Naturstyrelsen

Naturen er stadig populær efter genåbning

Del
2 år med corona: Tal fra udvalgte tællere i statens naturområder peger på, at flere bruger naturen end før corona. Samtidig søger vi inspiration til naturoplevelser som aldrig før.

Mange af os fandt vandrestøvlerne frem fra bagerst i skabet og indførte daglige gåture i naturen, da COVID-19 lukkede store dele af Danmark ned.

Her to år efter er naturen stadig et populært udflugtsmål, men nye tællertal fra de statslige naturområder viser også, at landets skove, enge og kyster har fået konkurrence.

I den tidlige sommer 2020 var der flere steder i de statslige naturområder mere end dobbelt så mange besøgende, end hvad der plejer på den tid af året. Det tal er nu faldet til et niveau, der ligger tættere på tallene fra før verden blev ramt af COVID-19 – dog stadig med stigning på 10-30 procent.

- Naturen var et lyspunkt for mange, da nærmest alt andet havde lukket. Nu er det meste af verden heldigvis åben igen, og der er mange ting, der konkurrerer om vores opmærksomhed. Alligevel er der noget, der tyder på, at naturen er flyttet ind i bevidstheden hos flere. Både når det handler om at nyde aftenkaffen ved den nærliggende kyst eller tage vandreture over flere dage. Det bliver spændende at følge udviklingen, siger Mads Jensen, kontorchef i Naturstyrelsen.

Naturstyrelsen har tællere i udvalgte naturområder, som tilsammen giver en indikation af både lokale og landsdækkende tendenser med de usikkerheder, der altid er forbundet med den slags tællinger.

 

Interessen for naturoplevelser stiger stadig

Selvom de nye tællertal indikerer, at færre besøger naturen nu end under coronanedlukningerne, så oplever Naturstyrelsen en stadig stigende interesse for bl.a. at vandre, sove og spise under åben himmel.

Trafikken på det landsdækkende kort over friluftsoplevelser udinaturen.dk stiger stadig og lå i 2021 på over 2,2 millioner unikke besøgende. Det er mere end tre gange så mange besøgende som i 2019.

Det tyder altså på, at vi bruger mere tid på at klikke os frem til nye udflugtsmål i naturen bag skærmen.

- Vi arbejder løbende på at gøre naturen mere tilgængelig for flere, eksempelvis via digitale løsninger som udinaturen.dk. Den store webtrafik giver et billede af, at danskerne i større omfang end tidligere har fået øjnene op for, hvad vores egen fælles natur kan tilbyde. Derfor er vores håb også, at interessen for naturen hænger ved, og at de kolde måneder bliver brugt på at planlægge forårets og sommerens oplevelser under åben himmel, siger Mads Jensen.

Det er især overnatning i naturen som folk efterspørger, når de klikker sig rundt på udinaturen.dk.

 

Fakta: Udvalgte tællertal fra statens naturområder

  • Forsommer 2020 – der skete en meget pludselig fordobling af talte besøg fra 11. marts 2020
  • Forsommer/sommer 2021 - 50-70 procent flere talte besøg
  • I dag (marts 2022) - 10-30 procent flere talte besøg

Fakta: Digitale besøgstal for udinaturen.dk

 

2019

2020

2021

Unikke besøgende

625.000

1.275.000

2.250.000

 

 

Fakta: Tre gode steder at starte turen

Vil du ud i naturen i foråret, så er her tre hjemmesider med masser af inspiration til, hvor du kan tage hen og hvad du kan lave:

Udinaturen.dk:
På udinaturen.dk kan du finde et samlet kort over vandreruter, bålsteder, skove med fri teltning parkeringspladser og meget mere.

Nst.dk/naturguider:
På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde digitale guider med deltaljerede beskrivelser og tips til over 200 statslige naturområder.

Udvalgte vandreruter
Vi har samlet og beskrevet 100 af de smukkeste og mest spændende vandreture i hele Danmark, med inspiration og praktiske tips fra lokale naturvejledere.

 

For mere information, kontakt:

Naturstyrelsens pressetelefon, der også kan guide til lokale naturvejledere:

7254 3004

Billeder

Information om Naturstyrelsen

NaturstyrelsenFølg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye