Fiskeristyrelsen bjærger 100 kg spøgelsesnet ved Glatved Strand
Fiskeristyrelsens kontrolskib Havørnen var på kontrolsejlads i området mellem Aarhus og Grenå. Der var for hård blæst til at udøve søkontrol, og Havørnen tog derfor ud for at tjekke op på anmeldelsen af det store net.
Inde ved kysten var der roligt nok til, at fiskerikontrollørerne kunne arbejde sikkert i båden. Havørnen sejlede derfor langs kysten i området, hvor spøgelsesnettet var blevet spottet.
Efter nogen tids søgning kunne kontrollørerne endelig skimte fiskeredskabet, som havde stået så længe, at det lignede tangbevoksning. Enkelte steder kunne der dog skimtes fiskeliner gennem tangen.
Fiskerikontrollør Dan Randum fra Havørnen fortæller:
”Da vi fik lokaliseret garnet, forsøgte vi først at bjerge det med håndkraft. Det var dog alt for tungt at trække om bord. Da det endelig lykkedes os at få nettet op af havet ved hjælp af et såkaldt ’dræg’, viste det sig da også, at det store net var sammenfiltret med tang og sten og vejede omkring 100 kg.”
Efter bjærgningen af nettet fik kontrollørerne en god snak med anmelderen. Det viste sig at være en dykkerinstruktør i den lokale klub, som under en dykning var støt på det store spøgelsesnet.
”Anmeldelsen om det tunge spøgelsesnet kom fra en lokal dykker, som et par dage inden havde opdaget nettet under en dykning. Uden hjælpen fra den årvågne dykker havde vi nok ikke så hurtigt kunne lokalisere og bjærge det store net, der ikke umiddelbart kunne spottes fra overfladen. Anmeldelser som disse er yderst værdifulde. Når en dykker som her støder på et spøgelsesnet, er det desuden en stor hjælp, hvis nettet afmærkes med en flyder,” fortsætter Dan Randum.
Spøgelsesnet er betegnelsen for efterladte fiskeredskaber, som ’fisker’ videre uden at blive fundet eller tømt. De udgør en stor fare, da de fortsat kan fange fisk, krebsdyr, fugle og andre havpattedyr så som marsvin.
I dette tilfælde var nettet så tungt, at det lå på bunden af havet, men hvis det flyder ved vandoverfladen er der fare for, at skibe får garnet i skruen og dermed mister manøvremuligheden. Ligger nettet i vandet så længe, at det nedbrydes, frigives der mikroplast i vandmasserne, som så kan optages i fødekæden hos fisk og mennesker.
Som erhvervsfisker har man ifølge EU-reglerne pligt til at rapportere det, hvis man mister et fiskeredskab i havet, der ikke kan bjærges.
Når Fiskeristyrelsen finder spøgelsesnet i vandet, bliver de så vidt muligt bjærget.
Anmeldelse af ulovligt fiskeri eller ulovlige redskaber kan ske til Fiskeristyrelsen på anmeldelse.fiskeristyrelsen.dk eller FiskeriMoniteringsCenteret på tlf: 72 18 56 09.
Nøgleord
Kontakter
Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares desværre ikke) eller e-mail
Tlf:72 18 58 05presse@fiskeristyrelsen.dkBilleder
Information om Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Har du tjek på dine blomster og frø?17.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Havesæsonen er skudt i gang, og det er blevet den tid på året, hvor mange finder frø, løg og stiklinger frem til haven. Handler man frø og planter på internettet eller i udlandet, er det dog vigtigt at sikre, frø og planter har papirerne i orden, inden man køber og planter løs i have, hæk og hængekrukker.
Er du klar til laksepremiere i dag?: Det skal du huske, når du fisker efter laks16.4.2025 05:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 16. april 2025 er for mange lystfiskere en festlig dag. Her er der nemlig såkaldt ’laksepremiere’ i de danske åer. Men inden snøren kastes ud, er det vigtigt at man har styr på reglerne.
Fiskerikontrollen fjerner ulovlige ruser ved Als4.4.2025 14:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskerikontrollører fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens Fiskerikontrol har været en tur på vandet nær Als, efter et tip fra en årvågen borger. Her fandt Fiskerikontrollen 10 ulovligt opsatte ruser, uden den lovpligtige afmærkning og mærkning. Ruserne blev derfor konfiskeret af vores fiskerikontrollører.
Fiskerikontrollen stiller skarpt på ulovligt fiskeri af stenbider18.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ved årsskiftet trådte det nye forbud mod erhvervsfiskeri af stenbider i kraft. Medio januar trådte et lignende forbud for lyst og fritidsfiskere i kraft. Det betyder, at det ikke er tilladt hverken at fiske, medbringe eller lande stenbidere i danske farvande frem til den 31. december 2025. Fiskerikontrollen vil derfor i år have særligt fokus på kontrol af, at forbuddet mod fiskeri af stenbider overholdes.
Plantefonden er klar med ny pulje på 212 millioner kroner til plantebaserede projekter14.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
212 millioner kroner skal styrke den plantebaserede fødevaresektor, og Plantefonden står klar til at modtage ansøgninger, når puljen åbner for ansøgningsrunden i dag klokken 12:00. Projekterne, der kan søge puljen, skal bidrage til at øge produktionen og forbruget af plantebaserede fødevarer samt danskernes muligheder for at tilvælge en mere planterig kost.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum