Pas på dyre frostskader i årets koldeste måned

Den danske vinter bevæger sig nu ind i årets koldeste måned ifølge DMI. Med kulden følger en risiko for frostskader på boligen, hvis ikke man forbereder sig ordentligt. En risiko, som kun vokser frem mod marts.
Den seneste årrække har vi i Danmark generelt haft mildt vintervejr, men sidste år vendte den hårde vinterkulde tilbage i starten af året – bl.a. med temperaturer ned til -20 °C - og det gav udslag i mængden af skader på bl.a. vandrør rundt omkring i landet.
”Vi så sidste år en kæmpe stigning i antal frostskader sammenlignet med året før, hvor vintertemperaturen var mildere. Her var langt størstedelen af frostskaderne på vandrør, og hvis ikke danskerne forbereder sig ordentligt på frosten, forventer vi et lignende skademønster i år,” udtaler Henrik Bundgaard, skadedirektør i Codan Danmark, og fortsætter.
”Det er primært sommerhuse, der er udsat for frostskader, da vi ikke får tilset dem lige så ofte som helårshuse, men ved man ikke, hvad man skal være opmærksom på, kan helårshuse også sagtens stå for skud,” siger han.
Frostskader kan løbe op i store summer
Selvom frostsprængte vandrør er den hyppigste frostskade hos forsikringsselskabet Codan, kan andre dele af huset også tage skade. Eksempelvis kan ydervægge og udvendige belægninger beskadiges, og der kan opstå revner i sokkelpuds.
Codan oplyser, at omkostningerne forbundet med en typisk frostskade er begrænset, men er der tale om et vand- eller varmerør, der sprænger indvendig i boligen, kan skaderne sagtens kommer til at koste flere hundrede tusinde kroner. I enkelte tilfælde, hvor skaden først opdages efter lang tid, er det endda ikke urealistisk med en totalskade og omkostninger nord for 1 million kr.
”Vores kunder er heldigvis gode til at forebygge frostskader, men skulle der alligevel opstå en skade og gå lang tid før den opdages, kan det blive en rigtig dyr affære. Det er typisk ved sommerhuse, at vi ser skader, som vokser sig større og større i omfang og følgeskader, fordi skaden typisk er opstået i januar eller februar, men først opdages en gang i foråret,” siger Henrik Bundgaard.
I efteråret kunne man læse om en uheldig kunde hos Codan, der netop havde oplevet en sådan skade. Her havde vandet løbet fra et beskadiget vandrør og ud i huset igennem meget lang tid, hvilket bl.a. betød opsvulmede gulve, en udskiftning af møbler og skimmelsvamp op og ned ad væggene.
Størst risiko for skader i januar og februar
Hos DMI arbejder man ikke med en speciel skala for frost og hård frost. I stedet udarbejdes alle prognoser med temperaturen som omdrejningspunkt, og her er meldingen klar.
”Risikoen for frostsprængte vandrør indtræffer sådan set allerede, når temperaturen bevæger sig under 0 grader, men for det meste skal vi hen i medio januar til medio februar før skaderne for alvor opstår, da det er her vi typisk oplever hård frost eller længerevarende perioder med frostgrader,” siger DMI’s klimatolog Mikael Scharling.
Inden vejrudsigten melder om frostgrader, er det ifølge Henrik Bundgaard vigtigt at huske, at man som husejer har tilsynspligt med sin ejendom, og at manglende forberedelse af ejendommen på vinteren kan have konsekvenser for, hvorvidt forsikringen dækker eller ej.
”Hvis man som husejer bare lader stå til og undlader at forberede sin ejendom på de kolde måneder, risikerer man, at forsikringen ikke dækker ved evt. frostskader. Fx vil frostsprængte rør i boligen ikke være dækket, hvis bygningen ikke er tilstrækkelig opvarmet. Udvendige rør er ikke forsikret mod frost, så her gælder det om at lukke for vandet og tømme rørene,” siger han.
Gode råd til at undgå frostskader
1. Opvarm alle rum i huset og undgå sprængte vandrør
Det er vigtigt, at du opvarmer alle rum i huset. Temperaturen i rummene skal være over 14 grader, hvis du vil undgå frostskader på vandrør. Vær særligt opmærksom på rør, der er tæt på dårligt isolerede ydervægge og lofter. Her er det vigtigt at sikre vandcirkulation i rørene men endnu bedre, hvis det er muligt, bør du isolere rørene eller installere en vandalarm.
2. Tøm og luk for vandet til udendørshaner
Sørg for, at der ikke er vand i udendørshanerne. Luk derefter for vandet. Du kan med fordel skifte til vandhaner, der kan tåle frost udenfor, men også her er det vigtigt at sikre, at spindlen bliver tømt. Specielt hvis der stadig er tilkoblet slange eller andet tilsvarende.
3. Hold cirkulationspumpen tændt
Cirkulationspumpen skal være tændt hele vinteren. Du må derfor ikke slukke for den hen over vinteren.
Nøgleord
Kontakter
Anders LorenzenPresse- & kommunikationsspecialist
Tlf:30378803afl@codan.dkBilleder

Information om Codan Forsikring
Codan Forsikring har cirka 250.000 danske husstande og 50.000 små og store virksomheder som kunder. Codan Forsikring er i dag ejet 50% af den canadiske forsikringskoncern Intact Financial Corporation og 50% af danske Tryg A/S. Læs mere om Codan på www.codan.dk.
Følg pressemeddelelser fra Codan Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Codan Forsikring
Codan Fonden og LifeBoard vil redde liv langs de danske kyster22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
16.000 danskere oplever hvert år nærdrukninger. Derfor er Codan Fonden og LifeBoard igen i år gået sammen om at redde liv på danske badestrande.
Forebyggelse giver transportvirksomheder store besparelser19.3.2025 10:56:57 CET | Pressemeddelelse
Aldrig før er der registreret så mange skader på biler, varevogne og lastbiler som i 2024. Alligevel er det kun et fåtal af virksomheder i transportbranchen, der arbejder struktureret med forebyggelse af mindre skader på deres bilflåde, hvilket kan resultere i betydelige økonomiske besparelser, viser tal fra Codan.
Codan er ny partner for F.C. Københavns kvinder20.12.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
F.C. København og Codan udbygger nu det tætte samarbejde til også at omfatte F.C. Københavns løvinder. Codan kommer ikke bare på ryggen af spilletrøjerne, men bliver også en synlig og aktiv partner omkring kvindeholdet.
Ulykkesstatistik skræmmer: Hver anden bilist har svært ved at se bløde trafikanter i mørke23.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere tidligere undersøgelser og en Epinion-undersøgelse viser, at mange bilister oplever problemer med at se fodgængere og cyklister, når det er mørkt. Det kan reflekser være med til at afhjælpe. Derfor lyser Børneulykkesfonden og Codan sammen Danmark op til Årets Refleksdag torsdag den 24. oktober, inden vi går over til vintertid.
Pas på skolestart: Stor stigning i skader9.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Alt for mange ulykker sker i forbindelse med skolestart, hvor cykelstierne og legepladserne igen er fyldte med børn. Nu advarer Codan om 10-årig tendens til stor stigning i skader i august – særligt blandt børn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum