Ny forskning i hormonprævention og hjernekræft hos børn
Kræft hos børn er heldigvis sjældent. Men fordi det generelt er så sjældent, at børn dør i Danmark, er kræft alligevel den hyppigste dødsårsag hos børn. Man ved kun lidt om, hvorfor børn får kræft, derfor er forskning i årsagerne til kræft hos børn stadig et rigtig vigtigt område. Ikke mindst i årsagerne til hjernekræft, hvor man de sidste 40 år har set en stigning.
I helt nye resultater, der netop er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift JAMA, har forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og Rigshospitalet undersøgt, hvilken betydning mødres brug af hormonprævention har, for børns risiko for at udvikle kræft i hjernen. Gennem registerdata har forskerne således undersøgt alle former for hormonprævention eksempelvis p-piller, spiral, p-stav og hormonindsprøjtninger.
Samlet set viser resultaterne, at mødres brug af hormonprævention ikke øger risikoen for, at deres børn får hjernekræft. Men et enkelt resultat slår ud. Det drejer sig om den type hormonprævention, som består af indsprøjtninger med hormonet gestagen. De bliver typisk givet en gang hver tredje måned. Og ifølge den nye undersøgelse er der en sammenhæng mellem dem og en øget risiko for hjernekræft hos børn. Det fortæller seniorforsker Marie Hargreave fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, der har stået i spidsen for forskningen:
– Denne type af prævention giver i vores undersøgelse mere end seks gange øget risiko for, at børn udvikler hjernekræft. Det er dog vigtigt at sætte tallene i perspektiv. Risikoen er stadig meget lille for den enkelte, så det skal ikke give grund til bekymring for den enkelte kvinde, hvis man har brugt denne type prævention, siger hun.
For læger og forskere er den nye viden ifølge Marie Hargreave interessant, fordi den peger på en sammenhæng, som det er vigtigt at undersøge nærmere:
– På sigt kan det måske få betydning for, hvordan og til hvem man bruger netop denne type hormonprævention samt bidrage til vigtig viden om hvorfor hjernekræft opstår, siger hun.
Viden kan sikre bedste brug af hormoner
I den nye undersøgelse har forskerne analyseret data fra børn, der er født i Danmark fra 1996 til 2014. I den periode blev der født 1.185.063 børn, og frem til 2018 havde i alt 725 af dem udviklet en hjernetumor.
Generelt har antallet af børn, der får hjernekræft, været stigende siden 1970’ne, uden at forskerne ved hvorfor. Nogle tilfælde opstår – som al anden kræft – tilfældigt på grund af uheldige ændringer i cellernes gener, mens andre tilfælde kan skyldes påvirkninger udefra. Forskerne arbejder derfor videre for at finde ud af, hvad stigningen i hjernekræft kan skyldes, og vil i kommende undersøgelser inkludere data fra hele Norden.
– Hormoner har flere positive effekter og er livsnødvendige for kroppens normale funktioner, men kan også spille en rolle i forhold til udvikling af kræft. Samtidig har brugen af dem i eksempelvis prævention, en række gevinster. Derfor er det vigtigt med forskning, der giver viden, som gør det muligt for den enkelte kvinde at træffe det bedste valg, og for eksperterne at give de bedste råd om, hvordan behandlinger med hormoner skal bruges – eller ikke bruges, siger Marie Hargreave.
Resultaterne er offentliggjort her: Hargreave M et al.: Association Between Maternal Hormonal Contraception Use and Central Nervous System Tumors in Children. JAMA. 2022;327(1):59-66.
Få mere viden om hormoner og kræft, og læs Kræftens Bekæmpelses råd om brug af hormoner (link: https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/fakta-om-kraeft/aarsager-til-kraeft/hormoner/)
BOKSE
Tallene bag den nye undersøgelse
Den nye undersøgelse viser, at børn født af mødre, der har brugt hormonprævention i form af indsprøjtninger det sidste år op til at de blev gravide, har omkring 6,7 gange større risiko for at udvikle en tumor, end børn født af mødre, der aldrig har brugt hormonel prævention. I dette tilfælde betyder det, at for hver 100.000 år man har fulgt børnene i undersøgelsen, var der omkring fem tilfælde af hjernekræft hos børn født af mødre, der aldrig har brugt hormonprævention op til de bliver gravide. For børn født af mødre, der har brugt hormonprævention i form af indsprøjtninger, var der 34,6 tilfælde af hjernekræft.
Kræftens Bekæmpelse forsker i børnekræft
Hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning forskes der i kræft hos børn. Både i gruppen ’Virus, Livsstil og Gener’ som blandt andet forsker i risikofaktorer for børnekræft, herunder hvordan mødres brug af hormoner påvirker børns risiko for kræft. Og i gruppen ’Børnekræft’ som især forsker i senfølger hos børn, der overlever kræft.
Kontakter
Mette Weber, kommunikationsrådgiver Kræftens Bekæmpelse, mobil 2895 2828, e-mail: mvw@cancer.dk
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse jubler over nyt forslag: Aldersgrænse for solarier kan redde liv11.5.2025 08:09:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens planer om en aldersgrænse for solariebrug får ros.
Kræftens Bekæmpelse roser regeringsforslag: Stort fremskridt at begrænse salget af tobak og nikotin7.5.2025 10:37:36 CEST | Pressemeddelelse
Flere andre europæiske lande har indført begrænsninger på salget.
Her er den ny hovedbestyrelse i Kræftens Bekæmpelse4.5.2025 17:26:58 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye medlemmer træder ind i Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse. Blandt dem er to læger, to sygeplejerske og en tidligere politiker.
Annette Rasmussen, Næstved, valgt til Kræftens bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:07:40 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske, cand.cur. og leder ved REHPA er af repræsentantskabet i Kræftens Bekæmpelse valgt som medlem af foreningens hovedbestyrelse.
Birgitte Lerche Lauridsen, Havdrup, valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske med diplom i ledelse og mangeårig frivillig er valgt som medlem af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum