Ny guide skal hjælpe til sikker håndtering af risikosituationslægemidler
En ny guide om risikosituationslægemidler bliver lanceret i dag onsdag den 3. november 2021.
Risikosituationslægemidler er lægemidler, som ofte er involveret i alvorlige utilsigtede hændelser.
Fælles for risikosituationslægemidlerne er, at de kan volde stor skade, hvis de bliver brugt forkert i bestemte situationer. Bedre forståelse af de særlige risici ved disse lægemidler kan derfor bidrage til at forbedre patientsikkerheden.
Den nye guide om risikosituationslægemidler indeholder korte beskrivelser af de forskellige risikosituationslægemidler og de forhold, der gør, at sundhedspersoner skal være særligt opmærksomme i deres håndtering af lige netop disse lægemidler.
Guiden indeholder også forslag til forholdsregler, der kan være med til at forebygge utilsigtede hændelser med de enkelte typer af lægemidler.
”Medicinhåndtering er en vigtig og ofte kompleks opgave, der kræver omhu og systematik. Vi har haft fokus på risikosituationslægemidlerne gennem en årrække, men ser desværre fortsat tilbagevendende utilsigtede hændelser med risikosituationslægemidlerne. Den nye guide skal hjælpe med at udbrede kendskabet til risikosituationslægemidlerne og til en bedre forståelse af, hvad man skal være særligt opmærksom på, når man administrerer disse lægemidler”, siger overlæge Lena Graversen, der er enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.
Guiden er det seneste af en række tiltag, der skal øge kendskabet til risikosituationslægemidlerne og bidrage til en mere sikker håndtering af lægemidlerne. Styrelsen for Patientsikkerhed samarbejder med medicin.dk om blandt andet kampagnen STOP TÆNK TJEK med film om risikosituationslægemidler.
Styrelsen for Patientsikkerhed bidrager samtidig med viden og cases til undervisningsmaterialet på de sundhedsfaglige uddannelser og har blandt andet bistået med cases baseret på utilsigtede hændelser til sygeplejerskeuddannelsen. Desuden har styrelsen bidraget til artikler i fagblade om risikosituationslægemidler og afholder løbende temadage om patientsikker medicinhåndtering.
Find guiden om risikosituationslægemidler – en guide til sikker medicinhåndtering
Nøgleord
Information om Styrelsen for Patientsikkerhed
Følg pressemeddelelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed
Samarbejde mellem læger og plejepersonale kan nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin til patienter med demens5.3.2025 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Erfaringer fra tilsyn med brug af antipsykotisk medicin til patienter med demens på plejehjem viser, at et tæt samarbejde mellem læger og plejepersonale kan være med til at bringe forbruget ned.
Erfaringsopsamling om tilsyn med behandling med insulin3.3.2025 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
I 2023 og 2024 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed i alt 245 sundhedsfaglige tilsyn med behandlingssteder i plejesektoren og på bosteder, hvor personalet håndterer insulin for borgere med diabetes. Resultater og observationer fra tilsynene er nu samlet i en erfaringsopsamling.
Bliv klædt på til fravalg af genoplivningsforsøg for borgere over 60 år15.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag kan alle habile borgere over 60 år fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop på sundhed.dk. Styrelsen for Patientsikkerhed har derfor lanceret en kampagne med information til sundhedspersoner om det nye fravalg.
Tilsyn stiller skarpt på psykiatrisk behandling af børn og unge27.11.2024 07:52:57 CET | Pressemeddelelse
I 2025 vil Styrelsen for Patientsikkerhed føre organisatorisk tilsyn med offentlige og private sygehusafdelinger og speciallægepraksis, der udfører ambulant psykiatrisk behandling af børn og unge.
Ny kampagne til sundhedspersoner: Om fravalg af genoplivningsforsøg14.11.2024 07:56:15 CET | Pressemeddelelse
Styrelsen for Patientsikkerhed lancerer i dag en kampagne målrettet sundhedspersoner. Kampagnen skal forberede sundhedspersoner på at håndtere de nye regler for fravalg af genoplivningsforsøg, der træder i kraft d. 15. januar 2025. Kampagnen indledes med en række gratis og offentligt tilgængelige webinarer, der er målrettet det præhospitale personale, praktiserende læger, personalet i plejesektoren og personalet på hospitaler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum