Danskerne skal være med i fronten af robotfremmarch – ellers taber vi momentum
Det er afgørende for danske virksomheder at være med i fronten, når det kommer til teknologi – især intelligente og autonome robotter. Men lige nu ligger Danmark kun på en 12. plads, når man kigger på antal patenter i forhold til antal forskningspublicering.
Og det er selvom alt tyder på, at den globale udvikling inden for intelligente og autonome robotter er eksplosiv. Det viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, som viser, at mens Japan skaber næsten otte patenter per publiceret forskningsartikel, så skaber Danmark kun ét patent for hver anden.
- Undersøgelsen viser ydermere, at et større fokus på robotteknologi fortsat vil kunne medvirke til en øget produktivitet og konkurrenceevne og bidrage til den grønne omstilling – og derfor er en nødvendighed, fortæller Stig Yding Sørensen, der er seniorkonsulent i center for Analyse og Erhvervsfremme ved Teknologisk Institut.
Den nye rapport fra Teknologisk Institut bygger på globale patentdatabaser og bibliometriske analyser af forskningslitteratur fra hele verden.
Danmark kommer efter det
Selvom tallene viser, at Danmark indtil nu ikke er med helt fremme, når det kommer til at patenterer intelligent og autonom robotteknologi.
Så er danskerne i den grad med, når det kommer til udvikling, og dermed i fuld gang med at gøre sig gældende i fremtiden.
De nye tal viser nemlig, at aktiviteterne inden for intelligent og autonom robotteknologi er stigende og har været det de seneste 20 år. Især inden for de seneste fem år er der i større omfang blevet registreret patenter på området. Men udviklingen kan accelereres påpeger centerchef Kurt Nielsen.
- Der kommer til at være fart på nu. Det kan både betyde nye arbejdspladser i robotbranchen, men det kan også betyde, at vi kan fastholde noget produktion og udvikling i Danmark, fortæller Kurt Nielsen og tilføjer:
- VI har simpelthen ikke råd til at lade være med at udvikle på de her robotter – uanset om det er for øget konkurrenceevne, imødekomme mangel på arbejdskraft eller den grønne omstilling.
Et laboratorium med robotter med muligheder
Derfor ser Kurt Nielsen frem til fremtidige samarbejder med danske robot-aktører i det nye Autonomous Robotics Lab, som Teknologisk Institut åbnede torsdag den 26. august til ROBOTBRAG 2021. Autonomous Robotics Lab skal blandt andet hjælpe virksomheder med at udnytte det fulde potentiale af disse intelligente, autonome robotter, som kan arbejde uden for de normalt beskyttede produktionsmiljøer.
- Åbningen af Autonomous Robotics Lab kommer til at få en betydning for de enkelte virksomheder. Det kommer blandt andet til at betyde, at robotterne kan være mere selvkørende og selvstændige i nogle af de beslutninger, som de tager, og dermed løse nogle opgaver, som vi ikke tidligere har kunnet løse med robotter, siger Kurt Nielsen.
Det nye robotlab blev åbnet til ROBOTBRAG 2021, som blev afviklet over to dage. Her deltog mere end 3.000 mennesker.
Læs hele rapporten om intelligent og autonom robotteknologi her. (link)
Hvad er intelligent og autonom robotteknologi?
En autonom robot er en robot, der med en høj grad af selvstændighed – det vil sige uden menneskelig styring eller indblanding – er i stand til at udføre arbejdsopgaver. Det er f.eks. logistikrobotten, der får at vide at den skal køre fra A til B, derefter selv planlægger ruten og følger den mens den på egen hånd kører uden om forhindringer. Eller dronen der er i stand til selv at lette, flyve og aflevere en pakke på en boreplatform alt imens den selv korrigerer for vind- og vejrforhold og undgår forhindringer.
For at se denne video fra www.youtube.com, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.
Nøgleord
Kontakter
Centerchef Kurt Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2211, mail: kuni@teknologisk.dk og seniorkonsulent Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2704, mail: stys@teknoogisk.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Sådan bliver biosolutions et dansk eksporteventyr21.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske biosolutionsvirksomheder har potentialet til at blive blandt de førende i verden på området, men der er ikke en lige vej derhen. I en ny rapport fra Teknologisk Institut angiver de adspurgte danske biosolutionsvirksomheder flere afgørende barrierer, som skal overkommes, hvis ikke Danmark skal sakke bagud i den globale konkurrence – særligt manglende finansiering er en hæmsko i udviklingen af nye løsninger.
Nyt partnerskab skal arbejde med løsninger til velfærds- og sundhedsudfordringer15.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut og Health Tech Hub Copenhagen samler kræfterne i nyt partnerskab. Målet er at løse store velfærds- og sundhedsudfordringer.
Kunstig intelligens kan sætte turbo på fødevareindustrien8.11.2024 15:04:26 CET | Pressemeddelelse
AI kan øge effektiviteten i fødevareindustrien, og virksomhederne bør begynde at integrere AI i deres produktion for ikke at blive overhalet af konkurrenterne, var blandt budskaberne ved fødevarekonference.
Fossile kraftværker genoplives i fremtidens grønne energisystem6.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som det første af sin slags skal et kraftvarmeværk på Bornholm genbruges som central komponent i fremtidens energisystem. Her bringer Teknologisk Institut og partnere forskellige teknologier i spil for at lagre overskydende energi fra sol og vind og frigive den, når behovet opstår.
50 år gamle betonelementer får nyt liv i Gellerup30.10.2024 14:30:00 CET | Pressemeddelelse
Genbrugte betonelementer fra Gellerupparken er for første gang i Danmark ved at blive genbrugt i nyt boligbyggeri. Derved mindskes byggeriets miljøaftryk.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum