Bombe under den kommunale udligning: Ny dækningsafgift flytter trecifret millionbeløb fra yderkommuner til bykommuner
Bliver forslaget om en ny dækningsafgift vedtaget i Folketinget, tilbagerulles ca. en tredjedel af omfordelingseffekten fra udligningsreformen i 2020. En reform, der ifølge aftalepartierne skulle "danne forudsætningerne for et Danmark i bedre balance."
”Vi er ganske enkelt målløse. Det her kommer ud af det blå, og det er et kæmpe brud med den revision af udligningsordningen, som et flertal på Christiansborg indgik i 2020. Her sikrede man, at størstedelen af de kommuner, som var udfordret med et lavt serviceniveau og en høj kommuneskat, blev tilført flere midler. Det er netop de kommuner, politikerne nu vil tage millioner fra og give til bykommunerne. Det er helt grotesk,” siger Kim Ruberg, formand i Balance Danmark.
NB Økonomi skriver, at lovændringen går ud på, at virksomhederne skal betale dækningsafgift af en højere grundværdi som en del af den nye ejendomsbeskatning. Som følge af lovændringen bliver indtægten fra dækningsafgiften hævet med ca. 800 mio. kr. En gevinst, som tilfalder større bykommuner og kommuner i hovedstadsområdet. De resterende kommuner i Danmark vil pga. reglerne om bloktilskud i udligningssystemet tabe omkring 450 mio. kr.
”Det er fint for bykommunerne, at de nu kan indkræve et større millionbeløb fra deres virksomheder. Det vil vi ikke blande os i. Men kæden hopper helt af, når de ekstra millioner til bykommunerne betyder, at bloktilskuddet bliver formindsket med samme beløb, som bykommunerne indkræver ekstra,” siger Kim Ruberg.
Reelt betyder det ifølge NB Økonomis beregninger, at en gennemsnitskommune mister otte millioner kroner, hvis forslaget vedtages. Den samme gennemsnitskommune, der indkræver dækningsafgift, hvilket stort set kun er bykommuner, vinder 16 millioner kroner.
”Det går stik imod alle tanker om et Danmark i bedre balance, og det er endnu et eksempel på, hvordan systemet i Danmark er kalibreret til fordel for de store byer,” siger Kim Ruberg.
Regeringen og Venstre indgik i forbindelse med udligningsaftalen i 2020 et delforlig, der betyder, at de hver især ikke vil foretage grundlæggende ændringer af det kommunale tilskuds- og udligningssystem, uden at der er enighed om det.
”Vi vil nu rette henvendelse til regeringen og Venstre for at høre, om de overhovedet er opmærksomme på den effekt, som en ny dækningsafgift får for hele udligningssystemet. Det er altså en tredjedel af udligningseffekten fra revisionen i 2020, der nu potentielt ryger. Det er meget voldsomt. Vi foreslår helt konkret at indsætte en mekanisme i lovforslaget, så en ekstra opkrævning af penge til bykommuner ikke skal modregnes i bloktilskud til andre kommuner,” siger Kim Ruberg.
Læs mere om konsekvenserne af en ny dækningsafgift i NB Økonomi her.
Kontakter
Kim Ruberg
Formand Balance Danmark
Tlf.: 40 300 500
Mail: kim@ruberg.dk
Martin Ø. Carstensen
Chef for Politik og Kommunikation
Tlf.: 23 71 00 43
Mail: mac@balance-danmark.dk
Martin Ø. CarstensenChef for Politik og Kommunikationmac@balance-danmark.dk
Tlf:23 71 00 43Information om Balance Danmark
Balance Danmark er en partipolitisk uafhængig organisation, der kæmper for et Danmark i bedre balance.
Følg pressemeddelelser fra Balance Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Balance Danmark
49 borgmestre foreslår stor analyse af udligningssystemet20.9.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
I et brev til regeringen og medlemmer af Folketinget foreslår 49 borgmestre sammen med Balance Danmark, at der igangsættes en gennemgribende analyse af det kommunale tilskuds- og udligningssystem.
Balance Danmark: Mange gode initiativer i regeringens landdistriktsudspil22.8.2024 10:48:43 CEST | Pressemeddelelse
Balance Danmark roser regeringens landdistriktspolitiske udspil for at indeholde vækstfremmende initiativer og have fokus på lokal beslutningskraft.
Centraliseringen fortsætter: Tusindvis af nye statslige arbejdspladser til hovedstaden30.1.2024 07:01:57 CET | Pressemeddelelse
Antallet af statslige arbejdspladser i hovedstaden er steget markant fra 2022 til 2023, viser ny analyse fra Balance Danmark. Samlet har hovedstaden fået tilført over 12.000 nye statslige arbejdspladser siden 2015.
Regeringen placerer nye uddannelser klogt18.1.2023 10:36:21 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) har godkendt 33 nye uddannelsesudbud. Halvdelen bliver placeret uden for de fire store byer.
Flere gode forslag i regeringsgrundlaget til et Danmark i bedre balance14.12.2022 13:09:39 CET | Pressemeddelelse
SVM-regeringen vil arbejde for et Danmark i geografisk balance, lyder det i regeringsgrundlaget. Balance Danmark roser flere af de konkrete forslag, men peger også på behovet for fornyet fokus på bl.a. den kommunale udligningsordning og de decentrale uddannelser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum