Kom og kig til kyllingerne døgnet rundt

Landbrug & Fødevarer holder fra i dag 8. februar døgnåbent hos cirka 32.000 slagtekyllinger i en stald i Vestjylland.
Det sker på hjemmesiden www.kyllingestald.dk, hvor du fra to kameraer inde i stalden kan følge kyllingerne, fra de er små, gule og dunede, til de sætter hvide fjer og er klar til slagtning.
Viser kyllingernes liv
Kameraerne dokumenterer således kyllingernes samlede levetid til fulde. Tættere på kan man næsten ikke komme, når ønsket om åbenhed også skal harmonere med omsorg for hovedpersonerne: Kyllingerne og deres helbred, siger formanden for Landbrug & Fødevarer Fjerkræ, Martin Hjort Jensen.
På grund af de meget strenge hygiejnekrav og bl.a. risikoen for salmonella og fugleinfluenza er der nemlig meget begrænset fysisk adgang til kyllingestalde.
Livestreamingen skal nok vække opsigt, mener fjerkræformanden, og det er også formålet:
- Som kyllingeproducenter har vi de seneste år mødt mange holdninger og påstande om dansk slagtekyllingeproduktion. Der har ikke altid været lige høj grad af fakta og virkelighed bag. Vi har informeret, så godt vi kunne og inviteret familien Danmark til Åbent Landbrug, men der er stadig brug for at vise slagtekyllingeproduktionen frem. Derfor tager vi nu dette skridt med at åbne stalddørene virtuelt, og vi håber, mange vil se med og spørge ind til det, de ser, siger Martin Hjort Jensen.
Glæder sig
- Det, man kan opleve her, er anderledes end i hønsehuset i en villa-baghave. Det her er en professionel landbrugsbesætning med alt, hvad der hører til af professionel pasning, fodring, automatik, teknik og størrelse, og det glæder vi os til at vise frem, siger Martin Hjort Jensen.
Konkret er det kyllingeproducent Solveig Nørmark, der sender fra en af sine stalde lidt udenfor Struer.
- Jeg glæder mig til at vise mine kyllinger frem. Det er ikke noget, hverken jeg eller kyllingerne vil mærke noget til i hverdagen – det er det geniale ved dette initiativ: 100 forskellige mennesker kan besøge stalden uden at bringe smitte ind til kyllingerne, så de bliver syge, og uden at skabe uro i stalden, så de bliver utrygge eller stressede. Og jeg kan bare passe mine kyllinger præcis, som jeg plejer, siger Solveig Nørmark.
Åbningen for livestreamingen markeres i dag tirsdag 8. februar med et pressemøde på gården. Umiddelbart efter pressemødet ankommer kyllingerne fra rugeriet. Kyllingerne kan derfor ses i stalden fra klokken cirka 13.30 tirsdag 8. februar via livestreamingen på kyllingestald.dk.
Baggrund
Initiativet skal ses i lyset af debatten om opdræt af danske slagtekyllinger, hvor flere supermarkedskæder har meldt ud, at de vil udfase den almindelige danske kylling i dele af deres sortiment. Størstedelen af den kylling, der sælges herhjemme, er den almindelige Ross 308.
- Vi er som producenter klar til at levere den type kylling, der efterspørges, forudsat at økonomien følger med. Det er også afgørende for os, at detailbranchen og forbrugerne vælger til og fra på et faktuelt grundlag, og i forhold til parametre som klima-hensyn og dyrevelfærd slår vi altså et slag for den danske kylling, uanset produktionsform. Det vil være ærgerligt, hvis den almindelige danske kylling får nådestødet bare for at blive erstattet af kyllinger fra udlandet, der er opvokset under andre rammer og for eksempel ikke kan sige sig salmonellafri, siger Martin Hjort Jensen, formand for Landbrug & Fødevarer Fjerkræ.
Nøgleord
Kontakter
Landbrug & Fødevarer pressetelefon
Tlf:33394520lf-pressevagt@lf.dkBilleder
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
L&F: Lige konkurrencevilkår for Europas landmænd er altafgørende16.7.2025 17:49:47 CEST | Pressemeddelelse
EU-Kommissionen har netop fremlagt forslag til et nyt budget og reform af landbrugspolitikken gældende fra 2028 og syv år frem. For Landbrug & Fødevarer er det absolut vigtigste, at der er lige konkurrencevilkår på tværs af de 27 EU-lande. Udspillet rummer løfter om forenkling, incitamentsstøtte og fleksibilitet. Men tanker om støtteloft og mulighed for øget national selvbestemmelse over midlerne, giver anledning til bekymring.
L&F: Fremdrift i lavbundsprojekter viser, at frivilligheden virker9.7.2025 07:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af de lavbundsjorde, der ifølge trepartsaftalen skal udtages, er nu identificeret. Lokal inddragelse og frivillige aftaler er en del af forklaringen på den store succes.
1000 børn tager på Madskoler i sommerferien30.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Denne sommer tager 1000 madglade børn grydeskeen i egen hånd og sender forældrene ud af køkkenet. Sammen med frivillige instruktører bruger børnene fem dage på at dyrke madglæden imens nye venskaber spirer.
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvaret for Danmarks arealer: Nu skal det store arbejde for alvor omsættes lokalt24.6.2025 10:25:16 CEST | Pressemeddelelse
For præcis et år siden blev den grønne trepartsaftale indgået. I dag er arbejdet for at gøre aftalen til virkelighed rykket ud i 23 lokale treparter. I den grønne trepart omkring Limfjorden er der opbakning fra lodsejerne. Flere hundrede landmænd og lodsejere har foreslået arealer, der skal blive til mere natur, skov og vådområder omkring omegnen.
Lokale landmænd tager ansvar i den grønne trepart24.6.2025 10:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvaret for Danmarks arealer: Nu skal det store arbejde for alvor omsættes lokalt. Flere hundrede landmænd og lodsejere har foreslået arealer, der skal blive til mere natur, skov og vådområder omkring lillebælt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum