Varmepumpe-lagre støvsuget midt i boom

I øjeblikket går den vilde jagt på de eftertragtede tilskudskroner fra Bygningspuljen – og interessen blandt danskerne er stor. Men selvom det lykkes at få tilskud, må husejere og installatører væbne sig med tålmodighed, når de skal købe den nye varmepumpe. Hos mange leverandører er lagrene nemlig tomme.
”Det er temmelig uheldigt, når nu boligejerne bogstaveligt talt står i kø for at få del i de tilskudskroner, der skal sætte endnu mere fart på udfasningen af den fossile bygningsopvarmning. Det er meget frustrerende, at hele processen bliver bremset af mangel på varmepumper,” siger Troels Hartung, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:
”Interessen for varmepumper er kraftigt stigende, og det gælder om at ride med på bølgen og udnytte det momentum, hvis vi vil gøre os håb om at nå 70 procents-målsætningen. Og så er det naturligvis skidt, hvis ventetiden på at få leveret sin varmepumpe bliver så lang, at nogen boligejere taber tålmodigheden.”
Kun få tilbage
Et af de steder, hvor man har mærket effekten af boligejernes store interesse for varmepumperne, er hos grossisten Brødrene A.O. Johansen.
”Vi købte stort ind sidste år, fordi vi troede, at det boomede på det tidspunkt, men det er nu, det virkelig kommer. Det er ret vildt, da vi har solgt alt. Og jeg tror ikke, at situationen er meget anderledes hos andre grossister på det danske marked,” siger indkøbschef, Henrik Ortvald.
Hos en af de store varmepumpefabrikanter, Bosch, opererer man i øjeblikket med ventetider på fire til seks uger på nogle luft/vand-varmepumper på grund af forsyningskrisen. Det til trods for, at produktionen i Sverige kører i døgndrift seks dage om ugen.
”Der er enorm efterspørgsel på varmepumper i Danmark og hele Europa. Det er en forsyningsmæssig udfordring, som vi ikke umiddelbart kan se blive bedre, før vi kommer hen i slutning af 2. kvartal af 2022,” siger Jens Bredning, der er vicepræsident for den nordeuropæiske salgsafdeling i Bosch.
Han understreger, at det er forsyningskrisen – ikke efterspørgslen – der er problemet. Jens Bredning er også bestyrelsesmedlem i producentforeningen, Varmepumpeindustrien, og har derfor et bredt indblik i branchen. Han har hørt om forsinkelser på 20 uger for allerede bekræftede ordrer, mens nye ordrer omvendt må vente op til et halvt år på levering.
En vigtig grøn investering
Trods problemerne med at skaffe varmepumper nok, opfordrer chefkonsulent, Troels Hartung til, at man holder kadencen på varmepumpemarkedet.
”Vi har en bunden opgave, når det gælder om at sige farvel til den fossile opvarmning. Og dér spiller varmepumperne en helt central opgave. Samtidig er de øjeblikkelige forsyningsproblemer især et udtryk for efterveerne af coronakrisen, der har skabt forsyningsproblemer på mange områder,” siger han og fortsætter:
”Der er heldigvis tale om et midlertidigt problem, og jeg er sikker på, at alle producenterne arbejder benhårdt på få sat fart på deres leverancer Men det kan også få betydning for markedsandelene på det danske marked. Vi kan meget vel komme til at se nye eller mindre spillere bliver meget større på bekostning af nogle af de etablerede spillere, alene fordi de er i stand til at levere varmepumperne på det ønskede tidspunkt.”
<Casehistorie>
Vvs’er må skuffe kunder
Vvs-installatør Peter Wagner Holst mærker pumpemanglen fra første parket. Han må jævnligt forklare kunderne, at de ikke kan få det varmepumpe-mærke, de ønsker sig. Samtidig gruer han for, hvad der sker, når der for alvor kommer hul på bylden igen.
“Meget er gået i stå, og samtidig har man et opsparet behov – blandt andet på grund af Bygningspuljen. Det resulterer i en sneboldeffekt. Når vi begynder at kunne få varer igen, så har vi måske ikke den nødvendige arbejdskraft til at løse opgaverne,” siger Peter Wagner Holst, der er afdelingschef i Star VVS i Esbjerg.
Han oplever, at kunderne deler sig i to fløje i øjeblikket. Den ene tager det mærke, de nu kan få, mens andre helt dropper projektet, hvis de ikke kan få den varmepumpe, de ønsker sig.
“Det betyder da noget for vores økonomi, at vi ikke får den omsætning, som vi burde have haft,” siger Peter Wagner Holst.
I årets første seks måneder blev der solgt 10.061 vandbårne varmepumper i Danmark. Det er ifølge Energistyrelsen statistikker en stigning på 62 procent i forhold til samme periode sidste år.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne: 77 41 15 38
Billeder

Information om TEKNIQ
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ
Flere efterspørger løsninger, der kan holde til kriser28.5.2025 06:04:00 CEST | Pressemeddelelse
Frygt for cyberangreb, strømnedbrud som dem, vi har set i Sydeuropa, og usikkerhed omkring forsyninger betyder, at flere tænker over, hvordan de kan sikre sig. Det mærker virksomhederne inden for det tekniske område, viser en ny undersøgelse fra erhvervsorganisationen TEKNIQ.
TEKNIQ: Usikkerhed må ikke handlingslamme os27.5.2025 12:01:43 CEST | Pressemeddelelse
Vismandsrapporten viser, at dansk økonomi stadig står stærkt, men at usikkerheden vokser, og forbrugerne tvivler. Derfor har virksomhederne brug for, at der er politisk mod til at lave de nødvendige investeringer, mener erhvervsorganisationen TEKNIQ.
Laveste forbrugertillid i over 40 år trods sund økonomi20.5.2025 08:54:31 CEST | Pressemeddelelse
Danskernes økonomiske bekymringer er på sit højeste siden oliekrisen, men bag de dystre forventninger står et erhvervsliv i fuld fart og en dansk økonomi med stærke nøgletal, lyder det fra erhvervsorganisationen TEKNIQ.
TEKNIQ: Afgørende klarhed i nyt udbud af havvind19.5.2025 16:10:46 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsorganisationen TEKNIQ bakker op om udbuddet af tre nye havvindsprojekter, som er helt nødvendige for at gøre Danmark energimæssigt uafhængig. Statsstøtte er et afgørende element i aftalen, lyder det fra organisationen.
Organisationer: Ny V-melding om gassens fremtid skaber usikkerhed10.5.2025 05:56:24 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt politisk flertal har siden 2022 været enige om, at Danmark skal udfase gas som varmekilde til boliger i 2035. Det er godt for den grønne omstilling og for energiuafhængigheden af Rusland. Når Venstre nu går en anden vej, øger det usikkerheden om den grønne omstilling af samfundet, mener TEKNIQ og SYNERGI. Organisationerne håber, at regeringen fortsat prioriterer investeringer, der hjælper danskerne i overgangen til grøn og sikker varme fra blandt andet varmepumper.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum