
Unge fra hjem med alkoholproblemer vinder tur op i Storebæltsbroens pyloner

Lige så langt, der er til pylonernes top på Storebæltbroen, lige så svært kan det være at leve med konsekvenserne af at vokse op i en familie ramt af alkoholproblemer. Men det kan lade sig gøre. Både at komme op i pylonerne og at lære at leve med senfølgerne efter sådan en opvækst.
Sund & Bælt Holding A/S, der driver Storebæltsbroen, har inviteret fem unge fra foreningen TUBANU, der udspringer af nonprofitorganisationen TUBA, en tur op i broens pyloner 24. september kl. 15. De unge har alle været igennem et behandlingsforløb i TUBA, der hjælper unge, som er vokset op i et hjem med forældre, der har alkoholproblemer eller stofmisbrug.
Ar efter barndom
- Vi ved, at de ar, som en barndom giver med forældre, der har haft et alkoholproblem eller stofmisbrug, ikke bare forsvinder, fordi man fylder 18 år. Det følger os gennem hele livet. Det ved jeg, og det ved alle de andre unge og voksne, der er medlemmer i TUBANU, siger Amanda Sommer, der selv er vokset op i en familie ramt af misbrug.
Forældre med misbrugsproblemer har i dag ret til behandling indenfor 14 dage. Deres børn har ikke samme ret til hjælp, hvis de får brug for det, hvis de når at fylde 18 år, før de beder om hjælp.
I hver skoleklasse vurderer Sundhedsstyrelsen, at der sidder 1-2 børn, som er ramt af forældre med alkoholproblemer. Sandsynligheden for at de vil udvikle angst, depression, spiseforstyrrelser og PTSD som ung eller voksen er forhøjet. Op mod 30% har en øget risiko for at gentage forældrenes mønstre og selv opbygge et misbrug.
Medlem af bestyrelsen i TUBANU, Amanda Sommer:
- Jeg blev selv først i en alder af 24 år tilfældigt gjort opmærksom på TUBA. Det var i mit forløb hos TUBA, jeg første gang rigtig talte med nogen om min fars alkoholmisbrug. Jeg blev bevidst om den sorg, jeg bar rundt på, fordi jeg det meste af mit liv har skulle vokse op uden min far på grund af hans misbrug. TUBA gav mig den hjælp, jeg havde brug for. En hjælp jeg selv og alle medlemmer i TUBANU ønsker, at alle unge og voksne børn af misbrugere får mulighed for at få. Derfor er vi i TUBANU glade for at Sund & Bælt med sin støtte vil være med til at sætte fokus på området.
Landsleder i TUBA Danmark, Henrik Appel:
- Der er brug for at der kommer mere fokus på det her emne. Derfor er vi også glade for, at Sund & Bælt ikke kun giver de fem unge en unik oplevelse, men også er med til at sætte fokus på en overset gruppe unge, som har brug for terapi. Vi oplever et stigende behov for behandling af de senfølger, som de unge generes af efter en barndom med forældre, der drikker for meget eller har et stofmisbrug.
Adm. direktør i Sund & Bælt, Mikkel Hemmingsen:
- Vi glæder os til at give de fem en unik oplevelse op i pylonerne. Det er ikke en oplevelse, der er alle forundt. Vi giver den til fem unge fra TUBANU, fordi vi gerne vil være med til at sætte fokus på det vigtige arbejde, som TUBA gør for en ellers overset gruppe unge. Turen er udloddet for at skabe mere fokus på voksne børn af misbrugere.
Nøgleord
Kontakter
For interviews, fotos og yderligere kommentarer, kontakt presse- og kommunikationschef Ulla Johanne Johansson.
Ulla Johanne JohanssonTUBA Danmark / Presse- og kommunikationschef
Tlf:30672486ulj@tuba.dkBilleder

Information om TUBA
Om TUBA Danmark
TUBA er en landsdækkende organisation, der tilbyder gratis terapi til unge i alderen 14-35 år, der er vokset op i familier med alkohol- og/eller stofproblemer. Børn, der vokser op i hjem med misbrug, oplever ofte fysisk og psykisk vold samt overgreb og selvmordstrusler fra far og mor. De plages af senfølger som PTSD, angst, depression og selvmordstanker og kommer typisk til TUBA, når det går op for dem, at livet ikke behøver at være så svært. TUBA har 34 afdelinger i fordelt i hele Danmark.
I 2020 var 3969 børn og unge i behandling i TUBA.
46% af de adspurgte unge mellem 14-35 år, der har været i behandling i TUBA, oplyser, at de ikke tidligere har talt med nogen om deres forældres misbrug. 73% af de adspurgte føler sig bedre rustet til job, uddannelse og skole efter et terapiforløb i TUBA. 91% har fået det bedre med sig selv og 92% er blevet bedre til at håndtere deres problemer.
Sundhedsstyrelsen skønner, at 122.000 børn og unge under 18 år vokser op i familier med alkoholproblemer og/eller stofmisbrug, det er ca. to børn per skoleklasse. Ca. 30% kan ifølge statistikken selv risikere at få et misbrug.
TUBA er en selvstændig organisation under Blå Kors.
Om TUBANU
TUBANU er en frivillig forening, der er skabt af tidligere brugere af TUBA. Foreningens medlemmer kommer alle sammen fra en barndom hvor en eller begge forældre har haft alkoholproblemer eller et stofmisbrug. Foreningen er startet for at skabe et fællesskab, hvor blandt andre tidligere brugere af TUBA kan mødes. Foreningens frivillige bruger deres historie til at skabe forandring for andre i samme situation, og så arbejder de på at gøre op med det tabu, der får så mange børn og unge til at bære forældrenes hemmelighed.
Om Storebæltsbroen
Pylonerne er Storebæltsbroens højeste punkt og et sted, der normalt ikke er adgang til. Spændet mellem pylonerne er på hele 1624 meter, og er dermed verdens femte længste hængebro, mens Storebæltsbroen er Danmarks højeste bygningsværk, hvor pylonerne måler 254 meter. Sund & Bælt Holding A/S står for den daglige drift af blandt andet Storebæltsbroen.
Følg pressemeddelelser fra TUBA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TUBA
Terapi hjælper unge fra familier med misbrug14.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Bedre selvværd, styrkede relationer og håb for fremtiden er nogle af de bokse, unge fra familier med misbrug kan sætte flueben ved efter et specialiseret terapiforløb. For en svær opvækst behøver ikke spænde ben hele livet.
Nye tal fra TUBA: Misbrug går i arv27.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis dine forældre har et misbrug af alkohol eller stoffer, har dine bedsteforældre sandsynligvis også haft det. Nye tal fra organisationen TUBA viser, at misbrugsproblemer går i arv. Organisationen peger på, at der er brug for en styrket forebyggende indsats for at støtte unge i at bryde den negative sociale arv.
TUBA åbner i Vejle og Billund: Nu kan unge fra misbrugsramte familier få hjælp15.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er godt nyt for de mange unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug i Vejle og Billund. Et samarbejde med organisationen TUBA, der giver specialiseret terapi og rådgivning, skal nemlig sikre, at flere unge kan få den hjælp, de har brug for.
TUBA: Det er ikke alle børn, der glæder sig til jul18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvert 10. barn i Danmark vokser op i en familie med et alkoholmisbrug. Her er julen sjældent børnenes fest. I stedet er højtiden fyldt med bekymring, uforudsigelighed og dårlige minder. TUBA, der tilbyder gratis terapi og rådgivning til børn og unge fra familier med misbrug, giver seks råd til, hvordan du kan støtte et udsat barn eller ung.
Vil gøre op med ensomhed: Nu donerer de stort beløb til TUBA20.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
2.300 kilometer, 68 dage, tre ildsjæle og én fælles mission. De vil sætte fokus på ensomhed – og hjælpe nogle af dem, der er hårdest ramt.