Dacapo Records

Første komplette indspilning af Hornemans fabelagtige opera 'Aladdin' udkommer nu

Del
'Aladdin' er en hjørnesten i dansk musikhistorie, et smertensbarn og C.F.E. Hornemans livsværk. 6. maj udkommer den første komplette indspilning på CD og fra 15. april kan operaen høres på streaming.

Aladdin har levet en tilværelse i modvind, på trods af dens store musikalske kvaliteter og status som C.F.E. Hornemans hovedværk.

Nu er operaen for først gang blevet indspillet i sin helhed af DR Symfoniorkestret, DR Koncertkoret og anerkendte sangersolister, dirigeret af Michael Schønwandt. 

Operaen udkommer i en boks med 3 CD'er den 6. maj og allerede fra 15. april kan Aladdin høres på streamingtjenester.

Et livsværk i modvind

Aladdin er både C.F.E. Hornemans livsværk og smertensbarn. Han arbejdede på partituret i næsten 40 år, uanset hvor meget modgang han havde. 

Operaen blev udvalgt til at blive opført ved en festforestilling i anledning af Christian 9.s 25-års regeringsjubilæum i 1888. Beslutningen faldt seks uger før fejringen skulle finde sted, på trods af at nodematerialet ikke var klar – en hasarderet beslutning, der bl.a. medførte at partituret blev forkortet i sidste øjeblik og at bølgerne gik så højt, at Horneman blev forbudt adgang til prøverne.

I 1902 fik Horneman genoprejsning med en ny opsætning af operaen, som blev en overvældende succes. På trods af 18 udsolgte opførelser er operaen ikke siden blevet vist på Det Kongelige Teater. Noderne blev lagt væk og da man påbegyndte restaureringen forud for den nyreviderede udgave fra 2020, var de i så dårlig stand at de smuldrede ved berøring. 

'Hvorfor kender vi ikke det?'

Ouverturen til Aladdin er den eneste del af operaen, som har været på repertoiret i de danske koncertsale frem til i dag. "Jeg har været begejstret fra dag ét, da jeg lukkede partituret op, fordi ouverturen er fantastisk – men resten af musikken er også fantastisk!", fortæller dirigent Michael Schønwandt.

"Både med orkestret og sangerne har jeg kunnet mærke en begejstring, et engagement og en nysgerrighed overfor denne her musik, som siger 'jamen hvorfor kender vi ikke det her?"'.

Frodige harmonier og farverig orkestrering

Aladdin er udstyret med tidens frodige harmonier, elegante, letflydende melodier, og det lykkes Horneman med uhyre sikker hånd at tilføje ny glans til det ældgamle eventyr om Aladdin.

I operaen udfolder Horneman sit talent for instrumentation i en velklingende, fantasifuld orkestersats, samt de meget krævende vokalpartier til de tre centrale skikkelser Aladdin, Noureddin og Gulnare. Også koret er tildelt en fremtrædende rolle og optræder både som alfer og gnomer, som usynlige ånder og som det persiske folk i Isfahan.

Selvom operaens tema lægger op til en østerlandsk kolorit, er Horneman dog ganske behersket med dette virkemiddel. Kun lejlighedsvis farves orkestersatsen
af orientalsk inspirerede klange

En hjørnesten i dansk musikhistorie

Aladdin har ikke tidligere været indspillet i sin helhed. Nu udkommer operaen i en studieproduktion, indspillet af DR Symfoniorkestret, DR Koncertkoret og et stjernehold af sangere.

"Jeg tror virkelig på denne her optagelse", siger dirigent Michael Schønwandt. "Jeg tror virkelig på, at det er et værk, som er en hjørnesten i dansk musikhistorie". 

Udkommer den 15. april på streaming og den 6. maj som fysisk CD

DR Symfoniorkestret
DR Koncertkoret

Bror Magnus Tødenes, Aladdin
Dénise Beck, Gulnare
Johan Reuter, Noureddin
Stephen Milling, sultanen
Henning von Schulman, viziren
Hanne Fischer, Morgiane
m.fl.

Michael Schønwandt, dirigent

2 timer og 59 minutter

For at se denne video fra www.youtube.com, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.Albumtrailer m. Dénise BeckVideokanal

Kontakter

Billeder

Download
Dénise Beck (foto Klavs Kehlet Hansen)
Dénise Beck (foto Klavs Kehlet Hansen)
Download
Dénise Beck (foto NORF)
Dénise Beck (foto NORF)
Download
Bror Magnus Tødenes (foto Nicholas Koch Futtrup)
Bror Magnus Tødenes (foto Nicholas Koch Futtrup)
Download
Hanne Fischer (foto Nicholas Koch Futtrup)
Hanne Fischer (foto Nicholas Koch Futtrup)
Download
Michael Schønwandt og DRSO (foto Nicholas Koch Futtrup)
Michael Schønwandt og DRSO (foto Nicholas Koch Futtrup)
Download
Michael Schønwandt og DRSO (foto Nicholas Koch Futtrup)
Michael Schønwandt og DRSO (foto Nicholas Koch Futtrup)
Download
Stephen Milling (foto Klavs Kehlet)
Stephen Milling (foto Klavs Kehlet)
Download

Links

Information om Dacapo Records

Dacapo Records
Dacapo Records
Worsaasvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

https://dacapo-records.dk/da

Dacapo Records er Danmarks nationale pladeselskab for klassisk og ny musik.

Siden 1989 har vi udgivet mere end 600 CD’er, DVD'er og rent digitale udgivelser, primært med musik af danske komponister. Vores katalog spænder lige fra de tidligste barokværker af komponister som Dietrich Buxtehude til den yngste nyskrevne musik i dag.

Dacapo Records går helhjertet op i at understøtte dansk musikliv. Ikke blot ved at udgive musik, der ellers ikke ville kunne vinde udbredelse på almindelige markedsvilkår. Men også ved at promovere danske komponister i udlandet.

Det kræver, at vi lever op til de højeste internationale standarder, og derfor sætter vi en ære i kvaliteten af vores udgivelser. Det er grunden til, at vi samarbejder med de bedste danske og nordiske kunstnere såvel som internationale topensembler som Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Lapland Kammerorkester og Kronos Kvartetten.

Følg pressemeddelelser fra Dacapo Records

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dacapo Records

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye