Antioxidant-analyse gav start-up indgående ingredienskendskab
Start-up’en Warmings var på jagt efter den mest antioxidantrige kirsebærsort til et nyt produkt. Da virksomheden ikke selv rådede over dyrt udstyr til at måle koncentrationen af antioxidanter, kontaktede de Teknologisk Institut. Efter en række analyser og rådgivning fra instituttet har Warmings nu identificeret de mest optimale ingredienser til drikken.
– Drikken indeholder kirsebær og naturlige urter. Især kirsebærrene har et højt indhold af polyphenoliske antioxidanter, som har en effekt på kroppens stressniveau og vores søvnkvalitet, forklarer iværksætteren Laura Warming, som er initiativtager til projektet.
Stor forskel på forskellige kirsebærsorter
Teknologisk Institut har hjulpet Warmings med at finde frem til den kirsebærsort, der indeholder den højeste koncentration af antioxidanter. Her har eksperterne især trukket på ESR-spektroskopi.
– Udstyret kan bl.a. måle dannelsen af frie radikaler, som er de reaktive forbindelser, der starter oxidationsprocesserne i fødevarer. Antioxidanter virker ved at udslukke radikalerne, på engelsk siger man, de virker som radical scavengers. For nogle kirsebærsorter målte vi et markant højere indhold af antioxidative komponenter, siger Lars Månsson, konsulent på Teknologisk Institut.
Citronjuice beskytter antioxidanterne
Teknologisk Institut fandt generelt stor variation i mængden af antioxidanter i danske og udenlandske kirsebær.
– Gennem analyser er vi nået frem til den mest antioxidantrige kirsebærsort. Vi har også fundet ud af, at visse bearbejdningsprocesser som varmebehandling, tørring mm. medfører tab af kirsebærrenes antioxidative aktivitet. Derefter har vi udført forsøg med citronjuice, som viser sig at kunne beskytte kirsebærjuicen, så den bevarer den oprindelige koncentration af antioxidanter, siger Lars Månsson.
Analyser med forretningsmæssig værdi
Analyserne hos Teknologisk Institut har hjulpet Warmings med at udvælge de bedste leverandører og råvarer til drikken.
– Med Teknologisk Instituts hjælp med receptudvikling og målinger med ESR-spektroskopi er det lykkedes at udvikle en drik med højt indhold af antioxidative ingredienser og med en god holdbarhed, fortæller Laura Warming.
Projektet er støttet af Future Food & Bioresource Innovation, der er godkendt af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og finansieret af EU’s Regionalfondsmidler. ESR-udstyret er indkøbt med støtte fra projektet FOODHAY under Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt Lars Månsson på lman@teknologisk.dk eller 7220 1073
Billeder
Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
International pris for bedre energieffektivitet i industrien lander hos Teknologisk Institut4.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den mangeårige indsats for at udvikle internationale standarder, der fremmer energieffektive løsninger i industrien, blev belønnet for nylig til IEC Awards. Her var specialist fra Teknologisk Institut var blandt vinderne.
Danske kommuner: Teknologi kan afhjælpe mangel på plejepersonale3.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Landets kommuner står over for en betydelig udfordring med mangel på plejepersonale. En ny undersøgelse peger nu på, at der er en markant stigende optimisme omkring anvendelsen af teknologi som løsningen. Dog skal flere barrierer overvindes.
Nyt projekt skal demonstrere CO2-besparelser med biokul i byggematerialer1.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut står i spidsen for et nyt udviklingsprojekt, som skal undersøge muligheden for at opnå CO2-besparelser ved at anvende biokul i produktionen af letvægtsbeton. Samt hvordan biokul i spånplader kan bidrage til en sundere indendørs luftkvalitet.
Danvak flytter ind på Teknologisk Institut23.9.2024 10:26:59 CEST | Pressemeddelelse
Danvak og Teknologisk Institut indgår strategisk samarbejde for at styrke faglig udvikling og teknologisk innovation.
Kunstig intelligens har stort potentiale i fødevareproduktionen12.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Stor AI konference på Teknologisk Institut afdækker muligheder og giver gode råd om effektiv udnyttelse og optimering for fødevareindustrien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum