Der mangler hænder til at løfte den økonomiske vækst
Dansk økonomi blevet genoprettet hurtigere end økonomien i en lang række andre lande, men pt betaler virksomhederne også prisen i form af mangel på arbejdskraft. De økonomiske vismænd spår i den rapport, der blev præsenteret i dag, en fremgang i BNP på fire procent i år og en yderligere stigning i 2022, så vi ender 5,5 procent højere end i 2019. Men de forudser også, at kapacitetsbegrænsninger på grund af mangel på arbejdskraft både vil fortsætte og vil udbygges. Et billede, man genkender hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
”Virksomhedernes to store udfordringer lige nu er for det første at skaffe nye kollegaer til de medarbejdere, man allerede har ansat, og for det andet at få sine varer til tiden og ikke mindst til en pris, der er til at betale,” siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der som landets tredjestørste arbejdsgiverorganisation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
”Det er en stor hovedpine for den enkelte virksomhed at se ind i femdoblede fragtpriser, stigende råvarepriser og udskudte leverancer, samtidig med man mangler hænder. Men det er også et problem for hele samfundet, for vi risikerer, at den økonomiske fremgang taber momentum”, forklarer han.
Savner konkrete tiltag
Manglen på materialer er primært en udfordring i dele af industrien og byggeriet, og det bunder i et globalt fænomen, der ses på tværs af en række råvarer som fx mikrochips, industrimetaller og tømmer. Det er dermed svært for regeringen at ændre på. Omvendt er regeringens muligheder for at påvirke arbejdsudbuddet større.
Vismændene fremhæver i deres rapport, at der i det nuværende regeringsudspil er meget få kortsigtede tiltag til at modvirke det aktuelle kapacitetspres, og at det i det lys er hensigtsmæssigt at øge indvandringen af højt kvalificeret arbejdskraft.
”Antallet af udenlandske pendlere er fortsat lavere end før coronapandemien, og det skyldes ikke mindst, at det er blevet meget mere besværligt at krydse grænserne. Vi har længe anbefalet, at regeringen sidestiller arbejdstagere fra EU’s officielle kandidatlande med arbejdstagere fra de gamle EU-land, så arbejdsudbuddet øges i Danmark,” siger Troels Blicher Danielsen og uddyber:
”Vi skal vende hver sten for at sikre, at vi har hænder nok. For det er erhvervslivet, der skaber fundamentet for vores samfund. Både unge, ledige, udenlandske talenter og seniorer skal have økonomisk tilskyndelse til at tage et arbejde og bidrage til samfundet. Fx kan regeringen øge gevinsten ved at arbejde ved afskaffe modregning af arbejdsindkomst i folkepension og forhøje efterlønspræmien.”
Brug for seniorerne
Også de økonomiske vismænd har i rapporten haft fokus på at undersøge beskæftigelsen blandt seniorer – herunder hvordan helbredet har betydning for de ældres erhvervsdeltagelse. Her konkluderer de, at helbred ikke ligner en væsentlig barriere for senere tilbagetrækning, og hvis tilbagetrækning alene afhang af helbredet, ville danskerne i snit kunne have udskudt tilbagetrækningstidspunktet med 3,5 år i 2019.
”Seniorer er højt skattede medarbejdere på de danske arbejdspladser. De er kulturbærere og tager ansvar, og virksomhederne ønsker at holde dem ombord. Men hvis det ikke hænger sammen privatøkonomisk for den enkelte, så kæmper virksomhedslederen mod vejrmøller i kampen for at få dem til at blive,” siger Troels Blicher Danielsen.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 72 14 20 17
Billeder
Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne: Vismændenes lønløfter kommer med en pris8.10.2024 12:04:33 CEST | Pressemeddelelse
Næste år vil byde på lønstigninger, vurderer De Økonomiske Råd, men det stiller samtidig krav til en strammere finanspolitik. TEKNIQ Arbejdsgiverne advarer mod lønpres, der kan føre til overophedning af økonomien.
TEKNIQ Arbejdsgiverne: Nødvendigt opgør for flere faglærte til en grøn fremtid8.10.2024 10:02:04 CEST | Pressemeddelelse
Den nye ungdomsuddannelse, epx, markerer begyndelsen på en fremtid, hvor flere unge kan blive inspireret gennem erhvervsrettet undervisning. Men det må ikke blive på bekostning af de unge, der allerede er afklarede, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Ung klejnsmed vinder hædersmedalje til VM15.9.2024 20:01:49 CEST | Pressemeddelelse
21-årig klejnsmedelærling har netop vundet hædersmedaljen, Medallion for Excellence, ved World Skills. Han er en af de faglærte, som kan inspirere andre unge til at gå samme vej. Der bliver hårdt brug for dem, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Tre ud af fire virksomheder tynget af administrative byrder12.9.2024 07:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Hele 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i undersøgelse, at de administrative byrder er stigende. Det hæmmer både vækst, effektivitet og konkurrenceevne. Det gælder ikke kun i Danmark men også resten af EU, hvilket ny rapport netop har slået fast.
Frederik er en de faglige forbilleder den grønne omstilling sukker efter9.9.2024 06:40:00 CEST | Pressemeddelelse
Viden og vilje går hånd-i-hånd for ventilationstekniker og projektleder Frederik Gustav Sørensen. Han er eksemplet den slags talent, som ny pris skal hylde. Arbejdsgivere, fagforbund og Jyllands-Posten står bag ny talentpris, der vil kaste et velfortjent lys på de mange faglærte talenter, som især det tekniske erhvervsliv i stigende grad har brug for.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum