Danmarks Naturfredningsforening

DN savner klima, hav og drikkevand på finansloven

Del
Regeringen har netop fremlagt deres forslag til finansloven, og set med naturens briller, er det en tynd omgang, mener Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding. På finansloven er der stort set ikke prioriteret midler til mere natur, klima, sikring af rent drikkevand eller til at forbedre havmiljøet. Og det ærgrer præsidenten.
Foto: Maria Reumert Gjerding, Præsident i Danmarks Naturfredfningsforening
Foto: Maria Reumert Gjerding, Præsident i Danmarks Naturfredfningsforening

Siden 2016 er der sket en voldsom stigning i antallet af drikkevandsboringer med rester af gift i vandet. Målingerne tyder på, at 2021 vil slå rekord i flest drikkevandsboringer med giftfund. Det har senest medført et fælles brev fra Danske Vandværker, DANVA og Danmarks Naturfredningsforening til Folketinget forud for efterårets forhandlinger om en ny pesticidstrategi. Og hvis drikkevandet skal reddes, kræver det midler på finansloven til fx etablering af nye grundvandsparker. Det er stærkt bekymrende, at regeringen ikke har afsat en øre til det, siger Maria Reumert Gjerding.

- Vi risikerer at løbe tør for rent drikkevand om ganske kort tid. Vi ser stigende forurening af vores drikkevandsboringer, så her er regeringen nødt til at rykke på det man lovede, da man kom til: at levere en samlet plan for rent drikkevand.  

Ingen nye indsatser på klima

I midten af august udkom FNs klimapanel med deres seneste rapport, som slår en tyk streg under behovet for at øge tempoet i den grønne omstilling. Men netop klimaet er stort set fraværende i regeringens forslag til finanslov. Og det går altså ikke, siger Maria Reumert Gjerding.

- Regeringen kan ikke gå og bryste sig af at Danmark er et grønt foregangsland og så fremlægge et finanslovsudspil, der er blottet for grønne ambitioner. Man kan ikke nøjes med at parkere klimaindsatsen i de igangværende forhandlinger om landbruget. Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal klima tænkes ind i alle politikområder og nye initiativer. Fra et klimaperspektiv virker finanslovsudkastet utrolig fantasiløst, siger præsidenten

- Klimarådet har sagt klart og tydeligt, at regeringen endnu ikke har leveret et klart og plausibelt svar på, hvordan man vil nå målet om 70 procents CO2-reduktion i 2030 endnu. Derfor nytter det ikke, at man vender det blinde øje til klima en finanslov, hvor man netop har muligheden for at styrke klimaindsatsen, siger hun og efterlyser konkret en større økonomisk ramme målrettet klimavirkemidler og penge til cirkulær økonomi og fx skovrejsning.

Havnaturen er i krise

Sidst, men ikke mindst, savner Maria Reumert Gjerding midler til at understøtte den blå omstilling af havet. Til efteråret skal Folketinget forhandle om en ny havplan, som bl.a. skal sikre mere beskyttet havnatur. Og her havde hun håbet, at regeringen havde afsat midler til genopretning af havnaturen.

- Med regeringens forslag om nye havstrategi-områder, når Danmark op på 4,1% strengt beskyttet hav. Det er alt alt for lidt. Vi skal beskytte en langt større del af det danske havområde, og i gang med genopretningen af stenrev, plante ålegræs og andre tiltag til at skabe et rigt dyre- og planteliv i havene omkring Danmark.

FAKTA
Med regeringens finanslovsudspil er der ikke afsat midler til hverken klimavirkemidler, beskyttelse af drikkevand eller initiativer til genopretning af havet. Samlet har regeringen prioriteret 102,5 millioner kroner årligt til det grønne område fra 2022 til 2025, hvor hovedparten af midlerne går til at styrke forvaltningen på miljø,- fødevare- og klimarådet og finansiere en ny kemiindsats. Samtidig har regeringen afsat to milliarder til at understøtte ”et Danmark, som hænger bedre sammen”, som indeholder et mindre grønt element om mere bynatur, uden at der er afsat direkte midler til indsatsen.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: Maria Reumert Gjerding, Præsident i Danmarks Naturfredfningsforening
Foto: Maria Reumert Gjerding, Præsident i Danmarks Naturfredfningsforening
Download

Information om Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening
Masnedøgade 20
2100 København Ø

39 17 40 00https://www.dn.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Erhvervsliv, tænketanke og grønne organisationer i fælles opråb: Landbruget skal ikke friholdes for CO2-afgift20.2.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Dansk Erhverv, Danmarks Naturfredningsforening, SMVdanmark, CEPOS, KRAKA og CONCITO sender fælles presbold mod politikerne forud for Svarer-udvalgets rapport. Landbruget skal ikke friholdes fra en pris på drivhusgas, ellers vil den pris resten af samfundet skal betale for at udlede CO2 blive væsentligt højere. Det vil betyde tab af konkurrenceevne for danske virksomheder og deres medarbejdere, lyder opråbet fra de seks organisationer.

Nyt projekt skal få flere børnefamilier ud i naturen10.5.2023 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse

Mangel på viden og inspiration afholder mange børnefamilier fra at komme ud i naturen, men det skal nyt projekt nu lave om på. Med millionbevilling fra AAGE V. JENSEN NATURFOND vil Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbund uddanne frivillige i at formidle natur i børnehøjde og samtidig give familierne overblik over, hvor der bliver afholdt børnevenlige naturarrangementer og ture.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye