ROMU

HER BLEV DANMARK FØDT! GUDME, FYN. FOREDRAG PÅ LEJRE MUSEUM

Del
Sølvsmykke forestillende et mandeansigt. Kredit ROMU
Sølvsmykke forestillende et mandeansigt. Kredit ROMU

Omkring Gudme lå der i jernalderen en række imponerende bebyggelser, og ved Lundeborg, der også ligger på det sydøstlige Fyn, lå en storslået handels- og anløbsplads, hvor der blandt andet var kontakt til Romerriget. Det rige jernaldercenter i området ved Gudme og Lundeborg har været kendt i arkæologiske kredse siden starten af 1800 tallet. Der blev fundet en række markante guldskatte ved markarbejde og den største af disse skatte er den såkaldte Broholmskat, der med sine mere end 4 kg stadig er Danmarks største guldskat.

Sidenhen har der været foretaget mange arkæologiske undersøgelser på egnen, bl.a. på jernaldergravpladsen ”Møllegårdsmarken” mellem kysten og Gudme, hvor der samlet er fundet mere end 2000 grave fra ældre jernalder. Løbende har også detektorarkæologien spillet en betydelig rolle.

Aftenens foredragsholder er Palle Østergaard Sørensen, uddannet arkæolog og historiker fra Københavns Universitet med mere end 25 års erfaring som gravende arkæolog og museumsinspektør ved ROMU. Sørensen har deltaget i en række større forskningsprojekter bl.a. undersøgelsen af det store rigdomscenter ved Gudme på Fyn.

Tid, pris og sted:

17. september, 19-21. Museet har åbent kl. 18-21

75 kr. Billetter købes på billetto.dk. Der er et begrænset antal billetter

Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre

 

Om foredragsrækken “Her blev Danmark født!”

“Historien om kongeriget Danmark begynder her i Lejre”. Sådan står der, når du træder ind i udstillingen ‘Sagnkongernes Lejre’ på Lejre Museum. Med fund som Danmarks største kongehal og den spektakulære Odin-figur fra vikingetid har Lejre for alvor meldt sig ind i danmarkshistorien som Danmarks vugge. Flere steder i Danmark (og tidligere danske besiddelser) byder sig dog frem som dansk arnested. 

Med foredragsrækken ‘HER BLEV DANMARK FØDT!’ inviterer Lejre Museum kolleger fra konkurrerende lokaliteter indenfor og giver dem mulighed for at kaste lys over deres område, unikke fund og historie. Foredragsrækken løber fra sommeren 2019 til sommeren 2020. Følg med på lejremuseum.dk eller på museets facebook.

Kontakter

Palle Østergaard Sørensen
Arkæolog
palleos@romu.dk
22926858

Billeder

Sølvsmykke forestillende et mandeansigt. Kredit ROMU
Sølvsmykke forestillende et mandeansigt. Kredit ROMU
Download

Information om ROMU

ROMU
ROMU
Sankt Ols Stræde 3
4000 Roskilde

+45 46 31 65 00https://romu.dk/

Museumskoncernen ROMU blev etableret i 2015 og udgøres i dag af besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum, Lejre Museum, RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur, Lützhøfts Købmandsgård, Håndværksmuseet, Sankt Laurentius, Gl. Kongsgård, Tadre Mølle og Domkirkemuseet.

ROMU undersøger, indsamler og formidler kulturarven i Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner, og er et af 10 museer, der på landsplan, er blevet udpeget af Kulturarvsstyrelsen til at varetage tilsynet med landets fredede fortidsminder. ROMU forestår tilsynet i det centrale og vestlige Sjælland.

ROMU arbejder tæt sammen med en lang række aktører herunder bl.a. Roskilde, Frederiksund og Lejre Kommuner, Roskilde Universitet, Roskilde Bibliotek samt en lang række nationale og internationale kulturaktører. ROMU er arbejdsplads for mere end 50 museumsansatte.

Følg pressemeddelelser fra ROMU

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ROMU

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye