Ny AU-campus bliver centrum for grøn omstilling og fødevareproduktion
Med udgangspunkt i regeringens nye udflytningsaftale ønsker Aarhus Universitet og Faculty of Technical Sciences at skabe en moderne uddannelsescampus med op mod 800-900 studerende på Foulum ved Viborg. Arbejdstitlen på navnet for den nye campus er AU Viborg og den skal fremover fungere som et nyt centrum for grøn omstilling, veterinærmedicin og primær fødevareproduktion i den vestlige del af landet. Det fortæller Eskild Holm Nielsen, der er dekan på Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet:
”Fakultetet ser store muligheder i at etablere AU Viborg som centrum for forskningsbaseret uddannelse indenfor veterinærmedicin, grøn omstilling og primær fødevareproduktion. Ved at samle uddannelser indenfor disse fagområder på en campus sikrer vi i højere grad synergi og tværfaglighed, som er helt afgørende for kvaliteten af fremtidens arbejdskraft. Samtidig skaber vi en demografisk balance på veterinærområdet, så studerende fremover også har mulighed for at tage en dyrlægeuddannelse i Jylland”, siger Eskild Holm Nielsen.
Tre nye uddannelser i Foulum
Udflytningsaftalen betyder, at Tech etablerer i alt tre uddannelser i AU Viborg ved Foulum. Det drejer sig om dyrlægeuddannelsen - også kaldet bachelor- og kandidatuddannelsen i veterinærvidenskab - uddannelsen i agrobiologi, som flyttes fra Aarhus til Foulum, og uddannelsen i Animal Science, som overdrages fra Københavns Universitet til Aarhus Universitet og placeres i Foulum.
Aftalen betyder konkret, at 200 bachelor-uddannelsespladser etableres i AU Viborg fra 2023-26 og yderligere 190 kandidat-uddannelsespladser der gradvist opbygges fra 2026 og frem. Etableringstilskuddet fra staten er på 252,2 mio. kr., mens det efterfølgende årlige driftstilskud bliver på 54,5 mio. Kr.
Ifølge Finn Borchsenius, der er prodekan for uddannelse på Faculty of Technical Sciences på Aarhus Universitet, støtter planerne godt om fremtidens behov for en mere mangfoldig og kvalificeret arbejdsstyrke indenfor fødevareproduktion end tidligere:
"Den grønne omstilling er i fuld gang, men skal den danske fødevareproduktion kunne være bæredygtig både klimamæssigt, miljømæssigt og økonomisk i fremtiden, er der brug for at tiltrække en bred vifte af kompetencer blandt de yngre generationer. Den stadig mere avancerede teknologi i landbrugs- og fødevaresektoren følger med den grønne omstilling og er med til at påvirke sektorens fremtid. Så ved at samle kompetencer på en campus vil AU Viborg gennem en stærk og tæt tværfaglighed være med til at bane vejen for en afgørende transformation af fødevaresystemet, blandt andet ved at øge digitaliseringen og udvikle den nødvendige teknologi", fortæller Finn Borchsenius.
Mulighed for et unikt campus-miljø
AU Viborg ligger i Foulum ca. 10 kilometer fra Viborg. Ifølge Finn Borchsenius har Aarhus Universitet derfor i forbindelse med planerne om etablering af den nye uddannelsescampus indgået i et tæt samarbejde med Viborg Kommune:
”Vi har en god dialog med Viborg Kommune, som har et stort fokus på fortsat at udvikle Viborg som en attraktiv studieby. Både beliggenheden og den eksisterende infrastruktur giver optimale rammer for et unikt campus-miljø og for at sikre studerende et godt studieliv i Viborg, hvor de blandt andet tilbydes boliggaranti og gode offentlige transportmuligheder. Det vil uden tvivl også komme vores fremtidige studerende i Foulum til gavn”, siger understreger Finn Borchsenius.
Kontakter
Eskild Holm Nielsen,
Dekan, Faculty of Technical Sciences,
Aarhus Universitet
Mobil: 21 22 95 11,
mail: dean.tech@au.dk
Finn Borchsenius,
Prodekan for uddannelse, Faculty of Technical Sciences,
Aarhus Universitet
Tlf.: Mob. 23 81 53 22,
mail: finn.borchsenius@au.dk
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Maskiner, der kan se forskel på frø6.5.2025 13:25:46 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens landbrug er ikke kun store traktorer og droner i luften. Nu er også den ydmyge frøanalyse på vej ind i den digitale tidsalder. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og TystofteFonden viser, hvordan kunstig intelligens og billedgenkendelse kan revolutionere en af landbrugets mest manuelle discipliner.
Arvesølvet i grænselandet6.5.2025 13:22:12 CEST | Pressemeddelelse
Et krigsår, fire marker og en idé, der voksede frem af den sandede jord i det sydligste Jylland. I dag – mere end 80 år senere – står markforsøget i Jyndevad stadig som et monument over tålmodig videnskab. Og det er mere aktuelt end nogensinde.
Danske elever undersøger jordens sundhed i Astras Masseeksperiment 202528.4.2025 13:15:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan har jorden det egentlig? Det spørgsmål dykker tusindvis af danske skoleelever ned i, når de i år deltager i Astras Masseeksperiment 2025 – et landsdækkende projekt, hvor teori og praksis mødes i jordhøjde.
Ny teknologi kan give 50% mere grøn gas fra biogasanlæg25.4.2025 09:18:33 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg: ”Det er mange års forskning, der kommer ud i den virkelige verden.”
37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum