Folkekirkens Nødhjælp efter ny FN klima-rapport: Frygter millioner af klimaflygtninge

”FN’s nye klimarapport er uhyggelig og skræmmende læsning. Med mulige temperaturstigninger på 3-5 grader vil store dele af verden blive ubeboelig,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp og uddyber:
”Nu bliver vi nødt til at lytte til videnskaben og tage FN’s klimabibel helt bogstaveligt. Vi har ganske enkelt passeret det punkt, hvor klimaforandringer kan stoppes. Nu handler det om at begrænse skaderne.”
En stigning på 5,7 grader
Ifølge FN-rapporten bliver den globale temperatur ved med at stige, og dermed forstærkes effekterne af klimaforandringerne. I det værste scenario forudser klimapanelets 200 forskere temperaturstigninger på 3,3-5,7 grader.
Det vil føre til markante havvandsstigninger, der vil være katastrofale for mennesker. Men selv med de optimistiske scenarier, hvor den globale temperaturstigning ikke overstiger 1,5 grad, risikerer vandet at stige med 2-3 meter på sigt.
Birgitte Qvist-Sørensen siger:
”Der findes ganske enkelt en grænse for, hvor ekstremt vejr og høje temperaturer, folk kan leve under. Den grænse er allerede nået i dele af Afrika og Asien. Vi kan se frem til millioner af klimaflygtninge, der aldrig vil kunne sendes hjem, fordi deres hjem er forsvundet - eller ikke længere er beboeligt.”
Politisk handling nu
Folkekirkens Nødhjælp kommer derfor med en kraftig opfordring til verdens ledere og særligt danske politikere:
”Der skal handles nu. Og det skal være i en helt anden skala og med en helt anden hastighed, end vi hidtil har set. Der er globalt brug for et langt større fokus på både CO2-reduktion, klimatilpasning, genopbygning og udvikling til gavn for de millioner af mennesker i udviklingslandene, der allerede lider under klimaforandringerne.”
Folkekirkens Nødhjælp opfordrer den danske regering til at investere endnu flere diplomatiske kræfter i den globale klimadagsorden i EU, FN og via danske ambassader i hele verden. Og regeringen bør investere maksimalt i at få landet den bedst tænkelige aftale på det kommende klimatopmøde i Glasgow - og særligt prioritere de rige landes hjælp til verdens fattigste. Og så kommer organisationen med et opråb til alle partierne på Christiansborg:
”Vi beder Folketinget skrue op for klimaambitionerne på den kommende finanslov. Der bør på Finansloven 2022 afsættes et betydeligt højere beløb til klimahjælp i udviklingslandene, end det hidtil har været tilfældet. Og klimapengene skal være ekstra penge udover den traditionelle udviklingsbistand,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.
Danmark blandt synderne
Ifølge generalsekretæren er det uambitiøst og utilstrækkeligt, at Danmarks klimafinansiering til udviklings- og vækstlande bliver taget fra den eksisterende udviklingsbistand.
Ifølge Paris-aftalen skal der afsættes 100 milliarder USD årligt i ekstra klimahjælp til verdens fattigste. Det løfte lever verdenssamfundet ikke op til. Og Danmark er blandt synderne.
På den seneste Finanslov blev der afsat 100 millioner kroner i klimabistand oven i udviklingsbistanden på 0,7 procent af BNI.
"Det er ikke godt nok, og bidrager ikke afgørende til den samlede internationale klimaindsats," siger Birgitte Qvist-Sørensen.
Nøgleord
Kontakter
Poul KjarPressechef
Tlf:+45 41865975pkja@dca.dkBilleder

Information om Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.
Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Momentum for reviving climate ambitions at Copenhagen Climate Ministerial5.5.2025 13:42:07 CEST | Pressemeddelelse
This week the annual Copenhagen Climate Ministerial will be held. Here several of the world’s climate ministers are gathering in Copenhagen to discuss climate how to manage the climate crisis.
Klimamøde i København skal puste liv i klimakampen5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I denne uge afholdes det årlige Copenhagen Climate Ministerial, hvor en række af verdens klimaministre drøfter klimapolitik i København. Som opvarmning mødes de med civilsamfundet hos Folkekirkens Nødhjælp. Ifølge generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Jonas Nøddekær, skal der pustes nyt liv i klimakampen, og han har bestemt ikke mistet håbet. ”Jeg håber, at ministrene får et godt møde i denne uge, hvor de også kan drøfte, hvordan verdens lande kan øge deres fokus på tilpasning, tab og skader, og de klimakatastrofer, som truer både vækst og udvikling. Forrige uges forårsmøder i Verdensbanken afslørede, at flere af verdens finansministre er ved at få øjnene op for, at der skal skaffes flere penge til klimatilpasning. Jo hurtigere klimatilpasningen sker, desto mindre er regningen i sidste ende. Den erkendelse er såre simpel og skal puste nyt liv i klimakampen, og det skal møderne i København bidrage til.” Et af de vigtige emner ved dette års Copenhagen Climate Ministerial er de nye nat
Simon Kvamm deltager i lystænding og fællessang for Danmarks Befrielse1.5.2025 15:48:04 CEST | Pressemeddelelse
Når Folkekirkens Nødhjælp på søndag 4. maj tænder lys og afholder fællessang i hjertet af København, vil Simon Kvamm slutte af med en sang på Gammeltorv.
Københavnerne fejrer befrielsen med lys og fællessang28.4.2025 11:28:58 CEST | Pressemeddelelse
Alle kan være med, når Folkekirkens Nødhjælp tænder lys og synger for fred i anledning af 80-året for Danmarks befrielse. Skuespiller Jakob Fauerby synger for.
Biskop Marianne Christiansen afløser Peter Skov-Jakobsen26.4.2025 17:39:03 CEST | Pressemeddelelse
Biskop over Haderslev Stift, Marianne Christiansen, er blevet valgt som ny Rådsforperson i Folkekirkens Nødhjælp. Hun afløser Københavns Stifts biskop, Peter Skov-Jakobsen, der har siddet på posten i 10 år. Valget af ny forperson sker i forbindelse med Folkekirkens Nødhjælps landsmøde i weekenden i Nyborg, hvor 270 frivillige er samlet. Marianne Christiansen siger: “Jeg opfatter Folkekirkens Nødhjælps arbejde til fordel for verdens fattigste som en meget vigtig del af Folkekirken, og som et udtryk for den fælles medmenneskelighed henover grænserne i verden. Vi bliver små som mennesker, som samfund og som nation, hvis egeninteresse er det eneste gyldige argument for at hjælpe mennesker i nød. For vi har et evangelium, der kalder os til noget mere.” Den nye Rådsforperson er meget optaget af forankringen af det internationale arbejde i det lokale, i sogne såvel som genbrugsbutikker osv. “Vi bliver mindet om, at vi er en del af verden, knyttet sammen med kirker og i partnerskaber i et fæll
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum