Stor bevilling til SDU-projekt på Forskningsenheden for Almen Praksis
Bevillingen skal munde ud i etablering af ”Center for Åndelig-Eksistentiel Omsorg og Dannelse” på Forskningsenheden for Almen Praksis ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet.
Fokus er almenbefolkningen, især børn og unge i særligt svære livssituationer, fx som pårørende til alvorligt syge forældre. Forskningsprojektet placeres ved forskningsenheden for Almen Praksis, da projektet er bredt funderet og rettet mod børn og unge i svære situationer, en problemstilling hvor den praktiserende læge typisk er forankringspunkt for samfundets hjælp og støtte.
Tidligere studier bekræfter, at børn af alvorligt syge forældre har betydeligt større risiko for at udvikle følelses- og adfærdsmæssige problemer end jævnaldrende kammerater med raske forældre, og de kan som følge udvikle permanente problemer med tillid og relationer til andre mennesker. Forældres død øger risiko for depression, posttraumatisk stress, affektive lidelser, behov for antidepressiv medicin, fysiske sundhedsproblemer og øget dødelighed senere i livet. Børnenes præstationsevne og sociale relationer i forbindelse med skole og uddannelse er også i væsentlig risiko for at blive forringet.
Alle disse risici kan dog reduceres betragteligt, såfremt de ramte børn og unge bliver støttet af voksne og får mulighed for at tale om deres åndelige-eksistentielle tanker i tiden frem til og efter forældres sygdom eller eventuelle død. Denne viden peger på vigtigheden af at varetage børn og unges åndelig-eksistentielle omsorgsbehov, når de er i svære livssituationer som f.eks. forældres alvorlige sygdom, og ligeså ruste børn og unge til livet ved at styrke deres åndelige-eksistentielle dannelse og sproglighed.
Den nye viden skal danne grundlag for indsatser på skoleområdet og sundhedsområdet, herunder på hospicer, palliative afsnit, og i psykologisk og almen praksis. Foruden sædvanlige pædagogiske og sundhedsfaglige indsatser vil indsatserne blive understøttet af tekonologiske innovationer.
Projektet forløber over tre år og er en opfølgning på et etårigt pilotprojekt (2021) støttet af Borgfonden.
Kontakter
Dorte Toudal Viftrup
Mobil: 29618429
Mail: dviftrup@health.sdu.dk
Niels Christian Hvidt
Mobil: 40717755
Mail: nchvidt@health.sdu.dk
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Professor inden for kronisk inflammatorisk tarmsygdom på SDU og OUH12.5.2025 11:11:20 CEST | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet (SDU) har udnævnt læge, ph.d., dr.med. Casper Steenholdt til klinisk professor i medicinsk gastroenterologi med særligt fokus på kronisk inflammatorisk tarmsygdom. Udnævnelsen sker med tilknytning til Klinisk Institut på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og i samarbejde med Afdeling for Medicinsk Gastroenterologi S på Odense Universitetshospital (OUH), hvor han samtidig tiltræder som overlæge.
Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen12.5.2025 09:45:16 CEST | Pressemeddelelse
Ambitiøst initiativ skal sikre brugercentreret AI til softwareudvikling.
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum