsker risikoen for, at borgernes tilstand forværres med risiko for langvarige sygemeldinger fra uddannelse eller arbejde og tab af livskvalitet til følge.
- At sætte tidligt ind er netop dét, vi kan i kommunerne. Vi skal forebygge, så vi undgår, at problemerne opstår, i stedet for at reparere på dem, når de har vokset sig store. Og det er også billigere i længden. Derfor fatter jeg heller ikke, at regeringen for nylig præsenterede en sundhedsreform uden ret megen fokus på netop mental sundhed. Vi skal forebygge mental mistrivsel bredt, og vi skal gøre noget nu, siger Sisse Marie Welling.
Med en kapacitetsudvidelse på 145 forløb, vil det være muligt i 2022 at tilbyde 100 yderligere unge og 45 flere voksne i København gratis psykologhjælp inden for stress- angst og depression.
Fakta
- Ved forårets budgetforhandlinger, den såkaldte ”overførselssag,” forhandler politikerne i København om, hvordan overskuddet fra sidste års budget skal bruges og fordeles.
- Det vil koste godt 1,9 mio. kr. at udvide psykolog-indsatsen målrettet unge og voksne, så ventetiden nedbringes og flere kan komme i et forløb i 2022.
- For at få gratis samtaler med en psykolog skal man være over 15 år og bo i København.
- For at høre mere om Københavns Kommunes tilbud til både unge, voksne og ældre, kan man som borger kontakte Center for Mental Sundhed i Københavns Kommune
Yderligere information:
Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) via pressekonsulent i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Rune Gleerup, tlf. 2344 0979, e-mail: r168@kk.dk
Medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget for Radikale Venstre, Katrine Kildgaard, tlf. 3091 9809, e-mail: katrine_kildgaard@kk.dk
Billeder
Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Populært tilbud til teenagere i mistrivsel bliver permanent13.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et særligt familietilbud til københavnske børn og unge i begyndende mistrivsel har de seneste år hjulpet mange familier tilbage på ret køl. Med den nye budgetaftale har politikerne på Københavns Rådhus valgt at videreføre indsatsen og gøre den permanent.
Særlig metode giver bedre trivsel og mindre medicin hos borgere med demens16.8.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fire københavnske plejehjem har nedbragt forbruget af antipsykotisk medicin med 60 pct. Og trivslen for borgere med demens er blevet markant bedre. Nu skal erfaringerne med ny, systematisk metode udbredes til hele kommunen.
Stor mistrivsel hos unge transkønnede og non-binære i København14.8.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvskade, brug af hårde stoffer, ensomhed og mobning. Unge i København, der identificerer sig selv som transkønnede eller non-binære, ser ud til at trives markant dårligere end deres jævnaldrende, viser tal fra undersøgelse.
Borgmestre til regeringen: Centralisering styrker ikke københavnernes nære sundhedsvæsen12.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne får ikke et stærkt, nært sundhedsvæsen ved at fjerne opgaver fra kommunen, som vi løser rigtig godt på trods af, at der er gledet opgaver fra regionerne til kommunerne, uden der er fulgt hverken medarbejdere eller penge med. Det bør være helt centralt for regeringen, når den skal afgøre den fremtidige indretning af vores sundhedsvæsen. Sådan lyder opfordringen fra 7 borgmestre i København.
Københavnsk borgmester om unges trivsel: Kurven ser endelig ud til at knække31.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Cirka 9 ud af 10 unge i København trives godt både i skolen og hjemme. Det svarer de selv i dette års Ungeprofil, som nu er gennemført for femte gang. Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) glæder sig over, at kurven over mistrivsel ser ud til at være knækket.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum