1 milliard børn er ekstremt truede af klimakrisen
Børn, der bor i Den Centralafrikanske Republik, Tchad, Nigeria og 30 andre lande, er i ekstremt høj risiko for at mærke konsekvenserne af klimaforandringerne. Det viser et nyt indeks over klimatruslen mod børn, som UNICEF i dag lancerer sammen med klimastrejke-bevægelsen Fridays for Future. Omtrent 1 milliard børn – knap halvdelen af alle verdens børn – bor i ét af de 33 højrisikolande.
Indekset er den første analyse af truslen fra klimaforandringerne, som medregner børns eksisterende sårbarhed – og anlægger på den måde et særskilt børneperspektiv.
Konkret rangerer indekset risikolande ved at sammenholde, hvor i verden børn er i stor risiko for at opleve voldsomme klima- og miljøfænomener, såsom cykloner, hedebølger, oversvømmelser, med, hvor de i forvejen er sårbare og har begrænset adgang til basale rettigheder som rent vand, uddannelse, beskyttelse og sundhedsydelser. Indekset vil løbende blive opdateret og kan derfor bruges til at overvåge udviklingen.
”Det er stærkt bekymrende, at så mange børn risikerer at blive hårdt ramt af klimaforandringerne, fordi de er dårligt rustede til at stå imod dem. Det vidner om, at klimakrisen er en børnerettighedskrise. Og det er en ond cirkel, fordi klimakatastrofer kan presse børnene yderligere. For eksempel hvis en voldsom oversvømmelse tvinger dem til at flygte eller lukker deres skole ned. Eller hvis en tørke ødelægger høsten og gør, at de ikke kan få den rette mad,” siger UNICEF Danmarks generalsekretær, Karen Hækkerup.
Brug for at investere i børn og nedbringe udledning
Det nye klimaindeks for børn viser også, at der er stor uoverensstemmelse imellem, hvor størstedelen af verdens drivhusgasser udledes, og hvor børn er særligt sårbare over for klimaforandringers konsekvenser. De 33 højrisikolande står for kun 9 procent af den globale CO2-udledning. Til sammenligning bidrager verdens 10 mest udledende nationer til næsten 70 procent.
”Klimakrisen er dybt uretfærdig, for selvom børnene i højrisikolandene bidrager mindst til krisen, er de mest truede af den,” siger Karen Hækkerup.
UNICEF opfordrer nu verdens regeringer, virksomheder og andre relevante aktører til at handle.
”Med viden om, hvor børn er særligt sårbare, kan vi reagere klogt på klimatruslen. Det er afgørende at få nedbragt udledningen af CO2 globalt, men vi skal også investere i at styrke og klimatilpasse børns rettigheder og adgang til basale ydelser som skolegang, lægehjælp, rent vand og et trygt og sikkert sted at bo i de mest udsatte lande. Netop for at vi kan ruste børn bedre til at klare sig, hvis for eksempel en tørke, oversvømmelse eller hedebølge rammer,” siger Karen Hækkerup.
Herudover appeller organisationen til at lytte til børns stærke stemmer og inkludere dem i beslutningsprocesser om klima. Det nye indeks lanceres af samme årsag sammen med skolestrejkebevægelsen Fridays For Future på treårsdagen for den første strejke i Stokholm.
”Det er skræmmende, men ikke særlig overraskende, at klimatruslen er virkelig alvorlig for mange børn. Vi er meget glade for, at der bliver lavet undersøgelser om klimaet, der sætter fokus på børn, for det er vores fremtid, der er på spil. Vi vil selv fortsætte med at gå på gaden for at kræve handling,” siger Hannah, der går i 8. klasse og er medlem af Fridays for Future i Danmark.
FAKTA:
- Det nye klimaindeks for børn sammenligner forskellige lande med udgangspunkt i, hvor stor risikoen for klima- og miljøfarer er, og hvor udfordrede børn er på adgangen til basale ydelser.
- Det tager højde for otte klima- og miljøfarer: Cykloner, vandmangel, oversvømmelse fra floder eller kyst, vektorbårne infektionssygdomme, luftforurening, samt jord- og vandforurening.
- For basale ydelser ses på børns adgang til uddannelse, sundhed og ernæring, sanitet og hygiejne samt på niveauet af fattigdom og social beskyttelse.
- Indekset er ikke en fremskrivning af børns risiko i fremtiden, men et billede på den aktuelle risiko.
- De 33 højrisikolande er i rækkefølge: Den Centralafrikanske Republik, Tchad, Nigeria, Guinea, Guinea-Bissau, Somalia, Niger, Sydsudan, Den Demokratiske Republik Congo, Angola, Cameroun, Madagaskar, Mozambique, Pakistan, Afghanistan, Bangladesh, Benin, Burkina Faso, Etiopien, Sudan, Togo, Elfenbenskysten, Ækvatorialguinea, Liberia, Senegal, Indien, Sierra Leone, Yemen, Haiti, Mali, Eritrea, Myanmar, Filippinerne
Kontakter
Pressemedarbejder Julie Kauffmann. Tlf. 23711864, mail: jrkauffmann@unicef.dk
Billeder
Links
Information om UNICEF Danmark
Følg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark
Tid til flere UNICEF Børnevenlige Kommuner i Danmark10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere tusinde byer og kommuner globalt har sat børns trivsel og tryghed i fokus som ’UNICEF Børnevenlig By og Kommune’. Indtil nu er tre danske kommuner gået forrest, men nu inviterer UNICEF Danmark flere interesserede kommuner ind i netværket.
Influenter vil tage mere ansvar7.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Forbundet for Influenter og Bloggere i Dansk Journalistforbund lancerer nu Influentnævnet, der skal håndhæve de opdaterede retningslinjer for etisk ansvarlige influenter.
UNICEF Danmark offentliggør årsrapport og første ESG-rapport2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
UNICEF Danmark har offentliggjort sin årsrapport for 2024 samt organisationens første frivillige ESG-rapport. Den nye tilgang sætter et strategisk fokus på bæredygtighed og ansvarlig ledelse.
Voldsomt jordskælv gør situationen for børn i Myanmar yderst alvorlig28.3.2025 13:38:24 CET | Pressemeddelelse
Et voldsomt jordskælv har ramt Myanmar, hvor millioner af børn i forvejen lider under voldsomme konflikter og deraf mangel på mad, rent vand og sundhedspleje.
Anne Louise Eberhard ny bestyrelsesleder i UNICEF Danmark26.3.2025 10:12:18 CET | Pressemeddelelse
UNICEF Danmarks bestyrelse har valgt Anne Louise Eberhard som ny bestyrelsesleder. Hun erstatter Astrid Haug, der takker af efter seks år i bestyrelsen. Samtidig bydes Maliina Abelsen og Torben Bender velkommen som nye medlemmer af bestyrelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum