Dyrenes Beskyttelse: Stop den hummerlige nytårstradition

Det er snart nytår, og dermed sæson for at spise hummer, en delikatesse, som mange mennesker serverer som nytårsmenu. Og inden længe har fiskehandlere og supermarkeder massevis af hummere liggende til nytårskunderne, ofte i live, imens de venter på at blive solgt.
”Hummere er, sammen med muslinger og rejer, et af de eneste dyr, som præsenteres levende i supermarkeder og ved fiskehandleren. Vi synes i Dyrenes Beskyttelse, at det er på tide at gøre op med den barbariske tradition at have levende hummere liggende på is eller i akvarier på restauranter og i butikker. Det påfører dyret helt unødig lidelse over en lang periode,” siger Cecilia Christensen Karstrup, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.
Med andre ord er det på tide at stoppe denne helt unødige praksis, hvor vi danskere selv afliver hummer i køkkenet. Ligesom med alle andre fødevarer, er der ikke problemer med holdbarheden af hummere, og derfor kan de sagtens sælges fersk eller i frossen form, uden at det påvirker fødevarekvaliteten.
Derfor skal vi stoppe den brutale aflivning af hummer
Der er solid videnskabeligt grundlag for, at hummere kan føle smerte. En lang række studier har slået fast, at hummer og andre krebsdyr kan føle smerte, og derfor har Dyrenes Beskyttelse en klar opfordring til danskerne om at droppe den barbariske aflivning af hummer.
Hummere skal aflives forsvarligt, hurtigst muligt efter fangst, og det bør derfor ikke være op til den enkelte at aflive hummeren selv.
”Det er dyrevelfærdsmæssigt uforsvarligt at opbevare og sælge levende hummere, som man gør nu. Hummere kan føle smerte, muligvis ikke på samme måde som andre dyr, men vi mennesker skal tage hensyn til dem på deres præmisser og derved lade tvivlen komme dyret til gode”, understreger Cecilia Christensen Karstrup og fortsætter:
”Vi mener, at det er imod dyrevelfærdsloven at putte levende hummere i kogende vand. Denne form for aflivning er forbundet med stor lidelse for dyrene. Selv hvis man beslutter sig for at aflive hummeren, inden den puttes i gryden, kan det forårsage store lidelser, hvis det ikke gøres ordentligt. For at følge dyrevelfærdsloven skal hummeren aflives så hurtigt og smertefrit som muligt”, fastslår dyrlæge Cecilia Christensen Karstrup.
Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor detailhandlen til at sikre sig, at de hummere, de sælger på frost og fersk, er aflivet så skånsomt som muligt.
”Forbrugerne kan vise vejen ved at købe hummere, der er ferske eller frosne, og ved at sikre sig at hummerne ikke er kogt levende. Man kan jo starte dialogen med sin fiskehandler om, hvordan håndteringen af nytårshummeren har været, inden den havner på nytårsbordet”, slutter dyrlæge Cecilia Christensen Karstrup.
FAKTABOKS: Hummere kan mærke smerte
Det er videnskabeligt anerkendt, at 10-benede krebsdyr kan mærke smerte. I sidste måned (nov 2021) har engelske forskere, på baggrund af resultater fra 300 artikler om blæksprutter og hummere, konkluderet, at hummere kan mærke smerte.
Det Engelske Parlament har på baggrund af ovenstående konklusion anerkendt, at hummere kan føle smerte, og beslutninger vedr. hummeres velfærd vil i fremtiden blive behandlet derefter i England.
Kontakter
Cecilia Christensen KarstrupDyrlæge, Ph.d. og projektleder (slagtning og aflivning)
Tlf:+45 81 88 03 49cck@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Nicolaj LindeborghBiolog og konsulent (fisk, akvakultur, hav)
Tlf:20 58 44 43nli@dyrenesbeskyttelse.dkBilleder

Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Forfærdelig udvikling skal stoppes: Lange grisetransporter sætter igen rekord8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aldrig før har danske landmænd sendt så mange grise på lange dyretransporter. I 2024 blev flere end 13 millioner grise sendt ned igennem Europa på ture af mere end otte timers varighed. Udviklingen er en dyrevelfærdskatastrofe, og de lange transporter skal forbydes, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse til ministeren: Hjælp os med at stoppe kattekaos2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har langt om længe fået et samlet katteregister, der skal gøre det nemmere at beskytte og finde savnede dyr. Men der er akut behov for obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte, hvis de massive problemer med dumpede, forvildede og misrøgtede katte skal løses.
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum