Danmark gør klar til at lukke for oliehanerne – og få flere lande til at gøre det samme
Samtidigt har klimaminister Dan Jørgensen sat skub i en international kampagne for at få flere lande til at udfase produktionen af olie og gas via initiativet Beyond Oil & Gas Alliance (BOGA), den første internationale alliance af sin slags.
Lovforslaget betyder, at Danmark bliver det hidtil største olie- og gasproducerende land, der sætter en endegyldig slutdato for den fossile æra.
”Jeg er meget glad for og stolt af den brede aftale om stop for olieindvinding, som nu bliver lovbehandlet. Danmark sætter en ny, grøn kurs og et punktum for den fossile æra i Nordsøen, når vi lukker for oliehanerne. Samtidig er det afgørende, at omstillingen sker på socialt bæredygtig vis, og derfor gør vi vores ypperste for, at særligt arbejdere i Esbjerg-området ikke bliver efterladt på boreplatformene, men kommer med over i et grønt vækst- og jobeventyr. Arbejdspladser på olieplatforme bliver til nye job på de samme platforme, som snart skyder CO2 ned i undergrunden frem for at pumpe olie op”, siger klimaminister Dan Jørgensen.
Regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Konservative indgik aftalen om Nordsøens fremtid i december 2020.
Olie- og gas-stop eksporteres
For at sikre maksimal klimaeffekt af den brede enighed om stop for olie- og gasproduktion i Danmark bruges aftalen som løftestang til at få andre regeringer til at træffe lignende beslutninger. På den store internationale klimakonference COP26, som indledes i Glasgow i næste uge, kommer BOGA til at spille en central rolle i Danmarks bestræbelser på at reducere det globale udbud af sort energi og i stedet fremme grønne, vedvarende løsninger.
”Sammen med Costa Rica står samler vi en alliance af regeringer, der vil følge vores eksempel og udfase olie- og gasproduktion. Mens andre initiativer adresserer efterspørgslen på fossile brændsler, fokuserer Beyond Oil and Gas Alliance på at reducere udbuddet, opstille endelige slutdatoer for produktionen og lade olien og gassen blive i undergrunden. Det er helt centralt for, at verden kan implementere Parisaftalen og nå i mål med klimaneutralitet. Ved at gå forrest kan vi inspirere andre og gøre en markant forskel i kampen mod klimaforandringerne”, siger klimaminister Dan Jørgensen.
FAKTA
- Danmark står sammen med Costa Rica i spidsen for BOGA, som vil blive lanceret på COP26 i Glasgow. Det bliver den første internationale alliance af regeringer, der fokuserer på reduktion af olie- og gasproduktion.
- BOGA vil samle nationale såvel som subnationale regeringer omkring det fælles mål at sikre overensstemmelse mellem olie- og gasproduktion og Parisaftalens målsætninger, bl.a. ved at stoppe udbud af nye licensrunder og sætte slutdatoer for eksisterende produktion
- Internationale rapporter fra det internationale klimapanel, IPCC, det internationale energiagentur, IEA, og FN’s miljøprogram, UNEP, har alle i de seneste måneder konkluderet, at der er behov for reducere produktion af kul, olie og naturgas markant, hvis den globale temperaturstigning skal holdes til 1,5 grader.
Læs mere om BOGA via dette link.
Læs mere om den brede aftale om stop for udvinding af olie og gas i Nordsøen via linket her
Nøgleord
Kontakter
Klimaministeriets pressetelefon på 41 72 38 05
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi og Forsyningsministeriet arbejder vi for regeringens mål om 70 pct. reduktion af drivhusgasser i Danmark i 2030 og for et visionært grønt lederskab både herhjemme og ude i verden. Det er et arbejde, der går på tværs af mange ministerområder – og det er et arbejde, der hver dag er præget af positiv energi, samfundsansvar og mening.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Grøn omstilling på tværs af verden: Nyt liv pustes i internationalt energisamarbejde30.8.2024 11:46:19 CEST | Pressemeddelelse
Finanslovsforslaget for 2025 er landet. I det finder man blandt andet nye midler til arbejdet med at fremme eksporten af danske, grønne energiløsninger til resten af verden ved at dele ud af danske erfaringer med grøn omstilling.
NEKST: Grøn ligestilling skal bane vejen for fremtidens elnet26.8.2024 09:58:48 CEST | Pressemeddelelse
Den nationale energikrisestab (NEKST) har afleveret sine første ni delanbefalinger til, hvordan vi sætter tempoet op på udbygningen af elnettet. De vil blandt andet sidestille elnettet med andre offentlige infrastrukturprojekter og styrke rammerne for ideudvikling.
Bred aftale om mere sikkerhed for varmekunder1.7.2024 13:09:10 CEST | Pressemeddelelse
Prisloft på fjernvarme, bedre selskabsledelse og nyt tilsyn med fjernvarmeselskabers interne handler. Regeringen har indgået en bred politisk aftale om større gennemsigtighed og lavere forbrugerpriser i fjernvarmesektoren.
Fra udledning til undergrund: De første efterforskningstilladelser til lagring af CO2 på land er givet20.6.2024 11:59:43 CEST | Pressemeddelelse
CO2-fangst og -lagring spiller en helt afgørende rolle i opfyldelsen af klimamålene – og i Danmark er udviklingen i fuld gang. For første gang er der nu uddelt tilladelser til efterforskning og lagring af CO2 på land.
Forbrug og produktion skal følges ad: Køreplan for energieffektivitet er landet11.6.2024 11:04:08 CEST | Pressemeddelelse
Energieffektive løsninger kan reducere det fossile energiforbrug, understøtte forsyningssikkerheden og sænke energiomkostningerne for forbrugere og virksomheder. I dag har regeringen præsenteret en køreplan for energieffektivitet, der bl.a. viser vejen til, hvordan Danmark vil opfylde EU’s energisparekrav, og giver et overblik over den kommende proces for implementering af bygningsdirektivet. Køreplanen skal også brede dagsordenen ud over sektorer og bidrage til, at vi bruger energien smartere og med omtanke.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum