Økologiens globale vækst åbner muligheder for danske virksomheder

Økologiske fødevarer har aldrig tidligere været i så høj kurs. Det globale salg sprang alle rekorder i 2019 med 106 mia. euro, og tendensen fortsatte i 2020, hvor salget nåede 120 mia. euro. Det viser den årsrapport, som det schweiziske forskningscenter FiBL og den internationale økologiske organisation, IFOAM offentliggør i dag. Af rapporten fremgår det, at Danmark fortsat indtager førerpositionen, som det land i verden med den højeste økologiske markedsandel på 13 pct., men andre lande følger godt med. Og det er en fordel for danske fødevarevirksomheder.
”Danmarks høje økologiske markedsandel betyder, at danske virksomheder ligger i toppen, når det handler om produktudvikling. Det er en fordel, vi skal udnytte, når interessen for økologi stiger på eksportmarkederne,” siger Pernille Bundgård, markedschef for eksport i Økologisk Landsforening.
I 2019 kunne danskerne bryste sig af at være de, som brugte flest penge på økologi. Men den titel har forbrugerne i Schweiz snuppet i 2020. I gennemsnit bruger en schweizisk borger 418 euro (ca. 3135 kr.) om året på økologi, mens en dansk af slagsen bruger 384 euro (ca. 2880 kr.).
”Det er dejligt at have konkurrence og glædeligt, at der er andre lande, som også kæmper for økologien. Det er med til at holde os til ilden, men også med til at drive økologi som en global bevægelse. Vi har en målsætning med økologien i Europa, og den kan Danmark jo ikke drive alene,” siger Pernille Bundgård.
I Danmark har den økologiske vækst de seneste år været drevet af corona-pandemien, der med sine nedlukninger og begrænsninger, har fået forbrugerne til at bruge flere penge på fødevarer – særligt på økologi. Og det samme gør sig gældende andre steder i verden, fastslår rapporten. Forbrugerne har under pandemien lagt vægt på at købe ind på sundhed, velvære og ernæring – egenskaber, som forbrugerne forbinder med økologi.
”Corona-situationen har sat gang i en ny forbrugerbevidsthed, som vi forventer vil fortsætte med at præge adfærden fremover. Det betyder, at økologien kan fortsætte med at udvikle sig og byde ind med løsninger til fremtidens fødevaresystem,” siger Pernille Bundgård.
Fakta:
På verdensplan blev der i 2020 solgt økologiske varer til en værdi af 120 mia. euro, hvilket svarer til ca. 900 mia. danske kroner og en vækst på ca. 15 pct. ift. 2019. De største markeder for økologiske fødevarer er USA (49,5 mia. euro), Tyskland (15 mia. euro) og Frankrig (12,7 mia. euro). Ifølge rapporten har alle lande oplevet en stigning i salget.
Rapporten ”The World of Organic Agriculture – statistic and emerging trends” udgives hvert år af Das Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL) og IFOAM. Læs mere på www.fibl.org.
Kontakter
Pernille Bundgård, markedschef for eksport, Økologisk Landsforening
Tlf: 60 59 53 13 Mail: pbs@okologi.dk
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening
Tlf: 25 42 93 02 Mail: vk@okologi.dk
Billeder

Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Flot stigning i det økologiske dagligvaresalg22.4.2025 08:54:48 CEST | Pressemeddelelse
Salget af økologiske fødevarer steg i 2024 med tre pct., og omsætningen lander på 16 mia. kr. i 2024. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som også viser en flot volumenfremgang på to pct.
110.000 forbrugere deltog i Økodag 202514.4.2025 08:51:37 CEST | Pressemeddelelse
41 økologiske gårde tiltrak i går anslået 110.000 forbrugere til Økodag. Dagen var en fest for og med de økologiske malkekøer.
Økologisk Landsforening roser aftale, der skal give mere økologi12.4.2025 07:42:01 CEST | Pressemeddelelse
Pressekommentar fra Økologisk Landsforening til politisk aftale, der trækker en del af EU's landbrugsstøtte ind i det grønne trepartsarbejde. Her øges bl.a. incitamenterne til at lægge om til økologi, og 4 % naturkravet fastholdes.
Efterspørgslen stiger – derfor ærgerligt at økoarealet bliver mindre3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pressekommentar til Danmarks Statistiks tal for udviklingen i det økologiske areal.
Økoprisen 2025 går til…7.3.2025 16:39:30 CET | Pressemeddelelse
Mads Frank Herskind har netop fået overrakt Økoprisen 2025 på Økologisk Landsforenings generalforsamling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum