Jobcenter Esbjerg har fundet formlen på at komme manglen på arbejdskraft til livs

”Er du klar til at tænke ud af boksen og prøve kræfter med en ny branche? Vi hjælper med at omskole dig, og så er du garanteret et fast job bagefter!”
Sådan lyder beskeden til de ledige, der er tilknyttet Jobcenter Esbjerg. Og det virker. Kommunens jobcenter har stor succes med at opkvalificere de ledige og matche dem med de lokale virksomheder, der mangler arbejdskraft. Faktisk er succesen så stor, at der i dag er jobgaranti til de ledige, der deltager i forløbene.
”Det er ikke altid, at de ledige er uddannet til de brancher, som mangler arbejdskraft. Derfor har vi lavet de her forløb, hvor vi samarbejder med de brancher og lokale virksomheder, der mangler arbejdskraft. Sammen får vi omskolet de ledige, så de er klar til de jobs, der er,” Pia Damtoft, jobcenterchef i Esbjerg Kommune.
Større sikkerhed for et godt match
En af de virksomheder, der har været i tæt dialog med Jobcenter Esbjerg for at finde nok arbejdskraft til produktionen, er Vestfrost Solutions. Via opkvalificeringsforløbene har produktionschef Frank Stark fundet de sidste 25-30 medarbejdere:
”For os har de her forløb betydet, at vi har fået større sikkerhed for, at de folk vi ansætter, også passer ind her hos os. Der har igennem opkvalificeringsforløbet været en afstemningsproces, så de ledige kender vores virksomhed og de forhold, de skal arbejde under, de har lært de mest basale færdigheder og vi har lært dem at kende. Det har givet mange flere gode match, hvor folk også bliver her og arbejder,” fortæller Frank Stark.
I øjeblikket er der gang i endnu et screeningsforløb indenfor produktion, hvor Vestfrost også deltager for at finde flere medarbejdere til deres produktion. 52 ledige er blevet screenet, og 32 af dem starter i opkvalificeringsforløbet på Rybners i næste uge, hvorefter de bliver fordelt på de deltagende virksomheder.
Et samarbejde på tværs
Det unikke ved forløbet er det tætte samarbejde, der er mellem både jobcentret, de virksomheder og brancher, der mangler arbejdskraft, fagforeningerne og de lokale skoler og AMU-centre.
De ledige bliver screenet, så forventninger fra både borger og den nye arbejdsgiver stemmer overens. Ligesom jobcenter, virksomheder, brancher og fagforeninger er med til at sammensætte de skoleforløb, der opkvalificerer de ledige, så de får lige de kompetencer, som brancherne står og mangler.
Og det er en model, der skaber stor tilfredshed i flere forskellige brancher:
”Vi er simpelthen så glade for den her model. Vi havde 40 borgere med i vores første forløb i Esbjerg, og et år efter forløbet var slut, var deltagerne alle stadig i branchen. Så det her er virkelig et forløb, der skaffer mange medarbejdere, som bliver i branchen,” fortæller Grethe Johnsen, bestyrelsesmedlem i Horesta og CSR-ansvarlig på Dronning Louise i Esbjerg.
Opkvalificeringsforløbene fra Esbjerg Kommune er så stor en succes, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering efter en evaluering af Esbjerg-modellen, har gjort modellen landsdækkende.
Opkvalificeringsforløbene startede hos Jobcenter Esbjerg tilbage i 2018, og i dag er der pt. forløb i følgende brancher:
- Hotel og restauration – er startet op uge 36/2021
- Stillads offshore – 1. hold start uge 36/2021 og nyt hold starter op uge 40/2021
- Produktion – informationsmøde 14.09.21 og opstart screening uge 38/2021
- Kloakrørlæggerforløb opstart uge 38/2021
- Tagdækkertrainee forløb opstart uge 37/2021
- Stillads on-shore – løbende optag
- Svejs – løbende optag
- Overfladebehandling – offshore – opstart uge 39/2021
- Rengøring – deltidsforløb – opstart uge 43/2021
- SOSU sprog og kultur – opstart uge 38/2021
FAKTA
ESBJERGS FLASKEHALS MODEL
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har i samarbejde med Esbjerg Kommune lavet en evaluering af Esbjergs flaskehals-model. Evalueringen viser blandt andet, at der alene i 2018 og 2019 var 75 procent af de 220 borgere, der var blevet opkvalificeret, der kom i ordinært job.
Efter evalueringen er opkvalificeringsmodellen, der er skabt i Esbjerg, blevet en landsdækkende model, som alle jobcentre skal arbejde efter. Modellen er i dag døbt JOB-VEU Modellen.
Jobcenter Esbjerg bruger udover JOB-VEU modellen også fortsat tæt dialog med virksomhederne for at sikre viden om det aktuelle behov for arbejdskraft, generelle virksomhedsrettede indsatser som praktik- og løntilskud, hjælp til rekruttering ved udsøgning af ledige kandidater og jobdating, hvor virksomheder og ledige kan møde hinanden.
Ledige der står til rådighed for arbejdsmarkedet i Esbjerg og Fanø Kommuner (opgjort 22. september 2021)
- 1377 forsikrede ledige, der er tilknyttet en A-kasse
- 277 ledige, der er på kontanthjælp
Kontakter
Pia Damtoft, jobcenterchef, Esbjerg Kommune, mobil: 4020 8973, mail: pind@esbjerg.dk
Grethe Johnsen, bestyrelsesmedlem Horesta, CSR-ansvarlig på Dronning Louise i Esbjerg, mobil: 20865933, mail: grethe.e.johnsen@live.dk
Billeder

Information om Esbjerg Kommune
Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.
I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.
Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.
Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune
Fra mørke tanker til mod på livet: Thea fik hjælp i ungegruppen5.5.2025 08:31:54 CEST | Pressemeddelelse
I en af Esbjerg Kommunes ungegrupper fandt 15-årige Thea Jørgensen den forståelse og støtte, der hjalp hende tilbage til et godt ungdomsliv. Hendes forløb viser, hvordan De Åbne Behandlingstilbud i Esbjerg Kommune kan gøre en forskel for børn og unge, der har det svært.
Erfaren historiker bliver ny chef på Esbjerg Byhistoriske Arkiv25.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juni 2025 tiltræder Lulu Anne Hansen som arkivchef på Esbjerg Byhistoriske Arkiv. Den nye chef har stor erfaring med både forskning, undervisning og ledelse og er klar til at føre Esbjergs arv videre.
Hvordan skal Esbjerg Kommune udvikle sig frem mod 2038?10.4.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Bæredygtig byudvikling, mobilitetsknudepunkter, klima, Esbjerg Havn, oplevelser, kultur og byliv. Det er vigtige temaer for Esbjerg Kommunes fremtidige udvikling, som forslaget til Kommuneplan for 2026-38 tager fat i, og som du måske også har en holdning til?
Sidste skoledag fejres med et brag af en fest på Tobakken10.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På årets sidste skoledag byder UngEsbjerg alle afgangselever i 9. og 10. klasse i Esbjerg Kommune til fest, fællesskab og oplevelser. Som noget nyt bliver festlighederne alkoholfri, på Tobakken - og federe end nogensinde før.
Ruterne i Ribe er klar: Kom med Royal Run på en tur igennem Danmarkshistorien9.4.2025 09:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Endelig afsløres de tre ruter til Royal Run i Ribe, hvor deltagere, tilskuere og tv-seere kan glæde sig til at opleve det bedste af Danmarks ældste by. Alle tre distancer starter og slutter i hjertet af Ribe og byder undervejs på masser af historie, charme og folkefest.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum