Danmarks biodiversitet i fortsat tilbagegang
Det viser en rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hvor en forskergruppe fra Aarhus Universitet har samlet og evalueret data fra det nationale overvågningsprogram NOVANA, Den Danske Rødliste og andre data fra Danmarks natur. Det samme gjorde forskerne i 2010, og sammenligningen flader ikke ud til biodiversitetens fordel.
Ligesom for ti år siden har forskerne set på ni økosystemer, som til sammen dækker Danmark til lands og til vands. For hvert økosystem har de nærstuderet udviklingen for en række indikatorer, som er valgt til at repræsentere økosystemets arter, levesteder og processer.
Ud af 171 indikatorer for arter, levesteder og processer vurderer rapporten, at 51 % er i stadig tilbagegang, mens kun 12 % vurderes at være stabile eller i fremgang.
Selv om der er forskel mellem økosystemerne – tilbagegangen er mest omfattende for skov, græsland/hede samt mose/eng og mindst omfattende for kyst, sø og hav – så kan tilbagegangen detekteres i alle ni undersøgte økosystemer.
Det overvejende problem for biodiversiteten er ifølge forskerne, at der mangler plads til vild natur. Danmarks truede arter forekommer langt overvejende i den fjerdedel af landet, som ikke er dyrkede marker, byer og veje.
Selv om en tiendedel af landarealet i dag dækkes af lysåbne naturtyper under naturbeskyttelseslovens beskyttelse, så garanterer dette ifølge rapporten ikke, at der er plads til naturlige processer som græsning og naturlig hydrologi, ligesom der ikke er nogen effektiv beskyttelse mod næringsbelastning og overudnyttelse.
Der er iværksat initiativer om naturnationalparker, urørt skov og marine reservater, som går i retning af helhjertet arealreservation til vild natur, men det går ifølge forskerne for langsomt, og de nuværende politiske planer er stadigvæk langt fra målet i EU om 30 % arealreservation til natur, heraf 10 % som strengt beskyttet natur.
Selvom 14-15 % af Danmark er dækket af skov, så er naturen i disse skove stærkt begrænset af den kommercielle skovdrift og selv i Natura2000-områder og nationalparker er skovene plaget af afvanding, tilplantning, hugst og mangel på naturlige processer.
På havet mangler naturen også plads. Her er de to store trusler mod det vilde liv ifølge rapporten det intensive fiskeri, især trawlfiskeri, samt belastningen med næringsstoffer.
Læs rapporten her (link)
Nøgleord
Kontakter
Seniorforsker Rasmus Ejrnæs, Aarhus Universitet (generelt + landjordens biodiversitet):
rasmus@ecos.au.dk tlf: 20205829
Seniorforsker Annette Baattrup Pedersen, Aarhus Universitet (ferskvand)
abp@ecos.au.dk, tlf: 87158776
Seniorforsker Jørgen L. S. Hansen, Aarhus
joh@ecos.au.dk, tlf: 87158574
Vedhæftede filer
Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi leverer uvildig rådgivning og viden om natur, miljø og energi baseret på forskning af høj kvalitet og bidrager dermed til den nationale og internationale samfundsudvikling. Aarhus Universitets væsentligste kontrakter er indgået med Miljø- og Fødevareministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet samt Miljøstyrelsen for Råstofområdet i Grønland.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ung, arktisk marinbiolog ved Aarhus Universitet lander det prestigefyldte Sapere Aude legat30.11.2023 12:16:56 CET | Pressemeddelelse
Sapere Aude betyder 'Vov at vide' og legatet gives fra Danmarks Frie Forskningsfond til talentfulde, yngre forskere, som er parate til at lede et forskningsprojekt på et højt internationalt niveau. Biolog Jakob Thyrring er en af udvalgte, der modtager legatet, som han vil bruge til at opbygge sin egen forskningsgruppe.
Kunstig intelligens skal hjælpe med at fjerne PFAS29.11.2023 09:12:43 CET | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt kobler nogle af Danmarks fremmeste forskere inden for PFAS-oprensning med kunstig intelligens. Målet er at udvikle og super-optimere en ny form for rensningsteknologi til spildevand og drikkevand ved hjælp af kunstig intelligens.
Stigende antal gæs udgør risiko for flysikkerheden ved Københavns Lufthavn29.11.2023 06:27:51 CET | Pressemeddelelse
Jagt har kun haft lille effekt, men intensiv bortskræmning, føderegulering og bedre radaralgoritmer kan være mulige løsninger.
Forældres indflydelse på børns madvaner skal under luppen i nyt forskningsprojekt23.11.2023 13:27:22 CET | Pressemeddelelse
I en tid, hvor sundhed og bæredygtighed er i fokus, er det vigtigt at se på, hvordan vi kan forme de kommende generationers kostvaner og samtidig tage hensyn til klimaet. Forskere fra Aarhus Universitet vil med projektet "Børn og sunde madvaner" dykke ned i forældres rolle i at påvirke deres børns spisevaner, og hvad sundhed og bæredygtighed betyder i den proces.
Nye resultater tyder på, at Naturstyrelsens retningslinjer er utilstrækkelige: Dyr ‘overgræsser’ områder med følsomme planter23.11.2023 09:40:15 CET | Pressemeddelelse
På kalkrige overdrev rundt omkring i Danmark, sender landmændene deres dyr på græs efter Naturstyrelsens retningslinjer. Men nye tal fra Aarhus Universitet tyder på, at dyrene græsser for hårdt - og det går ud over biodiversiteten.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum