Udenrigsministeriet

Danmark med til at sikre over 6 milliarder kroners støtte til Ukraines økonomi

Del
Den russiske invasion af Ukraine lægger et stort pres på den ukrainske økonomi, og Ukraine har bedt det internationale samfund om hjælp til akut støtte. Derfor støtter Danmark nu Ukraine med 150 mio. kr. gennem Verdensbanken, der med ny facilitet samlet set vil stille mere end 6 mia. kr. til rådighed for den ukrainske stat.

Danmark donerer 150 mio. kr. til at understøtte Ukraines offentlige sektor gennem Verdensbanken:

”Ukraines økonomi er under voldsomt pres som følge af Ruslands invasion. Det pres skal vi være med til at afbøde, så der fortsat er penge i statskassen til, at for eksempel skolelærerne kan få løn, og sundhedspersonalet, som lige nu arbejder hårdt på de ukrainske hospitaler, også bliver betalt. Det er afgørende for den ukrainske kamp, at den offentlige sektor i Ukraine kan fungere bedst muligt i den her ekstremt svære situation,” siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

Pengene bliver målrettet Ukraines økonomi gennem en ny facilitet for Ukraine i Verdensbanken. Faciliteten yder budgetstøtte til Ukraine og bidrager til opretholdelsen af den offentlige sektor i landet under krisen, eksempelvis i form af lønudbetalinger til sundhedspersonale, skolelærere og offentligt ansatte samt ydelser til særligt sårbare grupper, pensionsmidler og bidrag til studerende. Donorer bidrager til faciliteten enten med lån, garantier eller donorbidrag som det danske. I alt vil den ukrainske stat få over 6 mia. kr. til rådighed gennem Verdensbanken.

”Ukraine har hårdt brug for det internationale samfunds opbakning lige nu. Vi har en forpligtelse til at hjælpe, og den skal vi leve op til,” siger udviklingsministeren.

Baggrund

De 150 mio. kr. til Ukraine gives gennem Verdensbankens nye facilitet med navnet Financing of Recovery from Economic Emergency (FREE). Der er bred opbakning til Verdensbankens facilitet fra internationale donorer. Blandt støtterne er også fx Storbritannien, Nederlandene og Sverige.

Med bidraget på 150 mio. kr. har Danmark i alt bidraget med over 500 mio. kr. i form af humanitær bistand, donationer og makrofinansiel støtte i forbindelse med krisen i Ukraine. Ud over de 150 mio. kr. til Verdensbankens facilitet har Danmark givet 100 millioner til FN og Internationalt Røde Kors samt yderligere 25 millioner kr. specifikt til UNHCR’s indsats i Moldova. Dertil kommer 100 millioner kr. til danske og internationale organisationer under en strakspulje, hvor danske organisationer med et strategisk partnerskab med Udenrigsministeriet kan få finansiering til eget eller internationale partneres arbejde i Ukraine og dets nabolande. Der er endvidere givet 8 millioner kr. til mindre danske organisationers arbejde i Ukraine.

Danmark har også doneret udstyr til civilbeskyttelse samt medicinsk udstyr og lægemidler, hvor der er afsat 100 mio. kr. under Sundhedsministeriet. Derudover er der doneret mobilhospital til Ukraine gennem Beredskabsstyrelsen. Danmark også bidraget med en teltlejr til indkvartering af flygtninge i Moldova.

For yderligere information, kontakt Udenrigsministeriets pressevagt på +45 61 97 92 47 (ikke SMS) eller pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum