'Animal Farm' på Betty Nansen Teatret: »Folk, der er bange, er nemme at manipulere«
De fleste kender George Orwells 'Animal Farm' under den danske titel 'Kammerat
Napoleon' – en allegorisk fortælling om en dyreflok på en gård, der starter en revolution mod bondemanden for blot at ende i et nyt tyranni under ledergrisen Napoleon.
For første gang i Danmark opsættes 'Animal Farm' i en nyfortolkning iscenesat af
instruktør og kunstnerisk leder på Betty Nansen Teatret Elisa Kragerup. For selv om
'Animal Farm' oprindeligt er en kritik af stalinismen, er dens tematik om magtmisbrug,
manipulation og gruppedynamikker stadig aktuel i 2022 i kølvandet på Trumps
præsidentskab, Inger Støjbergs rigsretssag og en verdensomspændende coronapandemi.
»Vi lever i en tid, hvor grundlæggende retsprincipper og menneskerettigheder skrider.
Hvorfor er det, vi ikke siger fra? Jeg er ikke kun optaget af magthavernes manipulation,
men også af dem, der er udsat for magtmisbrug. For hver gang vi ikke får sagt fra, bliver det sværere næste gang. 'Animal Farm' handler ikke kun om magtfuldkomne politikere, det er også en historie om, hvad der sker i et fællesskab, når værdierne begynder at skride,« siger Elisa Kragerup.
Paralleller til coronakrisen
Manuskriptet er skrevet af dramatiker Tom Silkeberg, og Elisa Kragerup har arbejdet med udviklingen af stykket i halvandet år. Og der er flere paralleller til den politiske debat og de sociale dynamikker under coronakrisen.
»Da Mette Frederiksen stillede sig frem på det første pressemøde i foråret 2020, var mange danskerne som en flok får, der sagde: Mæææh, godt vores store leder gør noget! Men folk, der er bange, er nemmere at få til at makke ret. Det er en drømmesituation for magthaverne, når fællesskabet begynder at udskamme hinanden. For så sørger gruppen selv for, at alle parter retter ind og undlader at stille kritiske spørgsmål,« siger Elisa Kragerup og fortsætter:
»Et vendepunkt er fx, da Napoleon ikke vil have sandheden om gården ud, men finder ud af, at han kan fortælle en anden sandhed. Det er jo vores tid spot on – og bliver også brugt som strategisk greb i politik, hvor de bliver kaldt framing,« siger Elisa Kragerup.
Ni kvinder på scenen
Alle skuespillere på scenen er kvinder og består både af erfarne kræfter som Tina Gylling og Sarah Boberg og nyere navne som Siff Vintersol. Soundtracket er lavet af Jenny Rossander, der også medvirker i 'Animal Farm'. Som musiker er hun kendt under navnet Lydmor og vandt for nylig en Robert for 'Bedste sang' for nummeret 'The Last Call' til filmen 'Venuseffekten'.
»Til 'Animal Farm' har jeg lavet et soundtrack, der indfanger stemningen af dyrenes revolution, men også den snigende frygt og usikkerhed, som spreder sig blandt dem. Og uden at afsløre for meget bruger jeg også musikken til at manipulere med publikum undervejs,« forklarer Jenny Rossander.
'Animal Farm' spiller fra 18. marts - 27.april 2022 på Betty Nansen Teatret.
Læs mere på www.bettynansen.dk
Nøgleord
Kontakter
Nanna BalslevPresseansvarlig på Animal Farm
Tlf:2681 2722presse@bettynansen.dkBilleder
Information om Betty Nansen Teatret
VORES BETTY ER ALLES TEATER. På Betty er der fortællinger om liv. Fortællinger til alle os, der elsker ord, pauser, scener, kærlighed og vilde kostumer.
Følg pressemeddelelser fra Betty Nansen Teatret
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Betty Nansen Teatret
Sort Samvittighed vender tilbage med helt ny forestilling1.7.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra den 28. september 2024 kan man igen opleve kunstnerkollektivet Sort Samvittigheds prisbelønnede teaterunivers, når deres splinternye forestilling får premiere på Betty Nansen Teatret.
RUBY GAMACHE PRÆSENTERER: MOR – EN KOLLEKTIV PERFORMANCEFORESTILLING OM MODERSKAB30.4.2024 13:29:29 CEST | Pressemeddelelse
Det Reumert-nominerede performancekollektiv Ruby Gamache præsenterer forestillingen MOR, hvor personlige dagbogstekster bliver til en sanselig musikforestilling om moderskabets vilde, brutale og fysiske realiteter.
Ny dokumentarfilm: Kan man danse efter sin dansedød?21.2.2024 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kizzy Matiakis er tidligere solodanser, men lysten til at danse er ikke forsvundet trods den tvungne pension fra Den Kongelige Ballet. I Betty Nansen Teatrets nye dokumentariske kortfilm Unknown Places følger vi Kizzy genopstå som danser og hendes refleksioner om at have en aldrende krop i kunstens verden.
SØSTERVÆRKER: Nyt teaterformat skal ramme et bredere publikum24.1.2024 10:16:14 CET | Pressemeddelelse
Flere skal opleve, hvad scenekunsten kan. Derfor præsenterer Betty Nansen Teatret et helt nyt koncept kaldet Søsterværker. Det første søsterværk består af fem dokumentariske kortfilm om queer-personer, der allerede nu kan opleves digitalt.
Kæmpe scoop: Verdensstjerner på den lille scene18.1.2024 12:55:18 CET | Pressemeddelelse
Fra den 10. februar indtager stjernekoreograferne Bobbi Jene og Or Schraiber scenen på Edison. Sammen med solodansere fra Den Kongelige Ballet har de skabt værket Waiting Places, der kun kan opleves i en begrænset periode.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum