Brandkadetter stemmer dørklokker på Stengårdsvej
- Hej, vi kommer fra beredskabet. Må vi opsætte en røgalarm hos dig?
Den sætning vil en lang række borgere på Stengårdsvej blive mødt med i løbet af marts måned. Som en del af projektet ’Beredskabet banker på’ vil unge brandkadetter fra det lokale brandvæsen nemlig komme rundt og tilbyde at opsætte en gratis røgalarm hos borgere, som endnu ikke har en installeret i hjemmet. I år sker det i samarbejde med Ungdomsbo og Bydelsprojekt 3i1 på Stengårdsvej.
Lokal tryghed
- Vores brandkadetter glæder sig til at være ambassadører for beredskabet og bidrage til at øge trygheden i lokalområdet gennem direkte oplysning om brandforebyggelse og brandsikkerhed til den enkelte beboer. Gennem deres brandkadetuddannelse har de tilegnet sig en stor viden om brandforebyggelse, og den viden vil de rigtig gerne dele med andre, siger Morten List Christensen, der er SSP-konsulent og projektleder for brandkadetterne i Esbjerg.
Brandkadetterne er mellem 13-17 årogbliver undervist af professionelle brandfolk sammen med ungdomsbrandkorpset én aften om ugen. Men uddannelsen handler om meget mere end at slukke ildebrande.
- De unge bliver en del af et fællesskab hvor alle er afhængige af hinanden, og hvor ingen er stærkere end det svageste led. De kommer igennem en modningsproces, hvor de lærer helt utroligt meget om sig selv, fortæller Morten List Christensen.
Behov for øget sikkerhed
De sidste 10 år har mere end 90 procent af alle dødsbrande fundet sted i private hjem. Årsagerne til dødsbrande i private hjem kan være mange, men blandt de mest hyppige er rygning, madlavning og levende lys.
- Vi ved, at røgalarmer er utrolig effektive til at advare om brand i hjemmet, men desværre er der stadig en del borgere, som ikke har en røgalarm derhjemme. Vores projekt har fokus på at skabe dialog mellem borgere og beredskabet for at øge bevidstheden om brandsikkerhed dér, hvor risikoen for dødsbrande er størst; nemlig i hjemmet, siger projektchef i Unge i Beredskabet, Maria Wiktoria Karolini.
Brandkadetterne stemmer dørklokkerpå Stengårdsvej lørdag d. 5. og lørdag d. 12. marts mellem kl. 10.00-14.00, i sammen med medarbejdere fra Ungdomsbo og Bydelsprojekt 3i1.
-
Fakta
Projektet ’Beredskabet banker på’ er udviklet af Unge i Beredskabet i samarbejde med Brandsikker Bolig og med støtte fra TrygFonden i perioden 2021-2024. Konceptet erinspireret af West Midland Fireservices’ (England) succesprojekt ’Safe and Well’, hvor de med 25.000 årlige besøg hos borgere forebygger brand og ulykker i hjemmet.
Tal fra Beredskabsstyrelsen og TrygFondens undersøgelser: 'Dødsbrande i Danmark 2019' og 'Brand og røgalarmer i danske hjem 2020’ viser, at:
- Mere end 90 % af dødsbrande de sidste 10 år har fundet sted i private hjem
- 45 % af dødsbrandene i perioden 2014-2019 forekom i etageejendom
- 23 % af danskere har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, heraf bor de fleste i lejlighed
- Kun i 26 % af de boliger, hvor der i 2016-2019 var dødsbrande, var der opsat en røgalarm
- Af disse røgalarmer var det kun 15 % af dem, der reelt fungerede
Projekt ’Beredskabet banker på’ har en målsætning om, at
- 22 brandkadetkorps fra hele landet deltager i projektet hen over de næste tre år
- 4.400 røgalarmer opsættes i private hjem i løbet af projektperioden
- 13.200 husstande får viden om brandforebyggelse og brandsikkerhed enten på hjemmebesøget eller via materiale om brandforebyggelse og brandsikkerhed i postkassen
Kontakter
SSP-konsulent i Esbjerg Kommune Morten List Christensen, mlc@esbjerg.dk, tlf. 2724 1128
Information om Esbjerg Kommune
Om Unge i Beredskabet
Unge i Beredskabet er en landsorganisation, som samler og varetager arbejdet med alle børn og unge med interesse for brand og redning. Unge i Beredskabet er et inkluderende socialt fællesskab af brandkadet-, ungdoms- og juniorbrandkorps på tværs af landet, der tilbyder børn og unge viden, oplevelser og kompetencer inden for brand og redning.
I projekt ’Beredskabet banker på’ vil korpsenes brandkadetter, med deres faglige viden i rygsækken, agere de udførende brandforebyggere, der opsætter røgalarmer i borgernes hjem og skaber dialog omkring brand og brandforebyggelse med udgangspunkt i materiale fra Brandsikker Bolig.
Brandsikker Bolig, som er samarbejdspartner i projektet, er udviklet af Beredskabsstyrelsen og er et brandforebyggelseskoncept med gennemarbejdet materiale, der blandt andet har fokus på brandforebyggelse i borgerens hjem og korrekt opsætning af røgalarmer.
Brandkadetterne er lokalt støttet af: Lauritzen Fonden TrygFonden, Lida og Oskar Nielsens Fond, Claus Sørensens Fond, Østifterne, Viking, Medvind i Østerbyen, Esbjerg og Fanø Kommuner, Ungdomsskolen i Esbjerg, Sydvestjysk Brandvæsen, SSP Forebyggelse og Vejledning, ’Unge i beredskabet’ m.fl.
Danske Beredskaber, Falck og Beredskabsforbundet står bag Unge i Beredskabet med støtte fra Forsvarsministeriet og VELUX FONDEN. Se www.ungeiberedskabet.dk og www.danskeberedskaber.dk for yderligere informationer om henholdsvis Unge i Beredskabet og Danske Beredskaber.
Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
100 billetter til Royal Run i Ribe er uddelt til sociale formål9.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Royal Run er for alle. Også personer, som ellers ville have svært ved at være med, skal have mulighed for at deltage. Derfor er i alt 100 gratis billetter til Royal Run i Ribe uddelt til børn og unge, som bor på døgninstitution, mennesker med et usynligt handicap eller udviklingshandicap, studerende og unge, som søger fællesskab igennem bevægelse.
Fra mørke tanker til mod på livet: Thea fik hjælp i ungegruppen5.5.2025 08:31:54 CEST | Pressemeddelelse
I en af Esbjerg Kommunes ungegrupper fandt 15-årige Thea Jørgensen den forståelse og støtte, der hjalp hende tilbage til et godt ungdomsliv. Hendes forløb viser, hvordan De Åbne Behandlingstilbud i Esbjerg Kommune kan gøre en forskel for børn og unge, der har det svært.
Erfaren historiker bliver ny chef på Esbjerg Byhistoriske Arkiv25.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juni 2025 tiltræder Lulu Anne Hansen som arkivchef på Esbjerg Byhistoriske Arkiv. Den nye chef har stor erfaring med både forskning, undervisning og ledelse og er klar til at føre Esbjergs arv videre.
Hvordan skal Esbjerg Kommune udvikle sig frem mod 2038?10.4.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Bæredygtig byudvikling, mobilitetsknudepunkter, klima, Esbjerg Havn, oplevelser, kultur og byliv. Det er vigtige temaer for Esbjerg Kommunes fremtidige udvikling, som forslaget til Kommuneplan for 2026-38 tager fat i, og som du måske også har en holdning til?
Sidste skoledag fejres med et brag af en fest på Tobakken10.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På årets sidste skoledag byder UngEsbjerg alle afgangselever i 9. og 10. klasse i Esbjerg Kommune til fest, fællesskab og oplevelser. Som noget nyt bliver festlighederne alkoholfri, på Tobakken - og federe end nogensinde før.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum