Folkekirkens Nødhjælp

Køb, kog og kæmp for klimaet

Del
Salg af knækkede ris bekæmper madspild, giver klimagevinst og sikrer en stabil indkomst for fattige risbønder i Cambodja.

Køb, kog og kæmp for klimaet! Sådan lyder opfordringen fra Folkekirkens Nødhjælp, Salling Group og Nordic Food Partners A/S, der på Danmarks Madspildsdag lancerer en ny risblanding.

Med til lanceringen var H.K.H. Prinsesse Marie, der er Folkekirkens Nødhjælps frontfigur i kampen mod madspild og sult. 

Den nye pose ris bekæmper madspild ved at indeholde knækkede basmatiris, et biprodukt som normalt frasorteres under forarbejdelsen af risen. Knækrisen har 100 procent samme næringsværdi, økologisk status, smag og duft som hele ris. Den eneste forskel er længden på riskornene.

Udover knækris er halvdelen af posens indhold hele økologiske jasminris, der er dyrket af småbønder fra Folkekirkens Nødhjælps projekter i Cambodja. Det giver blandingen en god konsistens og er samtidig med til at sikre en stabil indkomst for bønderne i Cambodja.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, er meget glad for samarbejdet med Nordic Food Partners A/S og Salling Group om at reducere madspild til gavn for verdens fattigste og klimaet.

”Vi er meget glade for samarbejdet om den nye risblanding med Nordic Food Partners A/S og Salling Group. Vi står med tre forbundne globale problemer – mangel på fødevarer, madspild og klimaforandringer. Alt for mange mennesker sulter. En tredjedel af al verdens fødevareproduktion går til spilde – og det udleder en masse drivhusgasser. Med risblandingen skaber vi jobs og indtægter for fattige risbønder i Cambodja, vi reducerer madspild – og det er godt for klimaet. Så jo, vi mener det, når vi siger - køb, kog og kæmp for klimaet," lyder det fra Birgitte Qvist-Sørensen. 

Hos Salling Group, der står bag Føtex og Bilka, glæder man sig over den nye risblanding, som er helt i tråd med både forbrugernes lyst til at bekæmpe madspild og detailkoncernens mål om nedbringelse af madspild:

"I Salling Group har vi sat ambitiøse mål om at halvere vores madspild. Det gør vi i vores butikker, men vi er også glade for, at der er dygtige og initiativrige producenter og samarbejdspartnere, der i den grad er klar med stærke tiltag, der bekæmper madspild. Vi glæder os over at få et nyt produkt på hylderne, som ikke alene bekæmper madspild ved at sikre en optimal udnyttelse af råvarerne, men også er med til at sikre en stabil indkomst for fattige risbønder. Det giver dobbelt god mening. Vi ønsker at bidrage med handling, der gør en reel forskel for klimaet og på samme tid skaber mere overskud og bedre vilkår for mennesker i nød," siger Liselotte Kristoffersen, Senior Category Manager i Salling Group.

I Nordic Food Partners A/S glæder de sig over samarbejdet:                                           

”Vi arbejder hele tiden i hele forsyningskæden på at komme tættere på 100 procent udnyttelse af råvaren til human ernæring, og dette er et skridt i den rigtige retning. Hver måned frasorterer vi mellem 8-10 tons knækkede ris, som uundgåeligt er knækket under selve processen, hvor risen poleres fra brune til hvide ris. Og på denne baggrund er vi virkeligt tilfredse med, at vores knækris kan indgå i denne nye risblanding, som udover knækkede basmati ris består af hele jasminris dyrket af småbønder fra Folkekirkens Nødhjælps projekter i Cambodja," siger René Borgholt, Chief Officer, Nordic Food Partners A/S.

Folkekirkens Nødhjælps Wefood-butikker sætter risblandingen til salg her på FN’s internationale madspildsdag d. 29. september. Og fra uge 43 kan risene også købes i både Føtex og Bilka. Når man køber en pose ris, så går to kroner tilmed direkte til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at skabe fødevaresikkerhed for verdens fattigste.

Seneste tal fra Miljøstyrelsen viser, at der hvert eneste år i Danmark går 814.000 tons mad til spilde fra jord til bord. Fødevareindustrien tegner sig for den største del, 385.000 tons madspild årligt. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Download
Foto: Bax Lindhardt
Foto: Bax Lindhardt
Download
Foto: Bax Lindhardt
Foto: Bax Lindhardt
Download
Foto: Bax Lindhardt
Foto: Bax Lindhardt
Download
Foto: Bax Lindhardt
Foto: Bax Lindhardt
Download

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

41 86 59 75https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Ny generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp29.4.2024 10:11:51 CEST | Pressemeddelelse

50-årige Jonas Vejsager Nøddekær er udpeget til ny generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Stillingen blev slået op, da Birgitte Qvist-Sørensen forlod posten tidligere på året. Jonas Nøddekær har været fungerende generalsekretær i de seneste 3 måneder og kommer fra en stilling som international direktør i organisationen. Marianne Hoff Andersen, forperson for bestyrelsen i Folkekirkens Nødhjælp, siger: “Vi er meget glade for det stærke felt, der søgte stillingen som generalsekretær - og selvfølgelig også meget stolte over, at Folkekirkens Nødhjælp selv kunne levere den stærkeste kandidat til den vigtige post. Ansættelsesudvalget og bestyrelsen pegede enstemmigt på Jonas Nøddekær på baggrund af en grundig ansættelsesproces." “Jonas Nøddekær har stærke kvalifikationer både fagligt og ledelsesmæssigt. Han er den rette til at videreføre Folkekirkens Nødhjælps værdidrevne engagement i samarbejde med vores kirkelige og folkelige bagland og drive vores stærke nødhjælps- og udviklingsarbejde b

Sportens verden spist af med halvt ton overskudsris24.4.2024 15:31:20 CEST | Pressemeddelelse

Flere end 1.000 deltagere ved Idrætsmødets konference i Aalborg får i disse dage serveret 540 kg. økologiske ris og krydderipasta fra madspildssupermarkedet Wefood, som Folkekirkens Nødhjælp driver. Det flugter med Idrætsmødets fokus på klima og bæredygtighed, som i år diskuteres i en række paneldebatter og workshops. Folkekirkens Nødhjælps konstituerede generalsekretær Jonas Nøddekær er glad for samarbejdet med Idrætsmødet og Restaurant AKKC by MEST i Aalborg Kongres & Kultur Center, der bidrager til at bekæmpe madspild ved at bruge økologiske ris og krydderipastaer fra Wefood-supermarkedet i Aalborg til at bespise idrættens organisationer, deltagende kommuner, universiteter, politikere, ngo’er osv. “Det er et konkret og bæredygtigt indspark på Idrætsmødet, at AKKC by MEST bruger overskudsvarer fra Wefood i menuen til deltagerne,” siger Jonas Nøddekær, konstitueret generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, der selv deltager i en række debatter om idrættens ansvar i forhold til klima og

Folkekirkens Nødhjælp kickstarter klimatopmøde i København18.3.2024 14:15:28 CET | Pressemeddelelse

I denne uge mødes en lang række af verdens klimaministre til topforhandlinger i Danmark ved det årlige ’Copenhagen Climate Ministerial’. Dagen før forhandlingerne officielt går i gang, samler Folkekirkens Nødhjælp, i samarbejde med Concito og internationale partnere, ministre, topembedsmænd og førende klimaorganisationer fra hele verden til klimadiskussioner for at sikre finansiering til klimatilpasning i det globale syd. ”Vi er glade for at kunne samle så mange ministre og eksperter i samme rum i vores lokaler i København, så vi kan levere vigtige klimabudskaber op til de officielle forhandlinger senere på ugen. Det er vigtigt, at regeringer i hele verden sætter handling bag løftet om flere midler til at hjælpe verdens mest udsatte befolkninger med at tilpasse sig en kogende klode”, siger Folkekirkens Nødhjælps konstituerede generalsekretær Jonas Nøddekær. Ifølge Jonas Nøddekær er behovet for klimatilpasning i det globale syd akut. ”Klimaforandringerne medfører nye udfordringer for me

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye