Fiskeristyrelsen bjærger 100 kg spøgelsesnet ved Glatved Strand
Fiskeristyrelsens kontrolskib Havørnen var på kontrolsejlads i området mellem Aarhus og Grenå. Der var for hård blæst til at udøve søkontrol, og Havørnen tog derfor ud for at tjekke op på anmeldelsen af det store net.
Inde ved kysten var der roligt nok til, at fiskerikontrollørerne kunne arbejde sikkert i båden. Havørnen sejlede derfor langs kysten i området, hvor spøgelsesnettet var blevet spottet.
Efter nogen tids søgning kunne kontrollørerne endelig skimte fiskeredskabet, som havde stået så længe, at det lignede tangbevoksning. Enkelte steder kunne der dog skimtes fiskeliner gennem tangen.
Fiskerikontrollør Dan Randum fra Havørnen fortæller:
”Da vi fik lokaliseret garnet, forsøgte vi først at bjerge det med håndkraft. Det var dog alt for tungt at trække om bord. Da det endelig lykkedes os at få nettet op af havet ved hjælp af et såkaldt ’dræg’, viste det sig da også, at det store net var sammenfiltret med tang og sten og vejede omkring 100 kg.”
Efter bjærgningen af nettet fik kontrollørerne en god snak med anmelderen. Det viste sig at være en dykkerinstruktør i den lokale klub, som under en dykning var støt på det store spøgelsesnet.
”Anmeldelsen om det tunge spøgelsesnet kom fra en lokal dykker, som et par dage inden havde opdaget nettet under en dykning. Uden hjælpen fra den årvågne dykker havde vi nok ikke så hurtigt kunne lokalisere og bjærge det store net, der ikke umiddelbart kunne spottes fra overfladen. Anmeldelser som disse er yderst værdifulde. Når en dykker som her støder på et spøgelsesnet, er det desuden en stor hjælp, hvis nettet afmærkes med en flyder,” fortsætter Dan Randum.
Spøgelsesnet er betegnelsen for efterladte fiskeredskaber, som ’fisker’ videre uden at blive fundet eller tømt. De udgør en stor fare, da de fortsat kan fange fisk, krebsdyr, fugle og andre havpattedyr så som marsvin.
I dette tilfælde var nettet så tungt, at det lå på bunden af havet, men hvis det flyder ved vandoverfladen er der fare for, at skibe får garnet i skruen og dermed mister manøvremuligheden. Ligger nettet i vandet så længe, at det nedbrydes, frigives der mikroplast i vandmasserne, som så kan optages i fødekæden hos fisk og mennesker.
Som erhvervsfisker har man ifølge EU-reglerne pligt til at rapportere det, hvis man mister et fiskeredskab i havet, der ikke kan bjærges.
Når Fiskeristyrelsen finder spøgelsesnet i vandet, bliver de så vidt muligt bjærget.
Anmeldelse af ulovligt fiskeri eller ulovlige redskaber kan ske til Fiskeristyrelsen på anmeldelse.fiskeristyrelsen.dk eller FiskeriMoniteringsCenteret på tlf: 72 18 56 09.
Nøgleord
Kontakter
Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares desværre ikke) eller e-mail
Tlf:72 18 58 05presse@fiskeristyrelsen.dkBilleder
Information om Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Plantekontrollen siger ryg og rejs til ubudne gæster1.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Skal du rejse udenfor EU i løbet af sommeren – og vil du vide mere om, hvordan du undgår at komme til at tage skadelige biller som den asiatiske citrus træbuk og alvorlige plantesygdomme som bakterien Xylella fastidiosa med hjem i kufferten? Så tag en snak med Landbrugs- og Fiskeristyrelsens plantesundhedsfolk, når de den 3. og 4. juli lægger vejen forbi lufthavnene i Billund og Kastrup.
Fremtidens fødevarer får massiv millionindsprøjtning26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
15 projekter har i denne uge fået besked om, at de har fået tilsagn om millionstøtte. Samlet er der delt 101 millioner kroner ud til projekter, som vil alt lige fra at styrke malkekoens og kyllingens dyrevelfærd, til projekter der vil udvikle en ny plantebaseret proteindrik til sundhedssektoren eller bruge det lille insekt guldøjer til at bekæmpe bladlus og dermed mindske brugen af pesticider.
115 millioner til grønne fødevareprojekter kan nu søges16.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sidder du med en genial idé til, hvordan den danske fødevaresektor kan blive grønnere? Så er der 115 millioner gode grunde til at læse med her. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram åbner den 13. juni 2025 en ny ansøgningsrunde med en pulje på 115 millioner kroner til grønne projekter.
I dag fejrer vi kartoflen i hele verdenen!30.5.2025 01:00:00 CEST | Pressemeddelelse
30. maj er international kartoffeldag. Dagen er udpeget af FN for at hylde kartoflen, der har enorm betydning for hele verdenens fødevaresikkerhed, bæredygtighed og kultur. I Danmark dyrkede vi sidste år kartofler på et areal, der var større end hele Bornholm.
Ulovligt fiskeri stoppet: Fiskerikontrollører konfiskerer 20 ulovlige åleruser29.5.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskerikontrollen har været på kontrol i de sydsjællandske farvande, hvor der blev sat en stopper for ulovligt ålefiskeri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum