FOA

SOSU-mangel truer de ældres velfærd

Del
De danske kommuner skal skaffe over 42.000 nye SOSU-ansatte frem mod 2030, hvis de vil fastholde velfærden. Der er stor forskel på, hvor godt kommunerne klarer opgaven.

De næste år vil mange SOSU-ansatte forlade faget på grund af alder, samtidig får Danmark flere ældre og plejetrængende borgere. Den ubehagelige cocktail truer med at undergrave velfærden i en allerede udfordret ældrepleje. Og der er stor forskel på udfordringerne fra kommune til kommune.

Frem mod 2030 vil der komme yderligere 160.000 flere ældre over 80 år i Danmark. Samtidig er hver tredje social- og sundhedsansat i dag over 55 år, og har derfor snart mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. FOAs fremskrivning viser, at kommunerne frem mod 2030 skal tiltrække mere end 42.000 ansatte inden for SOSU-området for at holde trit med udviklingen.

På landsplan ligger folkerige kommuner som København, Aarhus og Aalborg ikke overraskende i top, når det gælder udfordringer med at skaffe de nødvendige nye social- og sundhedsmedarbejdere.

Fagforbundet FOA betragter situationen som meget alvorlig.

En bombe under velfærden
"Det er en regulær bombe under velfærden, hvis udviklingen fortsætter, ender det med, at vi skal have ”bedste” med på arbejde, fordi der ikke er folk derude til at hjælpe hende,” siger Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

"Vi skal gøre en indsats nu. Den store forskel fra kommune til kommune viser også, at det er muligt at gøre noget, og at det er vigtigt, at vi lærer af hinanden, og arbejder sammen om opgaven," siger Torben Hollmann.

Stillinger folk kan holde til
Han understreger, at skal vi tiltrække flere til faget, skal der være respekt om både fag, ansatte og borgere. Det handler også om mere anerkendelse af fagene og fornuftig tid til opgaverne.

Det skal være muligt for flere at få fuldtids- frem for deltidsstillinger.

”Men vi taler vel og mærke om fuldtidsstillinger folk faktisk skal kunne holde til, som det er nu er de social- og sundhedsansatte så hårdt spændt for, at de kun hænger fast med det yderste af neglene,” advarer Torben Hollmann.

Vedhæftet er et notat om behovet for social- og sundhedsassistenter- og hjælpere, en tabel med alle 98 kommuner, 6 regionalt opdelte tabeller samt et metodeafsnit bagerst.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om FOA

FOA
FOA
Staunings Plads 1-3
1790 København V

46 97 26 26https://www.foa.dk

 

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.

 

Følg pressemeddelelser fra FOA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FOA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye