Økonomi fremfor miljø dikterer danskernes renoveringslyst
Størstedelen af den danske boligmasse befinder sig i en energiklasse, hvor det er rentabelt at energiforbedre, og med de offentlige tilskudsmidler i form af Bygningspuljen på hele 675 mio. kr. i ryggen, er der særlig gode muligheder for at hente støttekroner til energirenovering. Samtidig tyder seneste klimarapport fra FN på en dyster fremtid for klimaet, hvis vi ikke aktivt handler for at nedbringe CO2-udledningen fra bl.a. vores boliger og bygninger.
Alligevel lader hovedparten af danskerne imidlertid ikke til at være styret af bekymringen for klimaet, men snarere af forventningen om at spare penge på forbruget, når de renoverer deres bolig.
Således viser en ny Kantar Gallup-måling foretaget af Gjensidige og NRGi, at 60 % af danskerne betegner økonomien som vigtigste årsag til at sætte gang i renoveringsprojekter i boligen.
"Selvom de klimamæssige gevinster er vigtige, skal vi passe på, at vi ikke fortaber os i grønne argumenter, der ligger for langt fra realiteten. De skal simpelthen bakkes op af håndgribelige økonomiske fordele på både kort og på lang sigt, " forklarer Henrik Saglid, direktør for Skade i Gjensidige.
Ny grøn tendens
Selvom økonomien vejer tungest for de fleste danskere, er der en bevægelse mod, at flere danskere har klimaet og omstillingen øverst på prioriteringslisten. Således svarer hele 15 % af danskerne, at muligheden for at bidrage til den grønne omstilling er vigtigst for dem, når de renoverer.
"Det er jo ikke sådan, at det ene udelukker det andet. Men vi oplever i stigende grad på vores kundebesøg, at flere danskere vælger at energirenovere med fokus på at gøre boligen grønnere, også selvom det måske ikke er rentabelt på kort sigt. Dog vil andre åbenlyse fordele jo ikke være ligegyldige. Derfor ser jeg det som afgørende, at rådgiverne formidler dels de konkrete fordele for den enkelte boligejer og dels fordelene for omstillingen i et større perspektiv – eksempelvis den langsigtede omsættelighed af ens bolig,” forklarer Jacob Vittrup, der er adm. direktør for NRGi.
Gulerod kan blive fjernet
I tilgift til den aktuelle Bygningspulje på 675 mio. kroner, har det i årevis været muligt at få skattefradrag til bl.a. håndværksydelser og energirenovering. Et fradrag, der for 2021 blev forhøjet markant, men som man fra politisk side forhandler om at nedjustere eller helt fjerne som følge af den forsatte økonomiske vækst. Dertil kommer, at den aktuelle Bygningspulje på nuværende tidspunkt står til at falde gradvist de næste fem år til 200 mio. kroner i 2026.
"Fordele ved at energirenovere skal være tydelige for boligejerne og ikke blot holdes i live af diverse støtteordninger. Heldigvis forholder det sig jo sådan, at mange renoveringer i sig selv både vil kunne tjene sig hjem over en ganske kort årrække, ligesom renoveringerne øger komforten i boligen og minimerer risiko for andre skader som følge af manglende vedligehold. Når det er sagt, kan støtteordningerne fremme fordelene og gøre større renoveringer mulige for mange flere boligejere med sundere og grønnere boliger til følge," slutter Henrik Sagild.
Fakta om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget i juni 2021 af Kantar Gallup for NRGI og Gjensidige Forsikring. De adspurgte i undersøgelsen består af 1057 repræsentativt udvalgte danskere, der har svaret på spørgsmål om forbrugsvaner, boligbehov samt sundhed under corona.
Kontakter
Søren FrederiksenKommunikationskonsulentGjensidige
Tlf:41775018smf@gjensidige.dkAnders RasmussenSenior kommunikationsrådgiver - NRGi
Tlf:2535 7449anra@nrgi.dkBilleder
Information om NRGi
NRGi er en forkæmper og accelerator for den grønne omstilling i Danmark - og for en bedre fremtid. Vi er ejet af 220.000 andelshavere og består af 1.500 engagerede medarbejdere, som alle bidrager til et grønnere og et mere velfungerende Danmark
Følg pressemeddelelser fra NRGi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra NRGi
Ny undersøgelse: Klimasikring er ikke på radaren hos flertal af danskerne trods vildere vejr21.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse viser, at hele 57 procent af de danske boligejere endnu ikke har overvejet at klimasikre deres hjem, selvom klimaforandringerne fører til mere ekstremt vejr. Ekspert opfordrer til, at man grundigt overvejer at sikre sig nu, inden skaderne opstår, og regningen løber op.
Julen er reddet i Aarhus: Stjernehimmel tændes alligevel i år25.10.2024 14:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Julefreden har sænket sig over Smilets By. Med et stort bidrag fra energi- og rådgivningsvirksomheden NRGi bliver den ikoniske julebelysning igen i år tændt over Strøget i Aarhus.
Nyt initiativ skal hjælpe 900.000 boligejere med at klimasikre deres boliger24.10.2024 10:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Sidste år blev det vådeste år i dansk vejrhistorie, og de massive mængder vand skabte store problemer for mange af landets husejere. Men nu vil Totalkredit og NRGi hjælpe boligejere med at sikre deres hjem mod de stigende vejrudfordringer.
Ny undersøgelse: Næsten hver anden boligejer tjekker sjældent eller aldrig elprisen11.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens energipriserne for et par år siden var et dagligt samtaleemne for mange, ser det ud til, at interessen for elpriserne er dalet. Det viser en ny undersøgelse.
PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park9.9.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervslivet har i stigende grad fået øjnene op for PPA-aftaler, når strømforbruget skal dækkes. Det glæder NRGi Renewables og Energi Danmark, der opfordrer flere virksomheder til at overveje de langsigtede elaftaler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum